Uloga Ljubuškog u razbijenoj kriminalnoj skupini

ljubuski.info

Istražitelji su rekonstruirali krijumčarsku rutu kriminalne skupine koja je uhićena prije par dana u Hrvatskoj i u Ljubuškom.

Prema prikupljenim informacijama, ova se skupina našla na meti policije nakon što je sredinom rujna 2016. zaplijenjeno 36,7 kilograma marihuane u garaži i vozilima Tomislava Sučića na zagrebačkom Vrbiku. Policija je došla do saznanja da je Sučić zapravo nabavio gotovo 42 kilograma marihuane, koju mu je iz BiH u Hrvatsku prokrijumčario sada suosumnjičeni Zdravko Bilić. Navodno je Sučić uspio prodati pet kilograma od toga, prije nego što je policija pronašla ostatak u spomenutoj garaži.

Kasnije su istražitelji, očito držeći pojedince na oku, prikupila saznanja da su uglavnom Sabljo i Sučić dogovarali kupnju većih količina marihuane u Albaniji, a barem jednom i u Crnoj Gori. Droga je najprije dopremana u BiH na područje Ljubuškog. Tamo bi je preuzimao Zdravko Bilić i skladištio je u svojoj kući u mjestu Teskera kraj Ljubuškog. Za daljnje krijumčarenje preko granice između BiH i Hrvatske angažirali su osobu koja je jako dobro upućena u rad granične policije i carine - službenicu granične policije Antonelu Govorko, koja je inače radila na tamošnjem graničnom prijelazu Orah.

No ona nije bila zadužena za dojave i propuštanje pošiljki droge bez kontrole, nego je, kako ju se tereti, osobno prevozila, odnosno krijumčarila marihuanu u Hrvatsku. Kad bi droga stigla u RH, druge sada suosumnjičene osobe preuzimale bi je na području Vrgorca te su je dalje transportirale uglavnom prema zagrebačkom području. Za skladištenje marihuane bio je zadužen, prema optužbi, Mirko Sertić, koji je drogu pohranjivao u svojoj kući u Kupincu nedaleko od Zagreba. Tu su drogu onda prodavali daljnjim preprodavačima.

Istražitelji su, primjerice, zabilježili da su Sabljo, Sučić i Goran Vidović od 16. do 18. kolovoza prošle godine boravili u Albaniji. Tamo su, kako ih se sada sumnjiči, dogovarali kupoprodaju 1,5 do 2 tone marihuane. Ta im se droga trebala isporučivati kontinuirano, u više manjih pošiljki. Dogovorili su cijenu od 200 do 300 eura po kilogramu.

Tom prilikom, prema podacima kojima raspolažu istražitelji, kao predujam su prodavateljima isporučili brod Tomislava Sučića.

Niti deset dana kasnije, 24. kolovoza prodavatelji iz Albanije isporučili su 120 kilograma marihuane koju su prokrijumčarili do Ljubuškog. "Robu" su prekontrolirali i preuzeli Sabljo, Sučić i Bilić, isplativši prodavateljima 15.000 eura za marihuanu i troškove transporta. Potom su drogu uskladištili u kući koju je Bilić koristio u mjestu Teskera. Tog istog dana Bilić je angažirao Antonelu Govorko da 70 kilograma "trave" prebaci u RH, a Sučić je uputio Mirka Sertića da osobnim automobilom marke Toyota krene prema Vrgorcu kako bi preuzeo tih 70 kilograma. Nakon preuzimanja droge, Sertić se uputio prema Zagrebu, pri čemu se Sučić vozio u automobilu ispred njega kao prethodnica da bi ga upozorio na eventualne policijske ophodnje ili blokade. Drogu su uskladištili u Sertićevoj kući u Kupincu.

Početkom rujna 2018. Sabljo i Sučić organizirali su na identičan način dopremu i preostalih 50 kilograma marihuane iz Ljubuškog. Opet je Govorko, kako ju se sumnjiči, prokrijumčarila drogu do Vrgorca, gdje ju je preuzeo i do Kupinca transportirao Sertić. No, ovaj put Sertić je dobio zaduženje da usput na području Makarske, od zasad nepoznate osobe, preuzme i nepuni kilogram kokaina. Riječ je bila o 807 grama. Sabljo i Sučić tu su drogu, prema optužbi, prodavali dalje.

Sabljo i Sučić terete se da su sredinom rujna prošle godine organizirali isporuku daljnjih 100 kilograma marihuane iz Albanije. Sve se odvijalo na prethodno opisan način, samo što su ovaj put istražitelji zabilježili da su organizatori u BiH prodali BMW "trojku" koju im je prethodno kao predujam za naručenih 50 kilograma "trave" dao suosumnjičeni Dejan Novak. Novac od prodaje BMW-a iskoristili su za plaćanje Albancima.

Dio droge, 52 kilograma pospremljena u dvije putne torbe, ovaj je put kraj mjesta Kutac na vrgoračkom području preuzeo Goran Vidović te se svojom Opel Astrom zaputio prema Zagrebu. Međutim, na autocesti A1 na odmorištu Nadin zaustavila ga je policija i zaplijenila pošiljku.

No, to nije spriječilo organizatore da nastave s nezakonitim poslom, nego su tijekom rujna i listopada radili na nabavi novih 200 kilograma, ovaj put od dobavljača iz Crne Gore. Međutim, policija u BiH je 8. listopada zaplijenila veću pošiljku droge, ukupno 750 kilograma marihuane, u kojoj je bilo i 200 kilograma za zagrebačku ekipu.

Već dva tjedna kasnije prošla je druga pošiljka, 140 kilograma dopremljeno je iz Crne Gore do Zagreba i uskladišteno u Kupincu. Istražitelji, čini se, nisu uspjeli utvrditi kojom je rutom roba stigla u Hrvatsku. Navodno je ta pošiljka plaćena 480 eura po kilogramu.

Istražitelji također raspolažu podacima da su Sabljo i Sučić od ove pošiljke prodali 60 kilograma Dejanu Novaku po 800 eura po kilogramu, 50 kilograma Mariju Rakidžiji koji im je platio 700 eura po kilogramu te pet kilograma po 900 eura Božidaru Bošnjakoviću i kilogram Karlu Picku. Ostatak od 24 kilograma zaplijenjen je krajem listopada od Mirka Sertića.

Kod Sertića je tada zaplijenjeno još 100 kilograma trave, koju je ista ekipa 24. listopada dopremila iz Albanije, preko BiH u Zagreb. Tu je drogu, prema optužbi, s vrgoračkog područja do Kupinca kraj Zagreba prevezao osumnjičeni Toni Bilić u svom kamionu Man.

Jutarnji list

Glas naroda

Nemojte Ljubuski povezivati s bracom Bilic

Ćuj Zdravko Bilic po zanimanju pčelar hahaha

Sad ce to para dat odvjetnicima sto su zaradili i zatvor a prezime bilic sinonim za marihuanu neisplati se a ove poznate plantazere nitko nehvata sigur su u talu sa ljubuskim mupom

Kazu da ih je CULJA sve odrukao za 10000 tisuca maraka

Bravar pao pa sve odao, sve se zna, tek je pocelo, pajdo je sve odao pokajnik, a nemoze se ljetovanje od zeljeza, ima pa ima

Culi bravar tako opasan igrac

Umisto bilica priveli bubala mnogo dobra organizacija ova sipa

Koje ocinka ove kucni pritvor nije lose

Ovi su smotaniji od nase policije makso bi bolje rasijo slucaj

Zna li itko zasto je bravarija ljetovao u crnoj gori, obavjestajci su ima par mjeseci ga obradili i rodilo plodom, medju smjena

Ko ga nezna skupo bi ga platio, obarat svoje ljude da bi on haracio granicom,

A tko je bravar? Da nije Baja iz Humca?

Pitajte cirku

Ljubuški postaje grad Slučaj. Samo crna kronika od Nevenkovih malverzacija do čudnih drogeraša.

ljubuški postaje afeze zlo i hercegovački slučaj lopovluka i svega negativnog
travari rade posa ministar policije radi lozu

Kako je super čitat komentare a nigdje ne piše kradze i ostalo.... baš osvježenje članak bez kradezea

bezveze vam je akcija a kriminalnu skupinu tražite u općini i među svojima

U studenom mjesecu 2019 dizivio san na vece presretanje golfa crnogorskih brojeva.Zivim vani i nije mi bilo jasno sta ti momci zele od mene kruzili su oko mene,pratili me.Auto je stranih br i ima novu opremu bezkontaktno otkljucavanje.Vjerovatno im je bio zanimljiv.I sad se pitam sta ti auti mng brojeva po noci rade po ljubuskom?

Kad će policija hapsiti ove iz Prologa i dalje voze preko grane Cigara Alkohol Bifteci itd.

Uloga Ljubuškog u razbijenoj kriminalnoj skupini
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari