Protiv Ante Jukića, ravnatelja Gimnazije iz Posušje podignuta optužnica

ljubuski.info

Istraga u slučaju prepravljanja ocjena učenicima u Gimnaziji Fra Grge Martića u Posušju na kraju školske 2016/2017 godine rezultirala je podizanjem optužnice protiv v.d. ravnatelja Gimnazije fra Grge Martića Posušje Ante Jukića, dok je istraga obustavljena protiv županijske prosvjetne inspektorice Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ Nade Đerek i ministrice toga ministarstva Ružice Mikulić.

Iz Županijskog tužiteljstva Široki Brijeg saznajemo da je povodom kaznene prijave oštećenih profesora Gimnazije fra Grge Martića iz Posušja, a koju kaznenu prijavu su podnijele punomoćnice iz Zajedničkog odvjetničkog ureda Nada Dalipagić i Jelena Dalipagić Crnjac, a protiv Ante Jukića, ravnatelja Gimnazije, Nade Đerek Županijske prosvjetne inspektorice i Ružice Mikulić Ministrice Ministarstva obrazovanja ZHŽ Široki Brijeg, zbog kaznenih djela Zlouporaba položaja ili ovlasti i Krivotvorenja službene isprave. Donesena je odluka da se neće provoditi istraga protiv Nade Đerek i Ružice Mikulić, dok je protiv Ante Jukića, ravnatelja Gimnazije fra Grge Martić iz Posušja podignuta optužnica zbog kaznenog djela Zlouporaba položaja ili ovlasti i kaznenog djela Krivotvorenje službene isprave.

Dvije prijave

Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu je zaprimilo dvije kaznene prijave zbog prepravljanja ocjena u Gimnaziji fra Grge Martića Posušje na kraju školske godine 2016./2017.

Dana 22. rujna 2017. godine PU Posušje prijavljen je v.d. ravnatelj Gimnazije fra Grge Martića Posušje Ante Jukić, zbog kaznenog djela zlouporabe položaja ili ovlasti.

Druga kaznena prijava podnesena je 29. rujna 2017. godine od strane dvadeset i jednog profesora Gimnazije fra Grge Martića Posušje. Putem punomoćnika, odvjetnice Nade Dalipagić, profesori su Županijskom tužiteljstvu podnijeli kaznenu prijavu protiv v.d. ravnatelja Gimnazije fra Grge Martića Posušje Ante Jukića, županijske prosvjetne inspektorice Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ Nade Đerek i ministrice toga ministarstva Ružice Mikulić.

U Županijskom tužiteljstvu su u svojstvu svjedoka saslušani svi podnositelji kaznenih prijava, dakle, ukupno njih dvadeset i jedan. Pored toga prikupljena je i određena dokumentacija vezana za navode iz prijave. Iskazi svih ovih svjedoka, kao i dokumentacija služit će kao dokazi u kaznenom postupku.

Kao što je u nekoliko navrata do sada objavljeno, sve je počelo pritiscima na profesore Gimnazije koji su dobili naređenja da na kraju školske 2016/2017. godine ponište negativne i zaključe pozitivne ocjene za nekoliko učenika.
Zadnjeg dana nastave u Gimnaziji fra Grge Martića, 9. lipnja 2017. godine, iako nastava još nije bila završena te razredna vijeća nisu bila održana na kojima je trebala biti razmatrana točka dnevnog reda - izvješće o uspjehu o učenju na kraju nastavne godine, u školi je izvršen inspekcijski nadzor po žurnom postupku, po žalbi roditelja koji se obratio izravno Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ. Nadzor je izvršila Nada Đerek na zahtjev roditelja zbog sumnje u nezakonitost zaključivanja ocjena.

Žalbe roditelja sasvim su uobičajena praksa u školama, pogotovo na kraju nastavne godine, ali zakonom je propisana procedura žalbenog postupka koja je u ovom slučaju grubo prekršena, i to upravo po naputku ministrice i županijske prosvjetne inspektorice, naveli su tada profesori.
Umjesto da roditelja upute na Razredno i Nastavničko vijeće Gimnazije, kako je predviđeno zakonom, županijska prosvjetna inspektorica svoj je dolazak opravdala žurnošću postupka, iako Zakon o inspekcijama jasno predviđa koje su okolnosti žurnosti, a u ovom ih slučaju nema, poručilo je Nastavničko vijeće škole.

Ipak, inspektorica je inspekcijskim nadzorom obuhvatila sve učenike koji su pali na godinu, te naredila poništavanje negativnih ocjena u roku od 24 sata kod ukupno šest učenika, ne navodeći način izvršenja naređenja.

Ravnatelj prepravio i potpisao

Dakle, iako Pravilnik predviđa osnivanje povjerenstva i usmeno ispitivanje, inspektorica je naredila, odnosno sugerirala ravnatelju da poništi negativne ocjene i unese pozitivne.

Budući da se radi o neviđeno grubom negiranju zakona i struke, Nastavničko vijeće odbilo je postupiti po naređenju i 12. lipnja 2017. godine zatražilo od resorne ministrice očitovanje, zaštitu i poništenje inspekcijskog nalaza.

Inspektorica je ponovno (13. lipnja 2017. godine) u školu faksirala Odluku kojom vrši pritisak na ravnatelja da on osobno mora postupiti po naređenju. U istoj toj Odluci poziva se na Rješenje koje škola nije zaprimila jer je poslano - poštom, ali su ga dobili faksom 14. lipnja 2017. godine.
Inspektorica se cijelo vrijeme poziva na žurnost, ali Rješenje šalje poštom, a jasno je i zašto: Rješenjem je predviđen pravni lijek, odnosno mogućnost žalbe koja odlaže izvršenje naređenja iz Zapisnika. Cijeli postupak započeo je 'preskakanjem', tako se i odvija, a jasno je zašto - inspektorica nas pravnim terminima, naređenjima, odlukama želi prestrašiti i zbuniti te svoju nakanu provesti u djelo, poručeno je tada s Nastavničkog vijeća.

Ravnatelj je nakanu na kraju proveo u djelo. Preko negativnih ocjena u imenicima, svim učenicima je zaključio pozitivne ocjene. U Matičnoj knjizi je učinio isti postupak - poništio je negativne ocjene i upisao pozitivne. Uz to je prepravio datum izdavanja dokumenta i ostavio potpis razrednika.

Školska administratorica je ispisala nove svjedodžbe, a v.d. ravnatelja je pozvao razrednice da potpišu svjedodžbe što su oni odbili uraditi.

Na kraju je svjedodžbe potpisao v.d. ravnatelja i to na mjesto ravnatelja i na mjesto razrednika. Optužbe na ovakva postupanja, iznijeli su profesori, njih 21, koji su podnijeli kaznenu prijavu Tužiteljstvu što je na kraju rezultiralo optužnicom protiv ravnatelja, dok se istraga protiv inspektorice i ministrice neće provoditi.

Dnevni list

Glas naroda

Bravo •́ ‿ ,•̀ poslušaj naređenje i nastradaj ponovo ako treba sve za partiju

Sve za partiju ;)
A jbg moj Ante, sam pao sam se ubio

srca ti škole. Nalaz Zavoda za školstvo kaže da u školi niko nijednu pripremu ove godine nije imao. Ima ih što pedaju bez diplome. Ima i lažnih ugovora. jadnih učenika ko im predaje. Ovo je škola slučaj.

Ti si slučaj...

Nalaz zavoda je za pravdanje love koju dobije, a dijagnostičari su metnuti da meću , nek je opća krvna slika u redu

Ravnatelj je žrtveni jarac - e kolege jel vas sram?

Je li sad treba poništiti svjedodžbe i dicu vratiti u prvi razred

Kolege, svaka vam čast. Bio je uz vas ravnatel, Sram vas bilo. To mu je hvala što ste nezakonito radili. Što i dalje radite protiv svih zakona. Nijedna škola u županiji nije ovako nasrnula na ravnatelja koji ih je štitio. nema ovako čuvene škole u regionu. po uspjehu i vladanju profesora. ko te za učenike pita. još jednom sramite se.

Ravnatelj je kriv jer radi za HDZ a svaki normalan čovjek zna da ta stranka radi protiv svog naroda.

Zašto im ne razbije sve kompjutore, njemu to ide od ruke ha ha

Sudjelovala sam u tužbi, U šoku sam, Ne mogu vjerovati da se nešto ovako dogodilo. Nisam spavala sinoć s mišlju da sam nekom upropastila godišnji odmor. Iako smo se cijelo vrijeme svi pitali zašto je Ante na popisu, predsjednica sindikata nam je govorila kako je to sve u redu i kako će Ante najmanje nastradati. Po ovom sada je očito da je Jasminka većinu nas profesora zapravo naogovorila na potpis iako je znala da se mogao odviti i ovakav scenarij. Iskreno, stid me pogledati ravnatelja u oči. Stid me i ogorčena sam i na društvo i na sustav.

Što se daš nagovoriti, ako si znala da je ona znala da će biti tako onda se prikloni jednoj kumi i digni protiv nagovarateljice javni nagovor da ste presudom zadovoljne i neka vas opet razvlače

Kakav si ti intelektualac koji se može nagovorit...skupi papire i iđi kući...
A on ako je pošteno i po savjesti radio, čista mu je savjest..što ćeš mu pokvarit lito...

Istraga obustavljena protiv ministrice i inspektorice? Dakle istraga obustavljena protiv nalogodavaca a da ispada da se nesto kao procesuira žrtvuje se ravnatelj.

Zasto je obustavljena istraga protiv 2 ije gospode? Kakvo je objasnjenje?

Tko ti je kriv kad si nagovorena. Čitale smo presudu suda skupa u tajništvu. Hoćeš li reći na sudu da si nagovorena? Srami se. Ti si ona s lažnim ugovorom na neodređeno.

Antune dodje i ti na red

Ante drži se! Nitko nije kriv dok mu se krivnja ne dokaže. I Nikolini se sudilo pa je sada u počasnom klubu 21.
Samo je pitanje toj zbornici tko im je sljedeći...

Sadase digla frka oko ocijena pa uvikje bilo poklanjanje ocijena prije na vranicu i u gracu cijije caca bija udba i partija ivankovic dava i neninica radica leko a danas sve hrvati i hdz velikasmo mi hovna pa takoje bilo pa staje cudno danas stose gleda kroz prste

Pravda je spora ali će doći...vrijeme ce pokazati da je Ante žrtveno janje , Ante , neka te Bog blagoslovi i dadne snage u borbi protiv masonskih službenika...

Svi ste vi meni jednaki ,neka sam ja bila vaša, meni ne valjate i gotovo. Zločesti ste

Vidi molim vas, žao profesorici što je nagovorena na potpis i žao joj što je upropastila ljeto ravnatelju. Ne pada joj na pamet da je čovjeku ugrozila posao. Ugrozila mu obitelj. Možda i život. Dala potpis Jasminki jer je ravnatelj tu samo onako. Pameti, krvi ti.

koja glupost ko je radio kaynena djela neka ogovara kraj

Želja za vlašću je jača od prijateljstvo.

Tko mu je upropastio ljeto i godisnji odmor
Niko nazalist sam pa sam se ubio
Di mu je savjest bila
Nesavjestan rad i upotreba sluzbe i duznosti
Jos da ga zalim

Obori djecu, tuži, popljuj, razapni ravnatelja. Jadni ne bili, na što ste spali. Kakvi ste vi to ljudi. Sram vas bilo!
..

Ovako će biti i Korneliji u Vitini.

Jozo majstore ti još djeluješ ko mlađarče

Članak 347
(Lažno prijavljivanje)
(1) Tko prijavi koju određenu osobu da je počinila kazneno djelo propisano zakonom u FBIH, znajući da ta osoba nije počinitelj, kaznit će se kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

Idemo dalje!!!

Drži se Ante koliko ja vidim ti si usput prijavljen. Ova profesorica imat će još neprospavanih noćiju.

Kazneni zakon FBiH
(Lažno prijavljivanje)
Članak 347.
(1) Tko prijavi koju određenu osobu da je učinila kazneno djelo propisano zakonom u FBiH, znajući da ta osoba nije počinitelj, kaznit će se kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.
Idemo dalje!!!

kakvo la\no prijavljivanja pa protiv ante je podignuta optu\nica

Uvažena Ana i uvaženi novinari portala. Već kad prenosite vijest trebali biste prenijeti istinitu. Ovdje se ne radi o podignutoj optužnici već naredbi Tužiteljstva da provede istragu protiv dotičnog ravnatelja. Tek nakon provedene istrage sud će na temelju iskaza svih učesnika i davatelja iskaza u ovom slučaju odlučiti ima li elemenata kaznenog djela ili nema. Ako sud utvrdi da postoje elementi kaznenog djela podignut će optužnicu. Ukoliko elemenata nema, sud će odbaciti prijavu. Što se tiče gore navedenog članka Kaznenog zakona FBIH, postoji osnovana sumnja da su počinitelji kaznenog djela upravo oni koji su podnijeli Tužiteljstvu lažnu prijavu za kazneno djelo. Nitko nije oslobođen odgovornosti. Najmanje oni koji su nezakonito radili. A nezakonitost prikrivati kaznenom prijavom protiv aktera također je kazneno djelo. Žao mi je što ovaj portal senzacionalistički objavjavljuje informacije koje nisu točne. Pozdrav.

potpuna neistina

Pitam se sta je s ostalim portalima isto pisu i vecernji dnevni avaz svi isto pisu
Samo ovdje uvidili problem ......
Svasta

To Nada Dalipagić naslovljava.

nada je vrhunski profesionalac 94

Tako je to kad se izađe iz ormara i ostalih problema u svome dvorištu traže problemi u tuđem. Pa vas pola što ste ga tužili ima nevaIjale ugovore sa školom ili nemaju pojma šta predaju. Koliko vas je bilo svjesno kad ste potpisivali tužbu da će ovako završiti, Da će tužiti i ministricu i inspektoricu koje su u stvari jedine krive u ovom slučaju ako se dokaže da je ovo slučaj, ma kako da ne. Samo ste dokazali da ste ovce i poneki ovan kojega treba šišati. Možete se svi sramiti šta ste napravili čovjeku

Sramota, ovako nekog oblatiti. Uništit mu ugled, obraz, obitelj, život, karijeru,... Jadna škola s ovakvim profesorima, al jadnijeg ravnatelja s ovakvim kolegama nema nadaleko.

Ravnatelju, pozovi sve Federalne inspekcije u gimnaziju, nek se svima tresu gaće, pa nek onda bude, sam pao, sam se ubio.

"kolege" kako možete mirno spavati..zar je važnija ocijena od nečijeg života. Eto vi ste baš bez grijeha pa ste se našli bacati kamen. Sramite se!

Ma ljudi moji pa jel ovo stvarno moguće??? Što više čitam o ovoj temi, sve više sam užasnutija i ljuća. Kako je moguće da ministricu i inspektoricu oslobode odgovornosti, zatvore njihov predmet...a ravnatelju uvale kajlu pa mora platit za njihova zlodjela, zloporabe položaja... Šta bi se dogodilo da ravnatelj nije postupio kako su mu one naredile??? Ostao bi bez pòsla istog momenta!!!!
Znači uvalile mu cijenjene gospoďe, visoko pozicionirane, vrući krumpir...pa sad ti ravnatelju biraj, hoces li da te smaknu odma ili malo kasnije. Nek ih je sram!!!
Kako ste sebe izvadile....Fuj

Kakve gospođe?

jasna i CO na aparatima.
Pitanje: kako pogledati direktora u oči
a) gledati ga u oči bez treptanja (namršteno)
b) gledati u nebo i u pod
c) staviti naočale( on nezna da ga ja negledam)

Pstttt...Jasnu ne spominjati. Njoj nisu poništene ocjene. Ona će odgovarati za onaj DIO kad je huškala maloljetnike na prosvjed...odnosno "protestvovanje"... U ruke im davala transparente...u kojem trenutku je "slučajno" naišla FTV...pa usput uzimala izjave od maloljetnika... i kazivala im što kazati...Renata Čale, profesorica engleskog bila je dežurna na prvom katu....Ajteee..svi u park..ajte..nema škole....Marija Vučić ( neko joj je na psihijatriji)...rekla učenici kao razrednica ...evo ti stolica...ja ću ti je stavit...skoči kroz prozor... A, propjevat će i nositelji transparenata....tko ih je huškao...Nije kazneno djelo prekrižiti ocjene...Kazneno je djelo manipulirati maloljetnicima i pozvati ih na "SPONTANI" prosvjed.
Iz političkih pobuda koristiti maloljetne učenike za svoje političke interese ...Samo naprijed. Svaka vam se pozlatila.
Djeca kažu drukčije.
Djeca ne lažu.
Djeca će propjevati.
A ŠTO AKO SE POKAŽE DA SU UČENIKE ZLOUPOTREBILI???
Je li to u nadležnosti Kaznenog zakona? Ima li Tužiteljstvo obvezu pokrenuti postupak po službenoj dužnosti? Presuda Županijskog suda je konačna. OCJENE SU NEZAKONITE!!!
Jedino, Dalipagićka može uputiti žalbu. A to je gospđi UDŽEP...Nova žalba...nove pare...Još jedna bunda u nizu od mrtve živine.

dalipagicka samo radi svoj posao i svaka joj cast njoj kapa dole sta ona uradi to se pozlati

cijela ova situacija je groyna i najveci gubitnici su djeca

Djeca još ništa nisu izgubila, ZASAD!!!
Ako dobro shvaćam, ako je ravnatelj, pod prisilom inspektorice i ministrice, MORAO, izdati svjedodžbe, onda su one krivotvorina....te ih kao takve treba poništiti.
Koji su onda djeca trenutno razred????
Možda bi oni isti roditelji sad trebali zaprijetiti nekom drugom i ovaj put optužiti prave kriminalce.
Svega ovog ne bi bilo, da su u gimnaziji zaposleni ljudi od struke a ne stoka.

A sad kolegice, ko skuplja potpise za žalbu, rok teče!!??

svi ste položili??? apsurdistan - žene(da im nestavljam funkcije koje NEobnašaju) koje su natjerale direktora oslobođene optužnice i zatvoren slučaj protiv njih one su NEVINE a njega goni sudstvo i traži se njegova glava. Šta da nije tako napravio i promjenio ocjene kako bi onda ovo završilo, vjerovatno isto opet optužnica. Njegove vrle kolege znajući da one ŽENE vrše pritisak svim sredstvima na njega omjesto da same promjene ocjene ko što su i dosad to uvijek radili budući da je žalba roditelja usvojena to odbijaju i ostavljaju ga na cjedilu i na kraju podignu optužnicu protiv direktora i te dvi ŽENE.Nevjerovatno !!!!!!
I sad vas pola plače ili vas je možda sramota pogledat čovjeku u oči i pričati da vas je jedna Jasna zavela sa pričom da je on najmanje kriv i da njemu neće biti ništa. Ej jasna i Co protiv ministra i inspektora. Bravo jasna mora ti se skinuti kapa kad možeš toliko [ * neprimjereno * ]a nagovorit na tako nešto.
ubite se svi na čelu sa tom Jasnom

Protiv Ante Jukića, ravnatelja Gimnazije iz Posušje podignuta optužnica
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari