U Ljubuškom (najmanje) šestero oboljelih od svinjske gripe

Epidemija nove ili svinjske gripe nedvojbeno je tu, no kolike su trenutačno njezine razmjere nije točno poznato budući da nema službenih podataka. Međutim, ipak se na temelju nekih pokazatelja i međusobnih brojčanih odnosa može zaključiti da je uhvatila maha i nezadrživo se širi.

- Unatrag tri tjedna znatno je pojačan broj pacijenata s povišenom temperaturom, suhim kašljem, glavoboljom..., a u našoj Higijensko - epidemiološkoj službi bilo je prijavljeno ukupno oko 1000 sumnjivih slučajeva iz Općine Ljubuški. Naravno nismo mogli sve provjeriti i testirali smo 12 oboljelih, i od tog broja šest je bilo pozitivno na gripu H1N1, odnosno na svinjsku gripu. Postupali smo kao i kod sezonske gripe - izolacija u kući, simptomatski lijekovi, nadzor. Nekoliko ih je bilo s upalom pluća i uspješno smo ih izliječili, samo je jedno dijete bilo hospitalizirano u Mostaru i koliko mi je poznato pušteno je kući, a svi ostali upućeni su na kućno liječenje. Zasad nije bilo koplikacija i ovaj tjedan je dosta manji broj pacijenata u Domu zdravlja s povišenom temperaturom. U ovo doba inače ima viroza, nisu to sve slučajevi sa svinjskom gripom - kaže dr. Iva Bubalo, ravnateljica Doma zdravlja u Ljubuškom.

Znakovito je da je od 12 provjerenih slučajeva, polovica imala svinjsku gripu pa se postavlja pitanje koliko je ukupno oboljelih od 1000, koliko je zatražilo liječničku pomoć, ako se zna da klasične, sezonske gripe još nema.

Sigurno da ima i pacijenata koji se nisu uopće javljali liječniku, to se uvijek kod oboljelih od gripe, sezonske ili ove nove, događa, a ponavljam bilo je puno i viroza. Naše medicinsko osoblje poduzelo je mjere zaštite, stavljanje zaštitnih maski, međutim, nije to ništa posebno, to je obveza kod svih infektivnih bolesti ili u sezoni pojačanih viroza ili gripe. Na kraju želim istaknuti da kada je riječ o novoj gripi ni jedan slučaj nije bio s težim simptomima, oni su blaži od obične gripe i nema razloga za strah i paniku - kaže ravnateljica dr. Iva Bubalo.

Počelo cijepljenje protiv sezonske gripe

Od četvrtka, 5. studenog, u ljubuškom Domu zdravlja počelo je redovito besplatno cijepljenje protiv sezonske gripe. Od oko 2000 doza besplatnog cjepiva koliko je osigurano za cijelu ZHŽ, Ljubuški je dobio 700 komada.

- To je objektivno mala količina, ali uspjet ćemo cijepiti najugroženije skupine, kronične bolesnike iznad 65 godina starosti, a i mlađe ako su doista ugroženi te zdravstvene djelatnike. Ljudi traže da se cijepe, a dosta ih je svojim novcem kupilo cjepivo. Prije cijepljenja potreban je pregled liječnika koji izdaje potvrdu da se osoba treba i može cijepiti - kaže dr. Iva Bubalo.

Ivan Kaleb [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari