Okosnica RTV Herceg-Bosne informativni program

ljubuski.info

RTV Herceg-Bosne televizijski program počinje emitirati u ponedjeljak, 1. srpnja. Na male ekrane stiže putem zemaljskog signala, kablovske televizije, interneta i satelita. Radi se o javnoj televiziji kojoj su osnivači većinski hrvatske općine, gradovi i županije u BiH.

Ravnatelj RTV HB Stipo Galić prezentira projekt TV Herceg Bosne, govori o planovima za budućnost, programskoj shemi te načinu financiranja.

Galić kaže da se ovdje zapravo ne radi ni o kakvoj novoj televiziji jer je RTV HB nastala 1993. godine.
Kao javno poduzeće Radiotelevizija Herceg-Bosne egzistira od 1993. godine. To nije nikakva nova firma ili nova televizija. U svibnju 1993. Radio HB počeo je emitirati program, a odmah je u startu bilo planirano da jednoga dana zaživi i televizijski program, rekao je Galić.

Kupovina HRT KISS pokrenula proces

Ravnatelj RTV Herceg-Bosne kaže da je prekretnica u ovom projektu bila kupovina televizije "HRT KISS" čime je RTV HB postala nositelj prava na emitiranje zemaljskog programa.
Stekli su se uvjeti da možemo pokrenuti televizijski program tako što smo prošle godine preuzeli HRT KISS. Činjenicom da smo postali većinski vlasnici možemo konzumirati programsku dozvolu koju oni imaju, rekao je Galić.

Udružili se s televizijama na hrvatskom jeziku

Galić naglašava da se danas u BiH ne može iz temelja stvoriti nova televizija koja će egzistirati u javnom prostoru, a da program emitira u zemaljskom signalu.
To ne možete. Možete emitirati putem kabla, interneta ili čak ići na satelit, ali zemaljski ne može. To se događa zbog toga što BiH još uvijek nije okončala digitalizaciju javnog RTV sustava, a nadam se da će se taj proces okončati do kraja sljedeće godine. Tada bi se u tehničkom smislu otvorio širok spektar da imamo puno više televizija nego što ih danas imamo, rekao je Galić.

Ravnatelj RTV Herceg-Bosne kaže kako se odavno planiralo pokrenuti televizijski program, ali da se to, upravo zbog nedostatka resursa u vidu konzumiranja zemaljskog signala do sada nije moglo uraditi.
Pronašli smo način da kupimo, odnosno preuzmemo HRT KISS te temeljem toga dobijemo izlaz za zemaljsko emitiranje. Nakon potpisivanja ugovora i provođenja prilično kompleksne procedure rodila se ideja da bi u ovu priču mogli uključiti i ostale naše medije koji program emitiraju na hrvatskom jeziku, ističe je Galić.

Napominje da bi naziv televizije "Hrvatska televizija Herceg-Bosna" bio zabranjen jer, kako kaže, ni jedan javni medij ne smije nositi ekskluzivni naziv prema jednom narodu.
Ne možete reći "Hrvatska televizija Herceg-Bosna" jer je to Ustavom zabranjeno, rekao je Galić.

"Od Neuma do Žepča"

Galić pojašnjava kako se išlo s preuzimanjem televizije "HRT Oscar C" kako bi se zemaljskim signalom pokrio prostor Hercegovine.
Od Neuma do Livna i Kupreških vrata čime bismo zaokružili jednu cjelinu od Neuma do Žepča. S te dvije uvezane televizije dobili bismo oko milijun potencijalnih gledatelja putem zemaljskog signala. Kada tome dodamo kablovsko ,satelitsko i internetsko emitiranje broj naših gledatelja može značajno rasti, kaže Galić.

Ravnatelj RTV Herceg Bosne kaže da je primarna ideja bila signalom pokriti prostor Središnje Bosne i područje Sarajeva te prostor Zapadne Hercegovine "da bi ljudi mogli pratiti naš program putem zemaljskog emitiranja."

Komentirajući preuzimanje internetske televizije "Prvi TV" sugovornik HMS-a ističe da su novi mediji atraktivni te da posjedovanje takve platforme omogućuje biti u korak s najsuvremenijim trendovima.
Bitne su nam sve platforme na kojima će se emitirati program. To je zemaljsko emitiranje, internetska televizija, kao i satelitsko i kablovsko emitiranje. Onda je to jedna zaokružena priča, rekao je Galić.

RTV HB preuzela je i kablovsku televiziju "Naša TV". Galić ističe da je preuzimanje te televizije značajno zbog kadrovskog potencijala koji posjeduje.
Njihovi djelatnici već su prošli sve televizijske obuke za novinare i tehničko osoblje. S druge strane, imali su i opremu koja nam je prijeko potrebna. Iz tog razloga odlučili smo se udružiti s Našom TV u ovaj jedan poslovni zadatak, pojašnjava Galić.

Programski sadržaj propisan zakonom

Odgovarajući na pitanje o programskim sadržajima koji će emitirati TV Herceg-Bosne sugovornik HMS-a ističe da je on u mnogome definiran zakonom o javnim medijima.
Svaki javni medij, pa tako i TV Herceg-Bosne ima zakonom propisane obveze. Moramo imati 40 posto informativnog programa. Baza i okosnica televizijskog programa RTV Herceg-Bosne bit će informativni program, rekao je Galić.

Ravnatelj RTV Herceg-Bosne pojasnio je da će okosnica informativnog programa biti dvije emisije.
Prva emisija planira se za 17:00 sati. Zove se ‘Županijska panorama’, a tematski će pokrivati sve prostore koji su za nas značajni. Od 19:30 ide ‘Dnevnik’ koji će trajati pola sata. Svakodnevno ćemo emitirati Dnevnik kao središnju informativnu emisiju, a nakon njega ćemo imati različite tematske emisije u trajanju od 45 minuta, rekao je Galić.

Eksperimentalna faza do jeseni

Galić je istaknuo da će TV Herceg-Bosne u početku emitirati eksperimentalni program koji će poslužiti osoblju kako bi se svi dijelovi televizijskog posla što bolje uhodali i sklopili u skladnu cjelinu.
Na početku smo program zamislili kao eksperimentalni, a trajat će jedno određeno vremensko razdoblje, najvjerojatnije do jeseni. Onda ćemo u hodu vidjeti što možemo poboljšati i popraviti, što nije dobro ili što nam je eventualno višak, naglasio je Galić

Otvoreni za suradnju s drugim medijima

Galić ističe kako je TV Herceg-Bosne otvorena za suradnju s drugim medijima iz BiH i iz susjednih zemalja.
Što se tiče suradnje s drugim medijima mi smo otvoreni za suradnju sa svima, bez razlike. Tu mislim na medije koji emitiraju u BiH, Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama. Kontakti već postoje, ali neku ozbiljniju suradnju na tom planu ostavit ćemo za budućnost dok ne prođe ovo testno razdoblje, kada ćemo vidjeti kako ćemo sve ovo skupa zaokružiti, rekao je ravnatelj RTV HB.

Vlasnici hrvatske općine, gradovi i županije

Vlasnici RTV Herceg-Bosne su općine, gradovi i županije gdje su Hrvati kao narod većina. Galić ističe da su županije, gradovi i općine preuzele osnivačka prava RTV HB temeljem čega proizlazi i obveza financiranja.
Nisu to neka velika sredstva. Mi ćemo se pokušati uokviriti u ta sredstva koja su nam raspoloživa kako bi mogli napraviti najbolji mogući program, rekao je Galić

Politika, kultura, sport, religija…

U razdoblju nakon emitiranja središnjeg Dnevnika na TV HB će se emitirati različite dijaloške emisije koje će govoriti o događajima iz svijeta politike, društva, kulture, religije, sporta…
Emisije će u pravilu biti emitirane iza 20 sati, nakon što završi središnji Dnevnik. Do 21 sat rezervirani smo za dijaloške emisije koje će govoriti o politici, gospodarstvu, kulturi, sportu, obrazovanju i religiji. Ukratko, sve što je u djelokrugu javnih medija, rekao je Galić.

HMS

Glas naroda

Okosnica će biti kradeze propaganda, zna se, svijetla budučnost čeka narod sve bajno i sjajno, veliki planovi, ogromne vile i bogatstvo našeg voljenog vode dobročinitelja, gotovo stvoritelja i otkupitelja. Dezertersko polaganje vijenaca, obilježavanje godišnjica odmora u Makarskoj dok su drugi ginuli, liju se krokodilske suze. Rekvijem za čovjeka Hrvata Hercegovca. Zna se, prijatelji su mam u Beogradu i Banjoj luci.

Program će počinjati ovako:
Dobro veče dragi naš dobročinitelju,dobro veče prestavnici bivšeg subnora sada stranački dužnosnici,dobro veče glupu narode Herceg-Bosne.Mi smo tu i svi vi morate gledati program jer vas on usmjerava tekovinama revolucije od 1945 do danas gdje smo uspjeli sačuvati kontinuitet naše revolucij ei toliko godinama nismo dopustili neprijateljima koji nisu u vlasti da dođu u nju.Jer mi moj narode odlučujemo o svemu za vrijeme Tite i za vrijeme Dragana i tako mora da ostane.Ovi neprijatelji što se bune i njih smo u ime revolucije sredili.Mnoge neprijatelje i rušitelje našeg Udba sistema protjerali smo u Njemačku,a druge nepodobne smo smirili i dali im radna mjesta pa moraju da šute.Sredili smo i Iliju Cvitanovića tako da više ništa ne možete govoriti protiv njega.Isto tako i drug Žarkić je sad naš omiljeni igrač.Gledajte nas i uživajte.

Vaš TV Herceg -Bosne

Di je ta Herceg bosna zna li mi ko rec

Kako ne znaš di je, predgradje Šibenika od TLM-a do Primostena!

propaganda

A vi protivnici ove medijske kuće imate N1 Hayat pa uživajte nama one ne smetaju

Televizija u službi druga Dragana

Za misec dana ova tv kuća će u večernjem terminu ići sa udarnom vijesti kako je u proteklom mijesecu u zhž stilo 50 tisća Njemaca u potrazi za ekonomskim prosperitetom i predalo dokumenta za boravište.

Dok smo ginili zanju odjednom rekli nema je. U pozadini izdali pljackali uzeli pare. I opet ce nije im u dusi ko meni. Samo na racun nje da se okoriste. Ja se jezim kad joj ime cujem . Znam sta mi je znacila a njima samo kada samo novav. Gnjide jedne i opet bi nam noz u ledja zabili.

što kaže visoki predstavnik jeli on izrazio zabrinutost on zna samo biti zabrinut i za to platu primati hahaha

hoće li ova televizija prikazivati kako je tekla privatizacija kako su pojedinci došli do bogastva da podjele iskustvo sa narodom kako se dolazi do posla bez čekanja kako brzo završiti visoke škole da stekneš znanje preko noći koliko pojedinci imaju primanja a koliko radnik da može preživiti sa platom može od prvog do drugog kako su otvorili granice za našu omladinu kako dolaze na pozicije zašto nema posla za one koji završe studije redovno itd. da ne nabrajam sve. ili ćemo samo gledati jedne iste face ako je tako to je televizija grupe uhljeba koje ne obitelj ne može da gleda tjedan dana

Okosnica RTV Herceg-Bosne informativni program
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari