Završeno suđenje Živku Budimiru

ljubuski.info

Čitanjem završnih riječi tužiteljstva i obrane završeno je suđenje bivšem predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru.

Nakon spektakularnog uhićenja, proglašenja državnog suda nenadležnim u ovom predmetu te mijenjanja optužnice, šest godina i dva mjeseca poslije suđenje je završeno pred Općinskim sudom u Sarajevu. Optužnica ga tereti za zloupotrebu položaja, primanje mita i nezakonito posredovanje. Obrana traži oslobađajuću presudu, tvrdeći da je ovo montiran proces.

Tužiteljstvo KS zatražilo je da bivši predsjednik FBiH Živko Budimir bude osuđen za pomilovanja koja je dao osuđenicima, a zauzvrat je, kako tvrde, primio dar. Obrana, s druge strane tvrdi kako je proces montiran, a optužnica neutemeljena.

Tužitelj Sanjin Bogunić kazao je kako je Tužiteljstvo dokazalo da je Budimir počinio kaznena djela zloporaebe položaja, primanja dara i protuzakonitog posredovanja. Naveo je kako su to dokazali izjavama svjedoka, među kojima su bili i drugi optuženi - Suad Kulosman, Željko Asić i Armin Kulovac, a koji su priznali kaznena djela i sklopili sporazum s Tužiteljstvom te osuđeni, osim Petra Barišića za kojim je raspisana potjernica. Protiv pomoćnika ministra pravde FBiH Hidajeta Halilovića istraga je obustavljena jer nije bilo dokaza da je sudjelovao u kaznenim djelima.

U opsežnom izlaganju tužitelj je kazao kako je Budimir zanemarivao mišljenja sudova i Povjerenstva za pomilovanje FBiH te činjenice da su neki osuđenici već jednom bili pomilovani.
Optuženi se vodio svojim osobnim motivima i zlorabio pomilovanja za svoju korist, kazao je tužitelj.

Podsjetio je kako je svjedok Predrag Kojović, koji je u to vrijeme bio na dužnosti zastupnika u Parlamentu FBiH, na sjednici naveo kako postoji enormno veliki broj pomilovanja i tražio objašnjenje te da je na jednom od sastanaka dobio informaciju kako je predsjednik FBiH to činio isključivo radi svoje koristi.

Potpredsjednici FBiH Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić izjavili su kako se Budimir nije savjetovao s njima u vezi s potpisanim pomilovanjima.

Naveo je i kako su transkripti telefonskih razgovora dokaz kako su se određene osobe obraćale za pomilovanja. U tim razgovorima Budimir je, kako tužitelj kaže, pozivao i svoju suradnicu Jelenu kojoj je davao upute šta uraditi. U razdoblju od 2011. do 2014. potpisao je 247 pomilovanja.

Posrednici su bili Petar Barišić, kojem su navodno davali novac ili je isti preuzimao od drugih osoba i davao optuženom, te Suad Kulosman i Mira Ćorić koji su svjedočili pred ovim sudom.

Od svih slučajeva u optužnici se navode dva, za Adija K. i Almira K. za koje je lobirano pomilovanje, ali nije realizirano, jer je Budimir priveden. Za Adija je lobirao Kulosman. Budimir je navodno kazao Miri Ćorić da se sastane s njim i dogovori detalje. U davanju iskaza pred Općinskim sudom u Sarajevu Ćorić je kazala kako nije bilo riječi o pomilovanju, već prolongiranju odlaska na izdržavanje izrečene kazne.

U slučaju Almira K., za kojeg je pomoć tražio brat Admir, spominjan je iznos od oko 30.000 eura. Uplaćeno je, kako tužitelj tvrdi, 7.000 KM pologa na račun jedne žene koju je Petar Barišić odvezao u banku u Mostar i sačekao da podigne novac koji mu je u vozilu predala. Tužitelj Bogunić je rekao kako je više svjedoka koji su sudjelovali u ovom procesu pomaganja Almiru K. potvrdilo da su se dogovarali s Barišićem, a da je novac išao njemu i Budimiru. Sastanak s jednim od svjedoka je održan u Mostaru. Baršić je kazao kako se nakon potpisivanja pomilovanja treba uplatiti ostatak novca. Jedan od svjedoka izjavio je kako se Barišić hvalio "pomilovanjima" pa i za Mirsu Švicarca za kojeg je novac navodno uplaćen u Hrvatskoj.

Tužiteljstvo Budimira tereti i da je zlorabio svoj položaj jer je račun s jednog od sastanaka održanog u Jajcu stavio na teret Elektroprivrede HZHB na način da se na račun potpisao imenom i prezimenom tadašnjeg direktora. Tužitelj je tvrdio kako račun u iznosu od 847,50 KM nije nikada izmiren, što je odvjetnik negirao.

Budimira terete i za kupovinu dva odijela Calvina Kleina u outletu u SAD-u vrijednosti od oko 400 KM, a prikazao ih je kao kupovinu opreme od novca ureda, što drže nezakonitim.

Tužitelj je predložio da se Budimir osudi po svim točkama prema kaznama propisanim zakonom i oduzimanje predmeta.

Staljinovske čistke

Odvjetnik Ragib Hadžić kazao je kako je tužitelj izrekao sve kako bi napravio medijski spektakl i diskreditirao Budimira kao predsjednika FBiH i visokog političkog dužnosnika.
Reći da je pomilovanje podrška kriminalnom miljeu je nedopustivo. Netačno su interpretirane izjave svjedoka i iznošene su stvari koje nemaju veze s predmetom. Ovo suđenje traje šest godina, dva mjeseca i dva dana, a nema ni osnovane sumnje, rekao je Hadžić.

Istakao je kako nema materijalnih dokaza kako bi se dokazala sumnja, a da nije bilo ni dovoljno dokaza za pokretanje posebnih istražnih radnji. Doveo je u pitanje zakonitost istražnih radnji među kojima je i prisluškivanje telefonskih razgovora za koje je rekao kako nisu pravilno preneseni u transkriptu, već su interpretirani na način kako je tu odgovaralo tužiteljstvu. Naglasio je kako se njihova autentičnost nije mogla dokazati, jer nije navedeno mjesto na kojem su se prisluškivane osobe nalazile u trenutku kada su razgovarale o stvarima navednim u transkriptu, kao ni to da li su se kretali i s koje bazne stanice su snimljeni.

Istakao je kako njegov branjenik nije obaviješten da se protiv njega vode posebne istražne radnje, a kako su pretresi vršeni na osnovu usmene naredbe tužitelja Tužiteljstva BiH, što nije prema zakonu jer u roku od 72 sata nije nabavio nalog Suda BiH koji je tada bio nadležan.

Istaknuo je da se sve radilo mimo zakona i da je zaplijenjen i dio predmeta koji nemaju veze s kaznenim djelima iz optužnice.

Da bude veći apsurd, terete ga za dva predmeta u kojima je u oba slučaja odbio pomilovanje. Tužitelj navodi neke registre, papire sa zapisanom adresom i slično kao dokaz, što bi u našem narodu rekli 'niđe veze'. Policijska izvješća ne mogu biti dio sudskog spisa niti dokaz u donošenju sudske odluke. Cilj svega ovoga je bilo bombastično predstavljanje i uklanjanje mog klijenta s funkcije, rekao je advokat.

Za račun u Jajcu naglasio je kako je i sam tadašnji direktor EP HZHB rekao kako je trebao nazočiit sastanku i da je imao dogovor s Budimirom da će ga on platiti. Na kraju je račun platio Budimir.

Potvrdio je da je zamolilo Miru da se nađe sa Suadom u vezi s predmetom Adi K., ali ne radi pomilovanja, već prolongiranja odlaska na odsluženje kazne.
Svi svjedoci su kazali kako niko od njih nije dao novac Budimiru niti je bio prisutan kada je 7.000 KM davano. Apsurdno je da su neki od glavnih svjedoka tužilaštva 'ugledni' jer su ranije osuđivani i odslužili kazne. Uplaćivani novac je išao Barišiću, što je potvrdio i Admir K. Tužiteljstvo čak i predviđa kada je moj branjenik trebao potpisati pomilovanja pa kažu dva dana prije da su ga priveli i to spektakularno, a predmeti su bili na stolu i odbijeni su, kazao je odvjetnik.

Za dva kupljena odijela kazao je kako je Budimir bio na službenom putovanju u SAD-u i da mu je prtljag tokom puta bio izgubljen, zbog čega je morao kupiti sebi odijela kako bi mogao ići na sastanke.
Kupio ih je u outletu – prodavnici rabljene robe, a ne u radnjama gdje bi koštala nekoliko hiljada KM. Financijska služba je napravila grešku i on je to potpisao. Ured za reviziju nije našao ništa sporno u tom dijelu, istakao je.

Na kraju je zatražio odbacivanje svih točaka optužnice, te povrat oduzetih predmeta.

Sudu se kratko obratio i Budimir koji je ponovio da se sve ovo desilo nakon što je odbio rekonstrukciju Vlade FBiH.
Da ne znam da je riječ o meni i da sam slušao samo tužitelja, rekao bih: osudite ovog čovjeka. Ovako je bilo u razdoblju staljinovskih istražitelja i čistke. Od 200 i nešto pomilovanja sporna su im dva koja sam odbio. Za četiri godine mandata kupio sam samo dva odijela. Meni je prtljag nestajao tijekom četiri putovanja i to su radile bh. službe. Aferu 'Potkivanje' gdje jedan od aktera izjavljuje da će osobno odnijeti novac Milanu Tegletiji ne mogu porediti s mojim slučajem jer su svjedoci izjavili da nisam imao veze s tim. Protiv Tegeltije se ne vodi ni stegovni postupak, a meni se sudi više od pet godina, zaključio je Budimir, prenosi klix.ba

Presuda će biti izrečena 10. srpnja u 11 sati na Općinskom sudu u Sarajevu.

Glas naroda

MOLIO bih komentar IVICE VIZENTANERA bliskog suradnika ŽIKE BUDIMIRA ovaj i danas radi ali za HDZ da je ŽIKA posluša VIZENTANERA i on preša u HDZ nikom ništa samo tako momci narod su OVCE samo ŠIŠAJ

Dodje sad vizentaner i onaj iz veljaka..sad sute .
Ajmo pripametni da vas sad cujemo.odricete se Budimira ko Petar Isusa.
Možda i vi na kraju gorko zaplacete

Petar Barisic je pobjegao u Hrvatsku a ti se Zivko hebi po sudu

veliki [ * neprimjereno * ] sude male ribice da ZASTRAŠE narod

Sa ovim covjekom u pobjedu, to je moj general, svi za zivka budimira, zivio budimir i kum vizi i ostali, I meni je dava pare za plakate I razglas Kad Sam pravio budalu od sebe kroz ljubuski, hahaaaaaaa

Perice sto se potpisa sa hsp kad si ageze

Dije zvone brkicin toje njegov habab bijamu savijetnik covik osam razreda nema a savitovat presednika federacije a sebi nmere pomoc boze svastatices

Nema ni zivko puno vise skole srednja plafon i ako

jel to onaj jukic iz posusja sto mu je zena marija u upravnom odboru starackom domu falsirala pecat

nikakav jukic nikad nije bio savjetnik kod budimira, a taj kojeg spominješ vam je da u kosti i još će. i ima puno više razreda od tebe. ako treba dogovorit ću ti kavu sa njim.-:)))

Dije pero r strasni, Bolan vrati ljudima pare, pa onda vodaj onu malu rukometasicu vidit ce i ona Brzo tko si

Koje pare

Dugove treba vratit Eto koje pare, glumi facu s tudjim parama

Apsolutno nevin čovjek,vrijeme će pokazati.
Istinu nikad niko nije mogao zaustaviti.
Ona dolazi...

Neznam dimu zena radi on u sarajvu radija dugo moja tugo

Disi pero stara glumcino, vrime je bolan da prestanes glumatat, motiku u ruke zasuci rukave ne varat ljude,

Malo mu stranka pa bi sad u hdz, ne baleci se vise, smiju ti se svi, pero r,

Ma kogasamto prevarijo a danije hopov postenase coika nemere prebarit i tocka

Disi pero Nema te na muziku u dugog, tu smo mi naleti nekad na pivu, nemoj nas izbjegavat, dok smo davali dobri smo ti bili

A nnnnesmiii ti onn dalje od lekaaa

smiješno samo on uzimao mito a svi pošteni a država propada nešto ne valja trulo nešto a narod svaki dan gladniji

Treba dugove vracat, a ne glumit gazdu s tudjim parama

Drzi li pero jos kafic u capljini, Sta bi Bolan reci ljudima sto te potrase

Svise odricu zivka budimira onse bija okruzija krivim ljudima vozacmu bija neki bajic iz rakitna covik invalid nemere pricat ima govornu manu auto naucijo vozit sa 40 godina pa savijetnicimu bili neki posusaci svaka ric bog gospa isus i sad samo zivko kriv

Brzo ce o rasicu i ono drugo sto se nezna, polako, u obradi je

Zar je moguce da ce izac ono o rasicu s prevozom onih

Završeno suđenje Živku Budimiru
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari