Ceste u BiH među najlošijima u svijetu

ljubuski.info

Od svih država u okruženju, cestovna mreža najbolja je u Hrvatskoj, a najlošija u - BiH. Svjetski ekonomski forum, u istraživanju za 2018. godinu, bh. ceste ocijenio je trojkom, te ih svrstao na nezavidnu 109. poziciju, od 137 zemalja u svijetu koje su bile predmet ove analize.

S ocjenom 5,5, Hrvatska je zauzela 19. mjesto, a Slovenija je rangirana na 51. poziciji s ocjenom 4,4, Crna Gora je na 88. poziciji sa 3,5 poena, a Srbija je 100, s ocjenom 3,2.

Kome se žaliti?

To što su naše ceste u društvu najlošijih, ne iznenađuje taksista Hajrudina Beganovića, koji vozilom godišnje "pregazi" 60.000 do 70.000 kilometara. Putovao je i po Europi, a stanje poput ovog kod nas, priznaje za "Nezavisne", nije vidio.

Glavne ulice mogu proći, a sve ostalo je - da vas bog sačuva. Havarija živa. To je nužno zlo po kojem se morate kretati i gotovo. Išao sam i po Europi, nema gdje nisam vozio i svugdje je drugačije. Ovdje vlada neki lopovluk, oštar je ovaj taksist iz Zenice.

Po njegovim riječima, dovoljno je da državi samo plaćamo trošarine na gorivo, a da poreze i ostale troškove ne spominjemo.
A gdje je održavanje auta? Tri rupe pogodi, nemaš trap naprijed! Evo sada rade tunel u Vranduku, idete zaobilaznim putem i samo gledate staro ulje, odnosno ljudima je kartere porazbijalo. Nemate se kome žaliti. Ovo je mafija, organizovana mafija. Znate ono kad uhvate trojicu i kažu - organizirana mafija? Kod nas je vlast organizirana mafija, ogorčen je Beganović.

Da nam je putna mreža očajna, a loša ocjena za njih opravdana, smatra i inžinjer prometa Ševal Kovačević, koji ističe da smo u bivšoj Jugoslaviji imali 50 posto vozila manje u odnosu na današnji stupanj motorizacije. Ilustrira to podatkom da je u Sarajevu prije rata bilo oko 70.000 vozila, a sada ih je, kaže, više od 140.000!

Krpljenje rupa

Šta smo uradili na infrastrukturi? Ona je gotovo ostala ista. Samo krpimo rupe. Istina, imamo nešto autoputeva, te nešto sitne modernizacije i rekonstrukcije regionalnih i magistralnih puteva. I to je sve! Promet u gradovima - katastrofa! Površine ostale iste, uduplan broj vozila i imamo - zarobljenost, kaže Kovačević.

Posljedice toga su višestruke, poput nervoze vozača, povećanog broja prometnih nezgoda i slično.

Mi smo u situaciji da se godinama priča demagogija. A mala smo zemlja. Mogli smo uraditi savršenu saobraćajnu infrastrukturu. Na mnogo mjesta potrebna je rekonstrukcija i modernizacija magistralnih i regionalnih puteva, navodi Kovačević, koji je i ovlašteni sudski vještak za promet BiH.

NN

Glas naroda

Ponovo uvest akcize na mliko i kruv s naglaskom "za teste"

Rat ućinijo svoje i ova slika potvrdjuje lijepo se vidi kako je nekada za vrijeme rata najvjerovatnije granata120 mm napravila krater nasred ceste ima takvih kratera koliko hoćeš diljem Bosne i Hercegovine.

ne postoji granata koja bi napravila veće rupe od ovih izdigu-zica i crna rupa nebi progutala više para nego su ovi paraziti uhljebski

Pa znali iko disu one milijarde za puteve

ZNA SE i dabogda im tribalo za tableta

Pitaj Barbu i zalizanka Kraljevica

Ima jedna duga cesta koja vodi sve do raja to je cesta cesta mira cesta mira i Ljubavi. Bez rupa i Hdza.

Ja bih predlozio da ovi lazni pukovnici naprave radnu akciju i da oni to malo pokrpe svakako nemaju drugog posla nego se vozaju do gostiona oni su i napravili najvise rupa u sustavu dok su se vozali da kupuju papire

Zato se uvelo da se može uvesti auto sa minimalno Euro 5 normom, sve ostalo je krš za ovakvu infrastrukturu . Ipak ovakvih cesta naiđe nema

Nisu među najlošijima nego najlošije a o hadezeovskoj županiji su najlpšije u državi ako se ovo uopće može nazvati cestama. Najgore je što narod sve to plaća i to više nego duplo nego u Njemačkoj ili Švicarskoj.Nema nam pomoći sve dok banda uhljebska ne bude visjela po banderama

ovo je njima dobro e vidimo koliko znaju a uvode neke standare euro 5 ovo je za zaprežni kola novija vozila traže dobre puteve ali biti će nam ovako dok liječnici agronomi i ševinovci budu ministri prometa treba svak da radi ono što zna i za što je završio redovno školovanja a ove mlati ??dane spremiti tamo da čuvaju ovce ne znam bili i to znali

Ceste u BiH među najlošijima u svijetu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari