Revizija predložila stečaj Aluminija - svi parametri poslovanja negativni!

ljubuski.info

Za spas Alumunija potrebno je više od 500 milijuna maraka, doznaje se iz izvora bliskih Vladi Federacije BiH.

Taj novac može osigurati jedino strani strateški partner inače će nekadašnji gigant, s više od 1.000 uposlenika, brzo završiti u stečaju, koji je revizorska kuća KPMG već predložila federalnim institucijama, ali i Upravi Aluminija.

Švicarci ozbiljni?

Jedna od najvećih svjetskih revizorskih kuća obavila je, prema nalogu Vlade FBiH, reviziju poslovanja i utvrdila enormne gubitke. KPMG ocijenio je kako je financijsko stanje alarmantno i da je za tvrtku jedini spas privatizacija ili joj prijeti kolaps.
Iz aktualnog poslovanja ne vidi se nada za opstanak, jer su svi parametri negativni', navodi se u izvještaju KPMG-a.

Vladi FBiH prezentirani su ukupni dugovi, veći od 377 milijuna KM, od čega samo Elektroprivredi HZHB 280 milijuna KM za isporuku struje.

Sugovornik iz Vlade FBiH tvrdi kako je švicarski rudarski gigant Glencore i dalje najozbiljniji kandidat za preuzimanje ove tvrtke. Glencore, inače, već godinama posluje s Aluminijem tako da mu isporučuje glinicu, a izvozi aluminijske proizvode.

Ovoj tvrtrci s više od 150 milijardi dolara godišnjih prihoda nije nikakav problem ući u ovaj aranžman.

Na korak od prodaje

Predstavnici Glencora već su najavili sastanke u Vladi FBiH i načelno su pristali da udu u proces privatizacije, ali je, prije toga, potrebno da predlože jasan plan ulaganja. Ukoliko do njega i dođe, potrebno je imenovati novu Upravu ove tvrtke, čiji su većinski vlasnici mali dioničari i Vlada Republike Hrvatske, koji imaju ukupno 56 posto udjela.

U švicarskom poduzeću vlasnički udjel imaju i Britanci. Ppoduzeće diljem svijeta upošljava oko 150 tisuća radnika. Glencore je povezan i s jednim od velikih brodarskih prijevoznika, kompanijom SwissMarine.

U razdoblju kada je poduzeće vodio Mijo Brajković, Aluminij je bio na korak do prodaje Glencoru, ali je u zadnji trenutak taj posao propao, po mnogima zbog otpora u Vladi FBiH.

Pojedine informacije kako su Saudijski zainteresirani za Aluminij su se ipak pokalaze netočnima.

Višemilijunska dugovanja su glavna prepreka za prodaju Aluminija ili za ulazak strateškoga partnera. Potencijalni strateški partneri poput širokobriješkoga FEALA traže da im Vlada FBiH, koja je vlasnik dviju elektroprivreda u FBiH, osigura nabavu električne energije po povoljnijoj cijeni, čime bi tvrtka postala konkurentnija ali iz Vlade FBIH upozoravaju na slobodno formiranje cijena i otvoreno tržište.

Avaz

Glas naroda

Zatvaraj nemojte više dosađivat se što nemere osebi priživit triba zatvoriti......

Sve treba prodat,jer naš politički kadar samo sebe namiruje i krade.Pogledajte vile menadžera i stanove po Hrvatskoj,bazene auta itd,ne ide dalje,....Teški će to udarac biti za čovu i njegove igrače.Ne zabavljate narod,nije mu do šuplji priča,priznajte da ne znate radit za opće dobro.

Naši bi doveli za dvi godine i švicarce u stečaj ka bi se oni pitaju

Na prvo misti ide lopovluk a onda nerad.
Koliko se tu pokralo mogli bi podmirit sve dugove u Hercegovini,ako lažem neka me neko ispravi.
A sigrno znam dosta

Ta firma ima visak zaposlenih i skupe savjetnike upravu od pocetka od Jole i Milke pa do ovih danasnjih i to ce moci raditi ako naprave novu svoju elektranu na Neretvi kao sto je bilo i zamisljeno ali se upetljala politika i dala je elektroprivredi a i oni digli svoj monopol i place koji treba vracat u normalu i odrzivost

tko je kriv za manjak ima li ikakva sankcija za onoga tko nešto svijesno uništi ili ga treba nagraditi odgovorne treba pohapsiti uništiše državu i narod

Zakon donijet o porijeklu imovine jeli ljudski Dragane, pa ćeš sve dugove otplatiti,jer ovo je zadnje i jedino uporište Hrvata odnosno HDZ a.Kad ovo uzmu stranci svi ćemo osjetit na plaćama i mirovinama i na broju zapišljeni.Pamet u glavu pare na sunce.

Aluminij je teski gubitaka jeftiniji aluminij dode uvest iz Rusije u Mostar nego oni benovi sto ga proizvedu to zatvoriti vise svaku kucu u Hercegovini mjesecno aluminijski Kosta 20km

Jeli ovo ono što se obećavalo 90ih?
Jeli ovo vraćanje sjaja, marvo hopovska?
Od dragosti bi odgovorne vješao, kao volonter...

Firma Primorka od EPHB otkupi na papiru struju,pa je Aluminiju proda 3x skuplje,Štela Aluminiju prodaje,radnu odjeću cipele i rukavice,a gdje još izmišljena radna mjesta,presedan u svijetu,radnici primaju po 1500km pa naviše,menađeri po 10 000km.a Aluminijski u stečaju...Narode svakim naplaćenim računom za struju 20% ide kliki u Aluminijski.

Revizija predložila stečaj Aluminija - svi parametri poslovanja negativni!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari