Potrovat će i ovo malo naroda što je ostalo!

ljubuski.info

Ovo je katastrofa za našu poljoprivredu, bašte i djecu. Potrovat će i ovo malo naroda što je ostalo, rekao je Demirović Bećir, koji ima kuću iza odlagališta Uborak, ispred kojeg se jučer održao prosvjed građana.

Mi ovdje imamo svoje bašte, kako nam je razumije samo onaj koji je blizu odlagališta. To je katastrofa za našu poljoprivredu, bašte i djecu. Mi stari manje-više, mi smo se naživili ali mladi... Ne treba se čuditi što mlade odlaze. Po nekim pitanjima imaju i pravo, kaže ovaj prosvjednik.

Dodaje kako mu je sumnjivo što oko pet sati ujutro čuje strojeve kako rade na odlagalištu.
Izađem ujutro oko pet sati na balkon, neka mašina ravna i huče, a radno vrijeme im je od sedam sati. To su sumnjive stvari! Šta se tu dovlači i trpa u noći to 'živi đavo ne zna', znaju samo oni što trpaju i spremaju taj otpad, rekao je Demirović, dodajući kako ovo sve govori da javnost sazna što se radi i da se nešto poduzme.

Ja pričam svima da javnost zna i da se nešto poduzme. Potrovat će i ovo jadno naroda što je ostalo. Smeće se mora odlagati, mora doći na određeno mjesto, ali da je to po europskim standardima i da je namješteno kako treba, poručio je.

Na prosvjedu se okupilo preko stotinjak građana.

Zdravko Sesar, stanovnik naselja Potoci, koji pamti Uborak bez ijednoga otpatka, sa zasadima malina i izvorom pitke vode, kaže kako se na odlagalište Uborak već 40 godina dovozi otpad.

Ovo područje je, ističe, gotovo kraško, gdje su podzemni i ponorni potoci pa sav otpad mora ići u rijeku Neretvu. Ističe kako bi ovaj problem trebalo dignuti na višu razinu, na razinu države BiH, pa i Hrvatske, jer i u susjednoj državi piju zatrovanu vodu.
Ovo bi se trebalo potpuno zatvoriti i posaditi neku šumu. Jer što je učinjeno učinjeno je, ali od danas pa nadalje ovo treba promijeniti. Mi kao građani ne možemo puno, osim prosvjeda, ali država mora naći rješenje, jer ovo je katastrofa, poručio je Sesar.

U zahtjevima koje su prosvjednici uputili nadležnima, između ostalog, traži se zaustavljanje daljnjeg dovoza otpada i kancerogenog mulja s pročistača, žurna sanacija cjelokupnog područja odlagališta, te ostavka direktora odlagališta.

Nijaz Hodžić, mještanin i jedan od inicijatora prosvjeda, ustvrdio je kako je u posljednja dva mjeseca, bez ikakve kontrole, iz odlagališta Uborak ispuštan mulj, odnosno procjedna voda sa svih odlagališta u potok Sušicu.
Sve to je, kaže, izazvalo nesnosan smrad zbog čega su se obratili medijima, ali i pored tog apela nitko im se od nadležnih organa nije obratio.

Stanovnik naselja Vrapčići i jedan od aktivista i organizatora prosvjeda Omer Hujdur podsjetio je, pak, kako su mještani i ranije prosvjedovali zbog animalnog i medicinskoga otpada.
Prvo smo prosvjedovali zbog spaljivanja ovaca od bruceloze, pa zbog zakapanja pasa lutalica koji su ubijani u gradu, a onda zbog medicinskoga otpada, ali sve je bilo uzalud. Sad smo odlučili istrajati do kraja dok ne dobijemo pismeno rokove nadležnih, a koji će nam garantirati zatvaranje odlagališta, poručio je on.

Jedan od aktivista, Marin Bago podsjetio je kako prečistači i odlagalište Uborak imaju isti problem jer se ne zna što izlazi u vodu i zrak.
Neophodno je da se prvo uradi klasifikacija otpadnih voda, odnosno što je to što se nalazi u kanalizaciji grada Mostara i što ovdje izlazi putem procjednih voda u rijeku Neretvu, pojasnio je on, dodajući kako će se tek tada znati kakvu vrstu sanacije je potrebno poduzeti.

Smatra kako se postupcima odlaganja ovog otpada, uz već postojeće ekološke probleme koje uzrokuje odlagalište, također ozbiljno ugrožava i zdravlje ljudi, životinja i biljaka na ovom prostoru i šire, te se zagađuju voda, zemlja i zrak, što onda utječe na poljoprivredu, turizam i druge djelatnosti.

Inače, mještani i građani u najavi prosvjeda su istaknuli kako su ozbiljno zabrinuti zbog najave odlaganja dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, koji spada u opasni otpad, kao i odlaganja animalnog i medicinskog otpada, te drugih kancerogenih materija koji direktno utječu na zdravlje lokalnih mještana, ali i svih građana Mostara.
Odlaganje mulja na odlagalištema komunalnog otpada je u sukobu s EU Direktivama o odlaganju otpada, te uz činjenicu da je odlagalište Uborak zapravo odlagalište komunalnog otpada, odnosno kućnog i njemu sličnog otpada, to je zabrinjavajući podatak za nas građane ovog područja, stoji u priopćenju Građanske inicijative "Jer nas se tiče", koja je i najavila prosvjed.

Imajući u vidu da je koncentracija teških metala poput kadmija, bakra, cinka, žive, olova i drugih u otpadnom mulju i do 100 puta veća od vrijednosti dopuštenih za odlaganje, iz te inicijative smatraju kako se postupcima odlaganja ovog otpada, uz već postojeće ekološke probleme koje uzrokuje odlagalište, također ozbiljno ugrožava i zdravlje ljudi, životinja i biljaka na ovom prostoru i šire, te se zagađuju voda, zemlja i zrak.

Pripadnici Policijske postaje Potoci izvršili su legitimaciju i upisali imena okupljenih prosvjednika ispred odlagališta Uborak kod Mostara. Kako je potvrdio Nijaz Hodžić, jedan od organizatora prosvjeda, policija do sada nije napisala niti jedan prekršajni nalog prosvjednicima.

Sastanak predstavnika Grada Mostara i federalnog Ministarstva okoliša i turizma, koji se trebao održati danas, odgođen je. Na sastanku se trebalo doći do rješenja oko odlaganja mulja iz mostarskog pročistača a u kojem su pronađene opasne tvari.

bljesak.info

Glas naroda

ovaj odpad treba premjestit kod našeg dragančeta na bare oko njegove vile koju je napravija našim param sad i odma-sav otpad tamo odvest pa će naš vođa poručnik rešit taj problem
treba zvat u pomoć ljude sa fakulteta u mostaru koji se razume u odpadne vode i zbrinjavanje otpada-to ševinovci ne znaju a školovani su u njemačkoj
pozdrav iz minhena ovde ima stručnjaka za to javite kad porazite HDZ da dođemo očistit domovinu od uhljeba i komunalnog i drugog odpada-pr.dr.

ljudi pobiće nas sve rrak nije se sa tim igrat-kemičar

Kad budu izbori zarizikajte i dodite glasovat pa ce mo ih na [ * neprimjereno * ]cu bacit

javite kad su izbori i dolazimo i donićemo para za kampanju
čuvajte na poharanu domovinu eto škore i tisuću momaka ko devedesete i opet ide
KRENI mata SAD ILI NIKADA!-sad gonimo udbaše HDZa NAŠE na drinu

HDZ truje ljude bezobrazlukom a ševinovci zemlju
insekticidim
pesticidim
teškim metalin
piridinim
clorbenzenim
furadanim
cidokrin
clor benzenim
metil etil cloridim u kliman
pirolim u izgorenim uljima
sve to ide u trebižat i dolinu neretve i puna je toga JEGULJA MANDARINA i povrće iz DOLINE neretve -bunjišta hercegovine

U poljoprivrednoj apoteci samo kazes koliko loze imas i koje je sorte a oni ti sami propisuju preparate kojima svu godinu treba polivat!
Na jednom pise da se 2 tjedna ne ulazi u vinograd nakon polivanja,tj. Otrov!
A opet svi trka u poljoprivrednu da nam bude veci urod pa se pitamo otjud rakova i to!
Rakovi i to su svuda oko nas,u brasnu u seceru u vinu u mesu u jajima u povrcu... sve se poliva!
Bolje imat manje a kvalitetno nego puno a naopako!
Cime su polivane loze nasih predaka?

Potrovat će i ovo malo naroda što je ostalo!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari