Zbog pobješnjelih vozača pješaci ginu na cestama

ljubuski.info

Svjedoci smo sve učestalijih tragičnih prometnih nesreća na cestama diljem Bosne i Hercegovine. Pooštravanjem kaznene politike za počinitelje kaznenih djela u prometu nastoji se stati ukraj nesavjesnim vozačima, no za sada to i nema baš velikog učinka. I dalje je, naime, na cestama veliki broj prometnih nesreća, a, nažalost, nije malo ni onih koje za posljedicu imaju smrt jedne ili više osoba.

Potvrđena presuda

U Kaznenom zakonu Federacije BiH, u članku 336 piše kako se počinitelj kaznenog djela protiv sigurnosti javnog prometa u kojem je prouzročena smrt jedne ili više osoba može kazniti kaznom zatvora najmanje godinu dana. Tako je Vrhovni sud FBiH donio rješenje kojim se potvrđuje prvostupanjska presuda Almiru Ejuboviću osuđenom na 15 godina i 10 mjeseci zatvora za izazivanje prometne nesreće u kojoj su poginule tri djevojke, a jedna teško ozlijeđena. Ejubović, koji se od trenutka uhićenja do danas nalazi u KPZ-u Mostar se, podsjetimo, upravljajući BMW-om, 29. lipnja 2018. godine zabio u stup na autocesti A1 kod Sarajeva pri brzini od 166 km/h. U nesreći su poginule Lejla Oruč (17), Nađa Neradin (16) i Ajla Ibrica (18), dok se teško ozlijeđena Ajla Oruč 13. srpnja probudila iz kome.

A Županijski sud u Novom Travniku prije tri mjeseca potvrdio je optužnicu protiv Nermina Rustempašića kojeg se tereti da je, pijan upravljajući vozilom, udario i usmrtio majku i kćer te nanio tjelesne ozljede trojici dječaka. Rustempašić je 7. prosinca prošle godine oko 20.30 upravljao vozilom s 2,99 promila alkohola u krvi. Krećući se brzinom od 77 km/h, na dionici gdje je maksimalna dopuštena brzina 50 km/h, u Novom Travniku udario je u skupinu pješaka koja je bila na nogostupu. Majka i kćer Azra i Alma Hajrić preminule su na mjestu nesreće.

Udario pješakinje i pobjegao

Spomenut ćemo još jedan slučaj, također mučan i tragičan, a dogodio se 10. listopada 2016. godine. Toga je dana Sanjin Sefić u večernjim satima u Ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 km/h i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz B. Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće. Sudsko vijeće Županijskog suda u Sarajevu osudilo je Sefića na 14 i pol godina zatvora za teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa i kazneno djelo neukazivanja pomoći ozlijeđenoj osobi nakon prometne nesreće.

Što učiniti kako bi se stalo ukraj bahatom i, prije svega, za život opasnom ponašanju nesavjesnih vozača? Povećanje zatvorskih kazni, više policijskih patrola, trajno oduzimanje vozačke dozvole? Krajnje je vrijeme da odgovorni poduzmu konkretne korake.

Braco Selimović | Večernji list

Glas naroda

Ljubuška policijo, jel vas stid nositi uniformu kad vam se po gradu svakodnevno vozaju pijane i drogirane osobe bez vozacke dozvole. Jel treba netko poginuti da se red pocme praviti?

koji si ti pa imas nesto protiv ljubuske policije u ciloj bih ja mislim da ljubuska policija najvise radi idrzi naj bolji red

ukupi najviše para za uhljebninu

Policija služi za punjenje proračuna naplatom kazni za neupaljena svjetla i prekoračenje brzine na pravcima za 15 kmh a ne za sigurnost vozača i pješaka.Da policija radi za što ih plaćamo onda bi pola cesta zatvorili,oni što su nacrtali parkirna mjesta pola metra od pješačkog bi završili u zatvoru. Isto tako i oni što zasljepljuju vozače neispravnim svjetlima na vozilima i raznoraznim rasvjetnim tijelima i reklamama

A di su pare od tvoje milicije valjale ti u beogradu

ja isto mislim da su u 99 posto slucajeva vozaci krivi, a vi branite neobranjivo

Reče policajac.Ti si supermen ili imaš 8 pari očiju,tri mozga,superračunalo u glavi pa vidiš 360 stupnjeva u 3D jer jedino tako možeš sigurno proći "zaobilaznicu"

Ha pa i milicajaca je vise od pola pijano a kakva drzava takvo i sveukipno stanje, (shit everywhere and always)

Znam da i ima pobješnjeli psi i lisice a za vozače prvi put čujem.
Nije lijepo.

Zbog pobješnjelih vozača pješaci ginu na cestama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari