Za 1.426 divljih odlagališta samo jedna osoba kažnjena

ljubuski.info

Centri civilnih inicijativa (CCI), danas su u Sarajevu predstavili rezultate istraživanja koje je provedeno u okviru šire kampanje "Mapiranje nezakonitih odlagališta - doprinos remedijaciji tla", a koja ima za cilj doprinjeti učinkovitom upravljanju otpadom, sanaciji i remedijaciji tla kroz uspostavu registra nezakonitih (divljih) odlagališta u Federaciji BiH.

Na osnovu dobijenih podataka od 56 lokalnih samouprava, te zaprimljenih prijava građana putem besplatnog "zelenog alarma" (080 05 05 06), Centri civilnih inicijativa (CCI) su od početka oktobra 2018. godine, zabilježili 1.426 lokaliteta divljih odlagališta širom Federacije BiH, na kojima je odloženo oko 5,5 milijuna m³ otpada.

S gledišta vrste otpada najveći broj divljih odlagališta sadrži miješani otpad (skoro 60%) i kućni otpad (oko 35%).

Zahvaljujući prijavama građana putem "zelenog alarma" zabilježeno je i 26 lokacija divljih odlagališta uvedenih kao nova kategorija "otpad animalnog porijekla". Dalja analiza podataka je pokazala kako je oko 90% divljih odlagališta i dalje aktivno što znači da se još uvijek nezakonito odlaže otpad na te lokacije. Pored njih postoji i određeni broj odlagališta koja su neaktivna, nalaze se u prirodi, ali se na njih više ne odlaže otpad (4%), dok je vrlo mali broj odlagališta saniran, tek 6%.

Stanje do kraja svibnja 2019. godine nije se značajnije promijenilo. Prema prikupljenim podacima od 35 lokalnih samouprava, do kraja svibnja 2019. godine sanirano je 163 divljih odlagališta od kojih su 82, polovina njih, ponovo postale aktivne. Od promatranih lokalnih samouprava, samo njih 14 su planirali sredstva u proračunu za 2019. godinu za uklanjanje i sanaciju divljih odlagališta. Planirani iznos sredstava u proračunu za 2019. godinu za sanaciju divljih odlagališta u 14 lokalnih samouprava iznosi oko 800.000 KM.

Glavni uzroci nastanka divljih odlagališta su niska ekološka svijest građana, nedovoljan postotak organiziranog prikupljanja komunalnog otpada iz ruralnih sredina, nedovoljni kapaciteti za sortiranje komunalnog otpada na mjestu nastanka, nedostatak provedbenih propisa za posebne kategorije otpada i izostanak kazni za prekršitelje.

Postojećom zakonskom regulativom, prije svega Kaznenim zakonom Federacije BiH i Zakonom o upravljanju otpadom u Federaciji BiH, jasno su propisane radnje koje se smatraju kaznenim djelom protiv okoliša, kao i kazne za pravne i fizičke osobe koje nelegalno odlažu otpad u okoliš.

Na osnovu dobijenih podatka od deset županijskih tužiteljstava za protekle tri godine (2016-2018. godina) pokrenuto je 22 postupka zbog ugrožavanja okoliša otpadom. Od 22 pokrenuta postupka, u promatranom razdoblju samo u jednom slučaju izrečena je kazne, jedna pravna osoba je kažnjena novčanom kaznom.

Kaznenim zakonom Federacije BiH za ugrožavanje okoliša otpadom propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine. Glavni razlozi neprijavljivanja prekršitelja inspekcijskim tijelima od strane građana su neinformisanost građana, strah od mogućeg sukoba s prekršiteljem i nepovjerenje u inspekcijska i pravosudna tijela.

Zbog svega navedenog, potrebno je povećati odgovornost svih u lancu upravljanja otpadom, te unaprijediti sustav prijavljivanja nezakinotog odlaganja otpada kroz stalnu izobrazbu i veću koordinaciju između građana, inspekcijskih i pravosudnih tijela.

Projekat "Mapiranje nezakonitih odlagališta - doprinos remedijaciji tla" ima za cilj doprinjeti učinkovitom upravljanju otpadom, sanaciji i remedijaciji tla kroz uspostavu registra nezakonitih (divljih) odlagališta u
Federaciji BiH.

Projekat je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.

CCI

Glas naroda

Dođite u Grab pa će te vidit jada i tuge sve kazu na mome je sta te briga. Kuga za cilo selo i općinu

Slikaj jarane, objavi negdje, zovi murju...radi nešto!

pa kad se nemere jamit na tim kaznama,lakše je pljačkat vozače

Zovite đivu i nikicu lolića. Oni će to riješiti.

Dobro gdje npr. ljudi taj otpad mogu odloziti? Dali postoji reciklazni centar ili mjesto za odlaganje glomaznog otada? Sta radi poglavarstvo sto se tice ovog problema? Gdje su investicije za projekt gospodarenja otpadom? Davno sam spominjala da se bar privremeno postave veliki kontejneri po naseljima za to dok se ne iznadje konacno rjesenje. Niko nista.

Za 1.426 divljih odlagališta samo jedna osoba kažnjena
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari