Upriličen Središnji skup zahvale hrvatskim braniteljima

ljubuski.info

Nakon služenja Sv. Mise za poginule hrvatske branitelje u Ševaš njivama, u Počitelju je ispred Spomen obilježja danas upriličen Središnji skup zahvale hrvatskim braniteljima, a sve u sklopu obilježavanja 27. obljetnica od briljantne vojno-oslobodilačke akcije hrvatskih snaga u kojoj je oslobođena lijeva obala rijeke Neretve od Mostara preko Čapljine do Stoca, obljetnice "Lipanjske zore".

Vijence su ispod Spomen obilježja u Počitelju položila i svijeće zapalila predstavnici braniteljskih udruga Domovinskog rata s područja grada Čapljine zajedno sa zakonodavnom i izvršnom vlasti grada Čapljine predvođeni gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, te izaslanstvo hrvatske komponente Oružanih snaga BiH.

Lipanjske zore akcija je kojom je potučen hercegovački korpus tadašnje JNA, deblokirani Čapljina i Metković te oslobođeni Stolac i istočni dio Mostara.

Samom oslobodilačkom operacijom HVO-a u Hercegovini stvoreni su preduvjeti za daljnja djelovanja hrvatske vojske do konačnog deblokiranja Dubrovnika i dubrovačkog primorja i u konačnici oslobađanja ukupnog teritorija juga RH koji je bio pod okupacijom više od godinu dana.

Osvrnuvši se na događaje iz lipnja 1992.god. nazočnima se prigodnim riječima obratio Lazar Martinović, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HNŽ-a.

Gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić u svome govoru istaknuo je važnost jedinstva iz tog vremena koje nam je neophodno i u vremenu kojeg živimo te je kazao:

Mi ovdje u Čapljini kao i svake godine manifestaciju obilježavamo s mnoštvom različitih događanja, ta su događanja po sadržaju različita, međutim sva imaju isti nazivnik, a to je nazivnik na sjećanje na lipanj '92. i naravno sjećanje na poginule branitelje, sjećanje na naše poginule suborce, ne samo one u mjesecu lipnju '92. nego na sve poginule branitelje tijekom domovinskog rata.

Naravno, kad je obljetnica na jedan poseban način se sjećamo tog vremena, tih događaja i sudionika tih događaja. Na današnji dan u ranu zoru postrojbe HVO-a su sa nestrpljenjem čekali zapovijed da krene kako smo mi to govorili preko Neretve. Dakle postrojbe HVO-a, ne Gruđani, Čapljinci, ne Čitlučani nego postrojbe HVO-a, dakle jedinstvene vojne sile Hrvatskog naroda u BiH,jedinstvene. Stupanj jedinstva je bio toliki da slobodno se može reći, svi smo isto razmišljali, svi smo disali kao jedan. Znaju nekad pojedinci reći kako je Hrvatski vojnik bio neustrašiv, kako nije imao straha, nije točno. Bojali smo se mi, imali smo mi straha, naravno onog prirodnog ljudskog straha znali smo što nas čeka s druge strane, odnosno s ove strane ovdje. Međutim, u nama je bio jedan osjećaj koji je bio puno snažniji, to je osjećaj odgovornosti prema obitelji, odgovornosti prema domu, odgovornosti prema svom narodu. Taj osjećaj odgovornosti je bio toliko jak da je jednostavno potisnuo onaj naš strah negdje daleko i krenulo se u akciju. Nažalost prvog dana 10 branitelja je izgubilo svoje živote, Gruđani, Čitlučani i Čapljinci. Akcija je, naravno imajući u vidu visok stupanj jedinstva i visok stupanj odgovornosti prošla uspješno. I razmišljajući o tim danima i o tim ljudima, ne možemo a da ne postavimo pitanje, dobro a što je danas, a još važnije što će biti sutra.

Vjerujem da ćemo se složiti da Hrvati u BiH i ne baštine onaj stupanj slobode kako to propisuju moderne demokracije, a to znači da će pred nama biti još Lipanjskih zora, jesmo li mi spremni za te Lipanjske zore, ja mislim da jesmo. Hrvati, bez obzira na nedavnu prošlost i silne nekakve podjele ipak pokazuju da samo jedinstveni, možemo napraviti ono što želimo. Svi mi moramo preuzeti odgovornost. Naravno, posebna odgovornost je na onima koji obnašaju bilo koju funkciju u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti na bilo kojoj razini. Ja vjerujem da svaki pojedinac, svaki Hrvat osjeća tu odgovornost, to pokazuje i ovo današnje zajedništvo, jer kada sagledamo ovaj današnji skup s visokim stupnjem jedinstva, visokim stupnjem odgovornosti, spremni možemo dočekati sljedeće Lipanjske zore.

Glas naroda

To su bili dani

Ovi stasu na sliki i sepurese nisu stoposto ucestovali u ovim bitkama totigaje ajmose naslikavat bodovi politicki

Tko je sudjelovao ima par prijatelja a Ćane Primorac je bio

Oprostite ovdje se spominje kako u to vrijeme nije bilo straha i to je istina ali ga danas ima više nametnutog u miru od dragana Čovića nego u tovrijeme ponosa i zajedništva Hrvata. Samo se spominje JNA koda Srba i četnika nije bilo Rezervista Crnogoraca ako je dragan Čović nametnuo da se ta istina prešućuje da bi se dodvorijo svom Bratu Aleksandru Vučiću i polubratu Miloradu Dodiku i rodijaku Pupovcu da se nebi našli uvrijedjeni mi smo jad od Naroda. Nigdje se nespominje veliki obol HOSa koji je prvi stao u odbrani Neretve Cenzura udbaša još uvijek na dijelu. Tko je svijedok tih dogadjaja mora da kaže pravu istinu sve ostalo su laži osobno učesnik tih dogadjaja tih dana.

bolje da adezekani polažu kamene temeljce za tvornice di će radit dica zb i branitelji nego da polažu vjence poginulim braniteljim za što u ratu u kojemu polagači vjenaca nisu većinom ni sudjelovali kao i
plenki
čović
i mnogi drugi polagači vjenaca

Koliko je sudjelovalo pripadnika HOS a koliko je momaka poginulo koda ih Bog nikad nije dao sramota velika jadovi

kad odu udbaši adezea biće još zlatnih ljiljana hrvata hosa nije KOMŠIĆ jedini!!??

Je je Gospodine Vidicu, vec duze vrijeme, tocno receno od 1(prvog) do 12-tog mjeseca svicu ovdje zore, pa tako I lipanjske, pogotovo na autobuskom kolodvoru, ode nam narod i nije mu do slave I slatkih rijeci, vec do prava na dostojanstvo koje mu vi I takvi ne mozete pruziti.

Svaka cast za komentar iznad..odose nam djeca...prazne ulice..srce je roditeljima napuklo..ali nadam se da ce Bog svaku suzu pretvoriti u bisere srece za nasu djecu u dalekom svijetu gdje ce imati dostojanstvo covjeka...a oni sto ovo rade misleci samo na sebe i svoj dzep...dice sve na naplatu a nisu ni sada mirni...

Upriličen Središnji skup zahvale hrvatskim braniteljima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari