U BiH 860 tisuća zaposlenih, a 680 tisuća umirovljenika

ljubuski.info

Broj umirovljenika u Bosni i Hercegovini ubrzo se približava ukupnom broju zaposlenih pa entitetskim mirovinskim sustavima prijeti kolaps ukoliko s takav trend nastavi, objavio je Avaz prenoseći posljednje dostupne statističke pokazatelje.

Umirovljenici u BiH primanja ostvaruju iz fondova za koje su nadležni entiteti a iz Federacije BiH i Republike Srpske stigli su pokazatelji kako je ukupni broj osoba kojima isplaćuju mirovine u proteklih pet godina povećan za 50 tisuća.

U Federaciji BiH je u travnju registrirano oko 417 tisuća umirovljenika, što je za oko 34 tisuće više nego prije pet godina, dok u republici Srpskoj mirovine prima oko 263 tisuće umirovljenika što je povećanje za oko 16 tisuća u odnosu na travanj 2014. godine.

U oba entiteta zaposlenih iz čijih se doprinosa i osiguravaju mirovine je oko 860 tisuća.

Iz Fonda mirovinskog osiguranja Federacije BiH upozorili su kako je stanje kod njih zabrinjavajuće i lošije od službene statistike jer se u zaposlene ubrajaju tisuće uposlenika u državnoj administraciji i javnim tvrtkama koji se vode kao „višak“ i koji ne stvaraju novu vrijednost nego su „zbrinuti“ kroz zapošljavanje na nepotrebnim i izmišljenim poslovima.

BiH trenutno nema rješenje za problem nagloga povećanja umirovljenika i omjera u odnosu na zaposlenike jer je radnika u toj zemlji sve manje zbog masovnoga odlaska u europske zemlje. Zbog tog negativnog trenda, ali i ogromnih dugovanja po osnovu uplata doprinosa u čemu prednjače državna poduzeća, stručnjaci predviđaju i totalni kolaps mirovinskoga sustava već za 10 godina pa i moguće obustavljanje isplata mirovina.

Ravnatelj fonda MIO Federacije BiH Zijad Krnjić je izjavio kako je nemoguće precizno izračunati dugovanja po osnovu uplata doprinosa, ali je potvrdio kako pojedinačno na desetke milijuna eura duguju javne tvrtke poput Željeznica FBiH, rudnika "Kreka" i "Zenica" sarajevsko Gradsko prijevozno poduzeće te bivši proizvodni giganti koji su propali poput "Hidrogradnje" i "Krivaje", ali i Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

Stručnjaci sugeriraju kako je i za BiH jedno rješenje za ovakvo stanje podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu sa sadašnjih 65 godina.

U BiH su rijetka povećanja mirovina. Zadnje povećanje je bilo u travnju kada je federalna vlada donijela odluku o rastu mirovina za 3 posto. Najniža mirovina u FBiH je oko 190 eura, zajamčena oko 240 eura dok najveća mirovina iznosi oko 1.100 eura.

Glas naroda

Treba naglasiti da u ovih 860 tisuća zaposlenih ulazi 500 tisuća uhljeba iz raznih nivoa vlasti, agencija, mup-ova, zavoda, prosvjete i td..

Je ali ti uhljebi primaju dobre plaće . U pošti tamo neki voditelji u svakoj Pošti imaju 3000 KM,Elektro 4000 KM itd. tako i ostalim ustanovama a koji narod to može financirati.

Pola zaposlenih ne radi Ništa

Država za SDA i HDZ

Zato osam godina u Njemačku i siguran da će biti mirovina

BiH je mafijina država

Za ovo stanje su krivi političari. Gledaju sebe a narod tko šiša.

adeze lopovski feudalizam u raspadanju-narod radi da preživi a vlast krade i rasprodaje
afrika na balkanu kako kafe austrijanac SRANJE države na balkanu

Kako mogu javne ustanove ne uplaćivati doprinose godinama ili uplaćivati minimalne doprinose?! Znači da uposlenici javnih institucija primaju jedan dio plaće na ruke bez doprinosa i drugi dio uplaćuju im se minimalni doprinosi?! Onda rade na crno u ustanovama!
Tko uzima razlike doprinosa na radnikovu p!aću jer doprinosi su radnikovi a ne poslodavca?

Vratizite radnicima i umirovljenicima njihove uplate doprinosa kao i razliku doprinosa koju ste uzeli za sebe od radnik ove plaće i ne razasdpijate se rtuđim novcima.

Nije narod ovca da je čova više šiša.Došlo do kože,ode narod za svojim poslom,a državu neka čuvaju i brane HDZ družina sa ovim umirovljenicima.Čova vratite pare i kućetine iz Hrvatske,povećaj plaće i ne kontroliraj ko će di radit,neka svi rade možda tvojoj unučadi bude bolje,a ako nastaviš unučad via engleska.

Pod hitno treći entitet

Molija bi urednika ako zna da napiše od ovi 860.000 što rade koliko ima na državnin jaslan ja mislin puno ljudi bi to tilo znat

U BiH 860 tisuća zaposlenih, a 680 tisuća umirovljenika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari