Kako će se Plenković postaviti prema Čoviću?

ljubuski.info

Nakon završenih izbora za Europski parlament, europski pučani, među kojima je i HDZ susjedne Republike Hrvatske, umjesto prijašnjih 217 zastupnika sada će brojati njih 179, što znači i puno više fleksibilnosti u sklapanju koalicija. Ovome je doprinio i poraz HDZ-a susjedne Hrvatske, koji je umjesto prijašnjih 6, sada osvojio 4 mandata i tako se izjednačio s iznenađenjem izbora - SDP-om koji u EU parlament također šalje 4 zastupnika.

No, u ovome porazu koji će se, sudeći po odlučnim izjavama hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, detaljno analizirati, djelić "doprinosa" ima i tzv. sestrinski HDZ BiH. Pitanje koje se nakon euro-izbora nedvojbeno nameće je - je li HDZ BiH mogao učiniti više? Pozitivan odgovor na ovo pitanje nameće se već pri prvim pogledom na brojke.

Euroizbori u BiH protekli više nego mlako

Po riječima predsjednika HDZ BiH dr. Dragana Čovića, izrečenim na obraćanju povodom obljetnice osnutka te stranke, danas HDZ BiH broji oko 40.000 članova. Usporedbe radi, u BiH je na izborima u EU parlament glasalo tek 10.592 birača, dok je samo za HDZ glasalo 8.168 birača, što je tek 20-ak posto članova najjače stranke s hrvatskim predznakom.

Ukoliko se prisjetimo da je u BiH registrirano skoro 78.000 birača za euroizbore, brojka od nešto više od 8.000 glasova za HDZ izgleda pomalo smiješno.

Iako je i susjedna Hrvatska sa 29,86% građana izašlih na izbore među državama članicama s najnižom izlaznošću, ovaj put očito je izostala snažnija potpora sestrinske stranke u BiH. Naime, da je HDZ-ovo članstvo u BiH snažnije animirano za izbore s još oko 15.000 glasova, HDZ Hrvatske u EU parlament opušteno bi išao s ponovnih šest mandata. No, nije.

Međutim, na pozornici smo vidjeli blagu i vrlo personaliziranu promocije bivše bh. veleposlanice u Italiji, a potom EU parlamentarke za Hrvatsku, Željane Zovko koja se nije previše dokazala svojim aktivizmom u parlamentarnim klupama, što potvrđuje i drugo najlošije mjesto po istraživanju MEPRanking-a koji se bavi učinkovitošću, angažmanom i produktivnošću zastupnika u EP-a, ali za koju se tvrdi da se "njenim glasom čuje i glas Hrvata u BiH". No, Zovko sa 6.816 glasova ponovno ide u klupe EP-a. Ne ulazeći u vrlo diskutabilnu realnost da je u EU parlament kandidirana i izabrana zastupnica iz države koja nije europska članica i nema čak ni status zemlje kandidatkinje.

Kako će se Plenković postaviti prema Čoviću?

No, rezultati su takvi kakvi jesu i sada Plenković za njih nedvojbeno traži odgovorne. Mediji u Hrvatskoj već izvješćuju kako su s rezultatima podbacili Zagreb, Split i Vukovar, a otvoren je i sukob premijera i predsjednika stranke s Ljubušakom Milijanom Brkićem, potpredsjednikom stranke. Ipak, Zagreb, Split i Vukovar nisu jedini odgovori za podbačaj, jer se u HDZ-ovim krugovima u Hrvatskoj sve češće spominje i HDZ susjedne zemlje i tzv. dijasporu na čiju se potporu biračkog tijela godinama, tradicionalno, naslanja.

S druge strane, ovim je predsjednik HDZ BiH pokazao kako vrlo lako može utjecati na (ne)uspjeh sestrinske stranke i (ne)animiranjem svoje stranačke biračke mašinerije vrlo snažno utjecati i na ishod izbora u susjednoj zemlji te tako i na budućnost HDZ-a Hrvatske. Za sada se o podbačaju iz BiH, čak i unatoč blitz sastanku kojeg je Plenković organizirao sa Čovićem i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u 'green room-u', otvoreno i javno ne govori.

Ipak, odnos hrvatskog premijera uskoro će pokazati njegov stav i po tom pitanju, posebice jer iz Hrvatske pristižu sve glasnije informacije o "prepoznavanju nužnosti zaustavljanja utjecaja i manipulacija istočnih politika", posebice u svjetlu vrlo dobrih odnosa na relaciji Čović-Dodik-Vučić, što Hrvatsku uvlači u vrlo nezgodan položaj.

Dnevni list

Glas naroda

Ko je taj plenković

plenki je adeze gubitnik u odlasku -mrtvo puhalo adezea

Ubit će ga Čović ko zeca

Zašto toliko malo glasova je HDZ osvojio u Bih pa valja se poslje tog glasovanja i Ispovjedit nije to tako lako košto netko misli dat glas za HDZ.

Točno! Podržavati svim srcem i dušom Đavla i onda tražiti oprost od našeg Gospodina...To ne može svatko...

kako su počeli tribat će ispovidit ako nisi glasa za HDZ

Covic i Plenkovic su grobari hrvatskig naroda,jugocetnici iduce parlam izbore u hr svi glasat za istinskog domoljuba Gen Glasnovica i njegovu stranku zds

Dugi ti jesi za Dom, ali za Dom zdravlja

Hahahah tako im i treba.

Oni to smatraju najvecim zlom, sto su "izjednaceni" sa SDP,-om, a meni je ta njihova lazljiva igra i vise nego smijesna.

Glasanje je samo potvrda da prihvacamo tzv. "demokraciju" koja nema nikakve veze s vladavinom naroda jer nam na pladnju sluze kandidate po strankama koje nitko nije ni zelio niti itko zna kakav je kao osoba. To je samo zabluda da izlaskom na izbore narod ista mijenja.

Cudno kako ovi Hr premijeri svi na pocetku dobri, a poslije se ispostave da su prave lopuze.

plenki gradi tvornice po 5000 radnih mjesta i zvat će se po eminentnim adezeovcim
kraljević
parađžik
bušić
pavlović
barišić ---nema više šale kinezi nadiru -iskrcali su se na pelješkom mostu i rade ko MRAVI
NADIRE socijalistički KAPITALIZAM

Da! Hdz je ubija najvece hr sinove ,isporucija gen u hag,najvece zlo sto nam se desilo

Nek se HITNO JAVI NAS JEDINI GLASAC IZ IRSKE istog nagradjujemo sa milijun Eura tvoj HDZe

To je glas od ambasadora

Plenković je BRISELSKA POLITIČKA BUDALA koji je prepolovio rejting HDZEa ,sveo ga u zg na 13%,a u dijaspori na ništicu te vodi stranku ka uništenju.
Plenkovićev adezeodreko se narodapa se narod odreko plenkija-citat
hrvacki tjednik strana 4.

nije se adezeu dogodio "crni labud"nego ANTITUĐMANOVSKI "crni SMJER" vođenja hde-a
posljedica je gubitak vlasti!

Kažu ljudi da su vidjeli crnog labuda da je sletio u vilu pored radobolje

Jel to počeo HDZ u hrvatskoj ubijati ljude tko je ubio pročelnika u virovitici i zašto i to ste počeli raditi.

izgleda opet adeze kažnjenička bojna dela po hrvackoj!

Ako dođe Štir umjesto Plenkovića tada sigurno i Čović ide u repotarnicu..

ja prđe nemože biti grđe

sva dijaspora glasa protiv adezea a hercegovina je ZA jer su joj ustupili jedno mjesto uhljebe u briselu onu hercegovku TAKOZVANU VEGETA koja se prošetala po svim funkcijan pokojne herceg bosne-licemjerno do boga hrvacki prostori se raspadaju ko kolonija a VLAST udbaše UHLJEBLJUJE i evropi i rasprodaje još što se može prodat!!!!!!!

Kako će se Plenković postaviti prema Čoviću?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari