Sama svoja veleposlanica

ljubuski.info

Već dugo mi se po glavi vrti ovaj naslov. Točnije od kada je jedan dio javnosti raspravljao o prijedlogu i imenovanju jedne gospođe za mjesto veleposlanice i pri tome joj se spočitavalo da živi od prodaje knjige i nešto o neplaćanju poreza.

Ne bih ulazila u tu temu, kao što su mnogi neupućeni, samo jedan kratki osvrt, koji će prepoznati oni koji su u tijeku,a za ostale općenito...

Dakle, ne može se živjeti u BiH od prodaje knjiga. Ni najpoznatiji, ni najprodavaniji, ne kažem i najbolji, pisci ne prodaju toliko knjiga da bi mogli živjeti od toga.
Svakom piscu treba posao i plaća.

Mali smo mi narod, sve i kad bismo bili skloni kupovanju knjiga za čitanje i kao nezamjenjiv poklon, evo recimo makar koliko kineskih igračaka i suvenira.

Ranije sam čula puno puta: Od kud još za to novac? Pa to je skoro vreća brašna i slično. Takvim se argumentom npr. branio ravnatelj jedne škole kada sam tražila da me predstave nekada djeci u okviru nastave pod 'susret s' književnikom'. I još nekim sličnim tezama, toliko tvrdo da me ne pusti, kao da se radi o mjestu veleposlanika, na koje je naumio postaviti nekoga svoga. Budući da roditelji svojoj djeci svake školske godine kupuju nove udžbenike, jer ih neznalice svako malo mijenjaju, smijem li ja sada reći, kradu djeci godišnju potrebu brašna i još štogod? Ili tako recimo automatski oštećuju djecu za nekoliko knjiga koje bi njima i sebi roditelji mogli priuštiti u godini. Nisu bila dobra ni vremena kad su se knjige kupovale na metre, ovisno o veličini police u regalu i boji ostalog namještaja u prostoriji, ali tad je barem netko mogao možda i od pisanja živjeti.

Toliko o tome. Zašto 'sama svoja veleposlanica'?

Pa isplivao zaključak na razmišljanja o svemu ovome. Naime tko uopće želi biti veleposlanik zemlje kao BiH? Zbilja samo za plaću, eto. Što drugo na tom mjestu može postići čovjek. Predstavljati opljačkanu zemlju i obespravljene građane? Ili skrivati istinu i mazati oči svijetu?! Koga eto uopće i zanima zemlja iz koje odlaze njeni građani.

Svi koji su morali napustiti BiH ili Hrvatsku i slične zemlje trbuhom za udžbenicima i drugim knjigama su najbolji konzuli te ili tih zemalja.

Liječnici, umjetnici, građevinci, vozači, inžinjeri, kućanice, majstori svih zanata, znanstvenici, svi su oni svoji veleposlanici po cijelom svijetu.

Oni kojima u životopisu stoji 5 godina u obrambenim snagama, oni kojima stoji prvo zaposlenje u inozemstvu, oni kojima je rubrika 'prethodna zemlja primanja dječjeg doplatka' prazna, onima koji u pedeset i nekoj godini života, nakon preko 20 godina rada bez osiguranja potpisuju ugovor o radu tisućama kilometara daleko od izgrađene kuće (kojoj stani-pani ne bi mogli dokazati porijeklo iste jer su radili neprijavljeni ili za minimalac), oni koji mogu nabrojati mnoštvo osvojenih medalja i prvenstava...

Eto okud sama svoja veleposlanica.

Još bolji opis te i sličnih dužnosti za one koji stvarno za to primaju plaću iz proračuna bio bi fantastična poruka jednog grafita na ulazu ili izlazu na jugozapadnoj strani iz Mostara,a glasi: Ti si prvak šugave zemlje.

Što se tiče istinskih prvaka svoje zemlje, oni su prvaci svojim trudom i sposobnošću pod dobrim vodstvom.

Slavu istinskih prvaka, onih što cijelog sebe ostaviše na terenu, dužan je pronositi svaki od nas 'sam svoj veleposlanik' gdje god da se budi na svijetu i koji god zrak diše. Makar iz poštovanja tim junacima. Ali drugi dio poruke 'šugave zemlje',na žalost ne može popraviti ni sjaj istinskih prvaka.

Ružica Zeljko

Glas naroda

neka NAŠIH veleposlanika vani dosta je čovićevih udbaša koji su nam i dušu i domovinu RASPRODALI a za tite nisu bate imali
sve su to kavodari koji se voze u našim autim i na naš benzin a imovina im u ledini a propagiraju POLJOPRIVREDU-UDBAŠI HDZa i njihovi sinovi!!

Daj nemoj je spominjati! Taman se sve smirilo, prestala je iskakati i iz pasteta, kad evo opet poceli pisati o njoj. Pa shvatite da njoj odgovara publicitet, pozitivan ili negativan, njoj je svejedno, samo nek se spominje u medijima. Kad je ona aktuelna tema, odma naraste par centimetara od ponosa.
Bilo, proslo, i zatvoriti temu.

Niko Hrvate nije uništio ko HDZ.Sve osmislili akademici sa čovićom kako pokrasti svoj narod,i uspjeli su.Nikad im ovo zaboraviti narod neće!!!Nije nama krivo ni Sarajevo ni Beograd,nego stari udbaši,zato lustraciju drugovi nedaju.Svemu dođe kraj!!!

Nama je samo Zagreb kriv!

Kad lištička gospoja ne proziva vuculju Željanu Zovko a smeta joj neko ko je 10 godina ukazivao na lopovluke i HDZ zlotvore. Iđi kuvaj ručak.

Nije još sazrrelo...

Cuj Ruzica Zeljko,a koja si pak sad ti? Odgovarala ti je Zeljana, pa ona s Briga Vesna nepismena, pa svaki drugi veleposlanik HDZov naravno oni su bili ok kad su sluzili "ovakvoj BIHa" a sad je problem?E neka vam je problem kako volim sto vas mala prca da iskacete iz koze i pisete ovakve gluparije

Nigdje ne piše da se odnosi na ikoga iz Ljubuškog,nego da je iz razmišljanja o toj funkciji izišao ovaj zaključak i tekst. Upravo to,toliki su veleposlanici bili i bit će,a na žalost narodu ništa od toga dobrog.

Pa gdje su bili tekstovi o toliko veleposlanika koji 30 godina ne rade nista?ahaaaa, nije ih ni bilo...........tuta forca zato po Ljubusanki licemjeri

Nesmeta konzul iz čikaga ili zovko
Aj čim je iz ljubuškog u politici
Ili gasi struju ili mu postavi zasjedu

Nesuđeni chicago-boy će joj dat popusta na keramiku.

Pamfletic bez ikakve veze s mozgom.
Diplomacija bolje mjesto od predsjednickog.
Sretno Martini a komentatorcici i dalje ostaju pisati po portalima isto kao i Zeljko Ruzica.

HDZ zlo je sastavnica sveukupne propasti hrvackog naroda no uhljebe HDZa ne iritira i ostale parazite koji sisaju proračun i hrvacki narod-licemjeri

Sama svoja veleposlanica
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari