Što se krije u mostarskom mulju?

ljubuski.info

Udruga "Naše društvo" u utorak je na konferenciji za novinare izvijestilo kako se u mulju nataloženom u novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru nalaze brojne otrovi koji ugrožavaju zdravlje stanovništva u dolini Neretve, a dan kasnije Grad Mostar ocijenio je te navode neistinitim.

U petak je "Naše društvo" objavilo prepisku između JP Deponija d.o.o. Mostar i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kao i nalaz kemijske analize dehidriranog mulja koji je izradio Federalni zavod za agropedologiju.

U tom nalazu navodi se kako su analizom dehidriranog mulja u njemu otkrivene povišene razine PAH-ova, TPH-a, PCB-a, drina, dieldrina, eldrina i HCH spojeva. Ne precizira se što točno predstavljaju navedene skraćenice, ali se navodi da zbog prisustva tih spojeva mulj nije moguće koristiti u poljoprivredne svrhe te da se mulj može i treba odlagati na gradskom deponiju.

Također se preporuča monitoring analiza dehidriranog mulja jednom do dva puta godišnje.

U dopisu JP Deponija d.o.o. Mostar dostavljenom Federalnom ministarstvu okoliša i turizma navodi se da je u travnju ove godine deponirana manja količina komunalnog otpada s rešetaka kolektora, a da je nakon toga obustavljen prijem mulja zbog "sumnjivog izgleda".

JP Deponija d.o.o. Mostar zatim je od Federalnog ministarstva okoliša i turizma zatražila donošenje privremene mjere obustave i zabrane dovoženje mulja na gradsko odlagalište.

U odgovoru Federalnog ministarstva okoliša i turizma, koji je datiran na 29. travnja 2019. godine, stoji kako je jedino tijelo mjerodavno za donošenje takve odluke Federalna uprava za inspekcijske poslove te da se JP Deponija d.o.o. Mostar s tim zahtjevom obrati inspektoru za zaštitu okoliša.

Iz mreža nevladinih organizacija "Naše društvo" pozvali su sve mjerodavne institucije na hitno djelovanje kako bi se zaštitilo zdravlje i životi građana Mostara, a od direktorice postrojenja za tretman otpadnih voda zatraženo je pojašnjene što znače skraćenice PCB, HCH, TPH, PAH i zašto su visoko iznad dopuštenih graničnih vrijednosti.

Glas naroda

ko zna koliko se kemikalije slije u BiH čije je zbrinjavanje tako skupo da se mafija dosjetila otvoriti firmu za zbrinjavanje a sve uliva u kanalizaciju

Što se krije u mostarskom mulju u mostarskom mulju se krije dragan ČOVIĆ I HDZ.

A šta se krije u sarajevskom i zenićkom mulju i prećistaću? U njih je valjda prirodna i ćista izvorska voda u prećistaću

ovo je smjesno šta ide u vaš vodovod.

A da se ovo ne krije i u ljubuškom mulju, treba istražiti. Imamo i mi prečišćače

n mogu adeze ševinovci radit na prečistačim za otpadne vode nego magistri kemije ili magistri otpadnih voda koji su na birou ili u njemačkoj a ševinovci pljačkaju i truju hrvacki narod
dok se ne porazi adeze klika nema spasa od raka i neimaštine jedini je spas NJEMAČKA

Mala je ovo bara za naše krokodile.

Što se krije u mostarskom mulju?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari