Temeljita lustracija je jedino rješenje za pravosuđe u BiH

ljubuski.info

Transparency International u BiH (TI BiH) smatra kako svi navodi o umiješanosti u korupciju i neprimjerenim kontaktima predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTS) sa strankama moraju biti istraženi u najkraćem mogućem roku, te da se hitno moraju uspostaviti mehanizmi provjere integriteta nositelja dužnosti u pravosuđu.

Sve češći navodi o neprimjerenim kontaktima nositelja pravosudnih dužnosti, kompromitiranim imenovanjima sudaca i tužiteja, kao i obračuni unutar pravosudne zajednice, doveli su do potpunog gubljenja povjerenja u pravosuđe od kojeg se očekuje neovisnost i samostalnost u radu, navode iz ove nevladine organizacije.

Već nekoliko godina TI BiH, podsjećaju, prima najveći broj prijava korupcije upravo na sektor pravosuđa, zajedno s državnom upravom i obrazovanjem, te je i sam podnosio značajan broj prijava protiv nositelja pravosudnih dužnosti zbog kršenja etičkih kodeksa i Zakona o VSTS.
Osim toga, neprocesuiranje političke korupcije pouzdano ukazuje na prisustvo političkog utjecaja na pravosuđe, tvrdi TI BiH.

U svom mišljenju o prijavi BiH za članstvo u EU, Europska komisija je istaknula kako trenutačni okvir ne jamči dovoljan stupanj neovisnosti, autonomije i odgovornosti pravosudnim tijelima, te da su nužni reformski zahvati i u samom Ustavu i Zakonu o VSTS.

TI BiH smatra da je, kako se dodaje, jedino rješenje lustracija, odnosno detaljna provjera nositelja pravosudnih dužnosti po ugledu na albanski model, jer samo tako će se otkloniti politički i nedozvoljeni pritisci koji su registrirani u gotovo svim izvještajima o stanju u pravosuđu.
Lustracija koju zagovara TI BiH podrazumijevala bi izmjene sustavnih zakona, kao i drugačiji sastav i ulogu regulatornih tijela koji bi kroz više postupaka morali detaljno provjeriti, ne samo kompetencije trenutnih sudaca i tužitelja, već i njihove imovinske podatke, kao i osobne pozadine i veze, u smislu eventualne povezanosti s organiziranim kriminalom. Lustraciju bi morali provoditi pravni stručnjaci koji nisu posljednjih godina obavljali dužnosti u pravosudnim tijelima, i čiji moralni i stručni kvaliteti jamče nepristranost u radu, navodi se u priopćenju.

Cilj lustracije je da se, kako ističu, iz pravosuđa odstrane svi oni nositelji pravosudnih dužnosti koji za to nisu podobni zbog nedostatka kompetencija, dokazanih veza s kriminalnim aktivnostima ili drugih neprimjerenih veza s nositeljima političke vlasti.
Ovaj mehanizam je primjeren za tranzicijske demokracije, kao mjera koja potpomaže integritet ključnih sektora kao što su policija, pravosuđe, vojska, javna uprava, i kojom se svi nositelji dužnosti u ovim zemljama podvrgavaju dodatnim provjerama. Ugled pravosuđa je do te mjere narušen ozbiljnim navodima i optužbama o političkom utjecaju, korupciji, i neprimjerenom ponašanju najviših nositelja pravosudnih dužnosti da je sveobuhvatna i objektivna provjera svih trenutnih nositelja pravosudnih funkcija koju bi provodila posebna, neovisna regulatorna tijela jedini način da se otklone sve sumnje o korumpiranosti pravosuđa i zaustavi njegov dalji sunovrat, priopćeno je iz TI BiH.

Glas naroda

Glavni Kadija je na Barama uz Radobolju.Amen.

Temeljita lustracija je jedino rješenje za pravosuđe u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Audio/Video

Posljednji komentari