Obrane Lijanovića i ostalih uložile žalbe, Tužiteljstvo zadovoljno

ljubuski.info

Obrane Jerka Ivankovića Lijanovića i još osam osoba, kao i tri tvrtke optuženih za organizirani i financijski kriminal iznijele su žalbe na prvostupanjsku presudu kojom je izrečeno blizu 53 godine zatvora, tri milijuna konvertibilnih maraka (KM) novčanih kazni, te oduzimanje više od deset milijuna nezakonito stečene koristi.

Tužiteljstvo BiH nije uložilo žalbu, ističući pred Apelacijskim vijećem da je zadovoljno prvostupanjskom presudom.

Obrane optuženih Jerke i Slave Ivankovića Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića, Miroslava Čolaka, te pravnih osoba iz Širokog Brijega "Farmer", "Farmko" i "Optimum" predložile su oslobađanje optuženih ili suđenje pred Apelacijskim vijećem.

Obrane su istakle kako za pranje novca nema obrazloženja iz kojih kriminalnih djela potječe taj novac, da je sporan obračun visine nezakonito stečene koristi, te da su nezakoniti dokazi koje je "otuđio" svjedok Osman Balić.

Obrane Jerke i Slave Ivankovića Lijanovića, koji su osuđeni na 12 odnosno deset godina zatvora, istaknule su kako, suprotno zakonu, njihovi branjenici u istrazi nisu ispitani na neke točke optužnice, za koje su kasnije i optuženi.

Mirna Delalić, braniteljica Jerke Ivankovića Lijanovića, kazala je kako je svjedok Balić izjavio da je samovoljno uzeo dokumentaciju iz tvrtke i šest mjeseci je držao kod sebe, a onda je poredao istražnim tijelima.

Prema njenim riječima, na takvom "nezakonitom" dokazu je zasnovan nalaz vještaka. Ona se žalila da Obrani u prvostupanjskom postupku nije bilo dopušteno postavljati pitanja koja se tiču konteksta događaja, da su prigovori odbijani bez obrazloženja ili čak njihovog iznošenja.

Esad Fejzagić, branitelj Slave Ivankovića Lijanovića, ocijenio je kako se rijetko sreće da jedna prvostupanjska presuda "akumulira" sve povrede postupka i zakona, te da su greške tako "kardinalne" da bi novi pretres bio "gubljenje vremena".

Bahiljev branitelj Samir Pipić kazao je kako je Prvostupanjsko vijeće odbilo najmanje dva dokaza koja su bitna za oslobađanje optuženog. Bahilj je rekao da je osuđen na pet godina i deset mjeseci zatvora na osnovu "lažnog svjedočenja inspektora".

Optuženi Jozo Slišković, koji je osuđen na pet godina i deset mjeseci, kazao je kako je po dobijanju otkaza u "Farmku" ostavio 1,5 milijuna KM i da je Uprava mogla naplatiti porez.
'Farmko' je bio u pretplati PDV-a i to je dokazao sudski vještak Obrane, izjavio je Slišković.

I Obrane Željka Mikulića i Dražena Kvesića, koji su osuđeni na po tri godine zatvora, kazale su kako nije utvrđeno odakle dolazi oprani novac, dok je branitelj Mirjane Šakote Senad Pizović kazao kako je presuda "logički-pravno nemoguća". Pizović je naglasio i da je u tvrtki u kojoj je Šakota radila utvrđeno da nije bilo neregularnosti, tako da ni ona ne može biti odgovorna. Šakota je osuđena na pet godina zatvora.

Ivana Grizelj, koja zastupa Mirka Galića, osuđenog na pet godina zatvora, kazala je kako je on bio obični knjigovođa i da dužnost knjigovođe nije provjeravanje robe u skladištu.

Irena Pehar, braniteljica Miroslava Čolaka, osuđenog na pet godina zatvora, istaknula je kako nije bilo dokaza o "sumnjivim odlivima novca" i da je netočna računica o nezakonito stečenoj koristi.
Namjerna ili nenamjerna greška govori sve o vještaku, a i o prvostupanjskoj presudi, kazala je Pehar.

I zastupnici tvrtki "Farmer", "Farmko" i "Optima" žalili su se na presudu, zatraživši njeno ukidanje ili donošenje oslobađajuće presude.

Tužitelj Ismet Šuškić predložio je odbacivanje žalbi Obrana kao neosnovane. On je kazao kako je iz zapisnika istrage ajsno kako se Tužiteljstvo pozvalo na pravnu kvalifikaciju i osnovanost sumnje prilikom ispitivanja tada osumnjičenih. On je ocijenio paušalnim navode o povredama, navodeći kako je svjedok Balić dokaze pronašao skrivene u hladnjači, u namjeri izbjegavanja odgovornosti.

Prvostupanjskom presudom Jozo Ivanković Lijanović je oslobođen, a dio optužbi je odbačen.

Oslobađajući dio postao je pravosnažan s obzirom da nije uložena žalba.

Apelacijsko vijeće će odluku o žalbama donijeti naknadno.

Glas naroda

Pravda spora ali dostižna,
a disu ovi ljepotani sada jesuli na slobodi ili tamo gdje im je MJESTO....poz.

Nevenko Barbarić je isto uradio s Parkovima i JKP Ljubuški

Zašto se u našoj županiji protiv lijanovića ne vodi kazneni postupak...zato što ih Predrag Kožul štiti koji je kod njih zanat izučio kako krasti

Jesuli ovi iza rešetaka ili se brane sa slobode......

Obrane Lijanovića i ostalih uložile žalbe, Tužiteljstvo zadovoljno
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari