HSP: "Hrvatsko pitanje riješiti prije ulaska BiH u EU!"

Hrvatska stranka prava (Đapić - dr. Jurišić) smatra potpuno neprihvatljivom i neprimjerenom izjavu američkoga veleposlanika u Bosni i Hercegovini Charlesa Englisha koji je rekao da će se hrvatsko pitanje rješavati ulaskom BiH u Europsku uniju. Takvom izjavom gosp. English je dao jasne naznake da će nastavak butmirskoga procesa hrvatsko pitanje ponovno marginalizirati i u još poraznijem scenariju potpuno izostaviti.

S obzirom na tempo ulaska BiH u europske integracije, po scenariju kojega je zamislio američki veleposlanik, Hrvati u BiH bi tko zna koliko godina ili desetljeća čekali na rješavanje svoje ustavno-pravne pozicije. Do tada bi hrvatsko pitanje vjerojatno bilo riješeno potpunim nestankom Hrvata u BiH kao političkoga naroda. Osim toga ni Europska unija u svoje okrilje ne prima zemlje koje konstantno i sustavno krše elementarna građanska i kolektivna prava, a što se u Bosni i Hercegovini događa kada su u pitanju Hrvati.

Logičan slijed bi trebao donošenje novoga ustava, koji će jamčiti suverenost i ravnopravnost za sva tri naroda, pa nakon toga ulazak u Europsku uniju.

Hrvatska stranka prava je stava da je i butmirski paket stvar prošlosti, a što su potvrdili ne samo hrvatski pregovarači, nego i predsjednici dijela stranaka s bošnjačkim i srpskim predznakom. HSP zbog toga međunarodne posrednike poziva na jedan posve novi pristup pregovorima oko ustava, a koji će se temeljiti na istinskom htijenju da se riješi permanentna kriza koja BiH pogađa zbog nepostojanja ustava.

HSP smatra da hrvatska politika u BiH mora što žurnije dati jasan i konkretan odgovor na politiku marginalizacije hrvatskoga potanja koja je pokazatelj da Hrvati u BiH više nisu relevantan politički subjekt.

Upravo zbog toga potreban je što skoriji sastanak čelnika Krševske šestorke kako bi umjesto svršenoga čina uzmi ili ostavi, Hrvati u BiH bili sukreatorima budućih ustavnih rješenja, stoji u priopćenju Ureda za odnose s javnošću HSP BiH Đapić-dr.Jurišić.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari