Odjel za branitelje HNS-a BiH o Zakonu o pravima razvojačenih branitelja

ljubuski.info

U Domu HDZ-a BiH jučer 29. svibnja je održana 1. Konstituirajuća sjednica Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH.

Na dnevnom redu su bili: utemeljenje Odjela u novom sazivu, donošenje Poslovnika o radu, donošenje Plana rada za mandatno razdoblje, ali i rasprava o dva trenutno za branitelje HVO-a najaktualnija zakona, a to su Prijedlog Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji koji bi se ubrzo trebao naći u parlamentarnoj proceduri, kao i primjena Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji RH, koji je stupio na snagu 1.1.2019. godine.

Potrebno je napomenuti da su odlukom novog voditelja Odjela generala Vlade Džoića u Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a koji je jučer utemeljen, po prvi put uvršteni i na sjednicu pozvani i predstavnici HVO-a Regije Bihać, HVO-a Sarajevo, HVO-a Tuzla i HVO-a Brčko Distrikta, a u isti su uključeni i predstavnici svih udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici HNS-a iz zakonodavne i izvršne vlasti na razini BiH, Federacije BiH i Županija, predstavnici Zavoda MIO/PIO ali i predstavnici drugih institucija, organizacija i udruga koje su u svojem radu vezane za Domovinski rat, status i prava branitelja HVO-a i MUP-a HR HB, kao i predstavnici političkih stranaka članica HNS-a BiH.

Nakon jednoglasnog donošenja Poslovnika o radu i Plana rada Odjela za sljedeće mandatno razdoblje, primljena je informacija o aktivnostima na donošenju Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji. Izvjestitelj po ovoj točki bio je Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, kao član radne skupine za izradu predmetnog zakona. Nakon primljenih informacija u raspravu su se uključili predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti na razini FBiH, predstavnici ministarstava i uprava za branitelje županija, ali i drugi članovi Odjela.

Nakon sveobuhvatne rasprave donesen je Zaključak kojim Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH podupire donošenje Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji uz obavezu hrvatskim zastupnicima u Parlamentu FBiH da pri donošenju zakona, kroz isti osiguraju puno poštivanje ustavnih nadležnosti Županija, kao i Gradova i općina kao jedinica lokalne uprave, sukladno Ustavu FBiH.

O problemima u primjeni Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji RH, koji je stupio na snagu 01.01.2019.godine, izvjestitelj je bio ${Martin Frančešević}, Pomoćnik Ministra branitelja FBiH.

Nakon rasprave, donešen je Zaključak da se u cilju prevladavanja problema u ostvarivanju prava pripadnika HVO-a po ovom zakonu u RH, žurno zatraži sastanak s predstavnicima Ministarstva branitelja i Zavoda za mirovinsko osiguranje RH s predstavnicima Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH, kako bi isti bili upoznati s administrativnim preprekama koje u ovom trenutku usložanjavaju i otežavaju ostvarivanje prava branitelja HVO-a u Republici Hrvatskoj.

Sa ciljem rješavanja statusa i ostvarivanja prava ranjenih i zatočenih pripadnika HVO-a, koji su prije stupanja na snagu izmjene Pravilnika (Zakona) na reviziji ocijenjeni s manje od 20% invalidnosti, na prijedlog voditelja Odjela generala Džoića, Odjel je jednoglasno usvojio Zaključak kojim se od prestavnika HNS-a u Vladi i Parlamentu FBiH traži pokretanje aktivnosti na donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čime je sjednica i završena.

Glas naroda

Bijedni lažovi! Zašto lažete ljudima da su uključeni predstavnici svih udruga HVO-a? Gdje su predstavnici Udruge Zaboravljeni branitelji, gdje? Oni su vam jedina i prava zdrava snaga koja se jedina istinski bori za ostvarenje prava branitelja koji nisu ostvarili nikakva prava na osnovu sudjelovanja u ratu? Sve ostalo su uhljebi i prevaranti.
Bitno je da ste vi dali u zadatak hrvatskim zastupnicima u Parlamentu da se oni bore za ustavna prava Županija, gradova i općina.To je vaš jedini prioritet.O braniteljima niti slova.

Kakav kredibilitet imaju Nikica Tomić i Martin Frančešević? Koga oni mogu predstavljati.Odgovor je samo jedan, jasan i nedvosmislen, oni predstavljaju svoga nalogodavca partiju na vlasti koji su ih i regrutirali da zaštite sve lažnjake iz redova vladajućih a ne da se bore za branitelje.

Dok je ovaj zapovida brigadom u Posavini ti si se igra u pržini.

više smeća na jednom mjestu nevidjeh odavno, ko na ovom HNSu! Svrha njihovog postojanja su oni sami.

Jesu li Jasna i Lazo prozborili koju za branitelje?

Kradljivci i lažovi neće u
Božije kraljevstvo.

Trebaju Glasovi kriza pozdravi te se s Strankom brzo ćete je oplakivati ali u Zenici strah ih da dođe netko drugi na Vlast da ih ne smjesti di im je i mjesto u KPZ. sada sve može diste bili dosada? meni i mojoj Obitelji ne trebate.

Odjel za branitelje HNS-a BiH o Zakonu o pravima razvojačenih branitelja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari