Branitelje starije od 57 godina FBiH će osigurati s 5 KM za mjesec u vojsci

ljubuski.info

Vlada FBiH završila je svoj posao u pogledu novog zakona koji će regulirati status braniteljske kategorije te je sada čitava stvar na Parlament FBiH.

Predloženi zakon predvidio je sva prava za bivše pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policijskih struktura tijekom rata te za članove njihovih obitelji. Brojna prava koja zakon jamči nikada nisu ni bilna sporna, ali jesu iznos naknade koju nezaposleni bivši branitelji trebaju primati i objava registra branitelja.

Tako će Federacija BiH za bivše branitelje starije od 57 godina, koji su najmanje 12 mjeseci bili u ratu, nezaposleni su i najmanje su godinu dana na zavodu za zapošljavanje, osigurati mjesečna egzistencijalna primanja u iznosu od 5 KM po mjesecu provedenom u ratu kao pripadnik Armije RBiH ili HVO-a. Uvjet je i da bivši branitelj koji se prijavi na tu mjesečnu pomoć nema druga primanja koja prelaze 50 posto minimalne mirovine u FBiH isplaćene u prosincu 2018. To znači da će pravo na egzistencijalnu pomoć ostvariti bivši branitelji koji mjesečno ni po jednom osnovu ne zarađuju više od 170 KM mjesečno. Tako će nezaposleni bivši branitelji stariji od 57 godina od FBiH maksimalno moći dobiti 240 KM mjesečno i to ako su u ratu kao vojnici proveli svih 48 mjeseci. Iz Vlade FBiH poručuju da taj iznos nekada može biti i niži, ovisno o utvrđivanju koeficijenta.

Vlada FBiH će za tu namjenu godišnje planirati 50 milijuna KM.

Bivši, pak, branitelji koji su mlađi od 57 godina svoja prava morat će tražiti na županijskoj razini, a koja će, sukladno mogućnostima, urediti uvjete, način i postupak ostvarivanja prava na novčanu naknadu.

Od ostalih prava koje zakon jamči bivšim braniteljiima izdvajaju se i pravo na zdravstvenu zaštitu, na liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratna novčana pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prijevoza za liječenje u drugoj županiji i besplatno liječenje PTSP-a, povoljniji uvjeti i prioritet pri zapošljavanju, pomoć u slučaju smrti, prijevremeno povoljnije umirovljenje te duži godišnji odmor po osnovu sudjelovanja u oružanim snagama.

Uz navedena prava propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Bude li u Parlamentu FBiH usvojen na vrijeme, novi zakon i sva prava iz zakona za branitelje bi trebala važiti od 1. srpnja.

Glas naroda

HOS nema sramotno.

Svim braniteljima treba dati dodatak po mjesecu učešća u ratu!
Pa više je vrijeme i sramota sta se radi braniteljima.

Nema od tog nista provjereno i sigurno

Onda koje mlađi,nije ranjavan sada radi taj nema pravo na ova primanja e lupeži treba vas pokokati

eto ni milku čokoladu nemogu kupit po jednom mjesecu to je žalosno lipi Tito pokoj ti duši nismo znali kolko smo sritni bili na osnovu ovog sada jada

Dragi suborci dosta ovog tlačenja nego svi na ulice i poskidat ovu uhljebljenu [ * neprimjereno * ]....AJMOOOOOOOOOOOO

Pet maraka!? Koliko košta ,kad ti užareno olovo,zuji oko glave?! Jel, pet marki po mjesecu!?Niko od Branitelja neće na to pristati !To je socijala!Branitelji zaslužuju puno više ! Ipak smo mi, obranili ovu državu!Bez obzira na godine ,svi Branitelji trebaju dobit pravedni dodatak !Ne socijalu !Mogu li vaše ,diktatorske ,tvrde glave to shvatiti!?

To nisu osjetili ovi što su donijeli ovaj zakon!

treba krenut sa ovim što se nudi i objavu REGISTRA odma da se prikuplja pare
ljudi kasa je prazna jeste normalni treba skupit pare pa ih onda uzet
uzet ovo što nude i nastavit aktivno i složno svi NA ULICI tražit dalje do onog što su obećali pred izbore pa PREVARILI
oni feniga nemaju šta da uzmemo dok ne skupimo pare kad se uvede da novci branitelja ne cure u gluposti i LAŽNJACIM
uzet što nude i još žešća borba složno i masovno za svoje što je obetano i čistit LAŽNJAKE

branitelji trebaju imat svoju stranku na federalnom principu i svoje ljude u parlamentu zašto da molimo stranke imamo mi ljude za stranku
obe komponente skupa i ajmo da nas ne vozaju
moramo se složno borit jer oni nas svađaju i kradu i mi nemamo za kruva ni zubara a stari se
vojsko pamet u glavu dobra je hrana u parlamentu ajmo imi poslat tamo bar dva naša -po jednog iz armije i hvo ili više ako imamo pameti-nisu oni pamrtniji od nas i lakše se u parlamentu borit sa njima a ulica je dobar đoker-ostali podrška sa ulice!!!

ako smo vojsko složni i pametni daće oni nama i [ * neprimjereno * ] samo da vojska miruje
oni se jedino vojske boje(OBE KOMPONENTE)jer to svjet PODRŽAVA!

Gdje nađoše 57 godina

preko 57 godina je najugroženija grupa i prva se zbrinjava prvim novcim unda ostali do maksimalnih zahtjeva koji se traže-takozvani dragin zahtjeva ovog prvog zovu bukvarevićev putujući cirkus

Ovi lažnjaci tvrda srca ko faraon
Egipatski kod izlaska
Izraelaca.
Pustio ih tek kad su svi prvorođenci pobijeni...

jedinstvo nema cjene -RUŽA TOMAŠIĆ
da su je slušali HDZ bi bio u intezivnoj-treba ić jedinstveno !

Branitelje starije od 57 godina FBiH će osigurati s 5 KM za mjesec u vojsci
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Audio/Video

Posljednji komentari