Autori iz cijele regije predstavit će se na izložbi u Širokom Brijegu

ljubuski.info

Otvorenje međunarodne likovne izložbe "Interacademia", na kojoj će se predstaviti 18 autora iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore s 36 djela, bit će upriličeno u srijedu, 29. svibnja, u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Širokom Brijegu, s početkom u 20 sati. Nakon Širokog Brijega izložba će 13. rujna stići u Mostaru, a zatim i u Trebinju.

Udruga "Krug" izvršni je producent i glavni organizator ovog projekta, a osim visokoškolskih likovnih institucija iz Širokog Brijega i Trebinja u ovom projektu sudjeluju i druge akademije iz zemalja regije.

Predsjednik Udruge građana "Krug" Ivan Vukoja kazao je kako je ideja za ovu izložbu u samom početku bila da se organizira neka vrsta hercegovačkog likovnog bijenala po uzoru na poznati Venecijanski bijenale.

Akademije u Širokom Brijegu i Trebinju osjetile su potrebu da se u okviru određenih projekata udruže i pokušaju zajednički nešto realizirati, a u isto vrijeme mi u "Krugu" smo razmišljali o jednom značajnom likovnom događaju koji bi se mogao ili trebao napraviti u Mostaru, odnosno Hercegovini. Kad su se te dvije ideje spojile došlo je do ovog formata, odnosno projekta kojeg danas imamo, a nazvali smo ga Interacademia, podsjetio je Vukoja na konferenciji za novinare.

Nakon premijernog izdanja Interacademije 2015. godine, četiri godine kasnije projektu su se priključile akademije iz susjednih zemalja.
Uz dvije temeljne akademije, onu širokobriješku i trebinjsku, u projekt su sada uključene i akademije iz Sarajeva, Zagreba, Beograda, Cetinja, Banje Luke, te od ove godine i akademije iz Rijeke i Novog Sada. Imamo zastupljene gotovo sve akademije iz BiH i njenih susjednih zemalja, i zasad je to okvir unutar kojega želimo uspostaviti mrežu suradnje te izgraditi ovaj projekt kao jednu ozbiljnu likovnu manifestaciju bijenalnog karaktera, istaknuo je Vukoja.

Osim izlagačkog i kreativnog dijela, Interacademia ima i teorijsku dimenziju, odnosno susret konferencijskog tipa.

U tom dijelu projekta nastoji se napraviti jedna infrastruktura i okvir za međusobnu suradnju tih akademija na više razina, a istovremeno da to bude okvir unutar kojeg će se promišljati neke bitne teme za kulturnu politiku općenito i kulturne identitete u ovom dijelu Europe i generalno u svijetu, ali isto tako napraviti neka određena razmatranja kad su u pitanju suvremene umjetničke ili likovne prakse, kazao je Vukoja.

Dekan Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Stjepan Skoko kazao je kako je Interacademia jako važan projekt za visokoškolsku instituciju kao što je ALU Široki Brijeg.
Ovaj projekt nudi mogućnost razmjene iskustava i u nastavnom, edukativnom procesu, ali i u kreativnom procesu, a za nas je također jako važan i po pitanju mobilnosti studenata i profesora. Sve to skupa bio je okidač za okupljanje, kazao je Skoko.

Skoko je podsjetio kako su Novi Sad i Rijeka izabrane za europske prijestolnice kulture, pa će njihova iskustva i informacije dobro doći Mostaru u drugom krugu kandidature za dobivanje tog prestižnog naslova 2024. godine.

Projekt Interacademia najvećim dijelom financira se unutar programa "Dijalog za budućnost" kojeg provode agencije Ujedinjenih naroda - UNDP, UNESCO i UNICEF.

bljesak.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari