Obilježen Dan žrtava župe Studenci

ljubuski.info

Posljednje nedjelje u mjesecu župa i svetište Presvetog srca Isusova Studenci (Studenci, Stubica, Zvirovići i Prćavci) na dostojanstven način se prisjeća svojih poginulih i pobijenih župljana u tri rata u prošlom stoljeću gdje je izgubila 326 župljana – 54 su žrtve Prvog svjetskog rata, 263 žrtve Drugog svjetskog rata, a 9 je žrtava Domovinskog rata.

Himnu "Lijepa naša" na ljetnom oltaru otpjevao je katedralni zbor iz Mostara koji je toga dana hodočastio u studenačko svetište sa svojim voditeljima, don Nikom Luburićem i s. Mateom Krešić.,Potom su djeca, mladež i ostali župljani, njih 272 idući u četveroredu iz župne crkve prema spomeniku gdje su uz postrojenu vojsku i članove HKUD-a Studenčica položili zapaljenu svijeću na spomen obilježje u župnom dvorištu. Ovim činom željelo se donekle prikazati koliki je broj žrtava podnijela studenačka župa i kakvo je to stradanje bilo.

Na zid iznad četrnaest spomen-ploča položeni su crveni lampioni, potom na zidu ispod ploča bijeli i na travu ispred spomenika plavi. Dok je trajalo polaganje voditelji su čitali imena poginulih, ubijenih i nestalih u II svjetskom ratu i poraću, njih 263, te 9 poginulih u Domovinskom ratu.

Prije blagoslova spomen-obilježja i svete mise vijence su položili predstavnici župe Studenci, grada Ljubuškog i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata na čelu s predsjednikom gradskog vijeća Tihomirom Kvesićem, grada Čapljine i predstavnicima koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata na čelu s gradonačelnikom Smiljanom Vidićem, Vlade Županije Zapadnohercegovačke na čelu s predsjednikom Skupštine ŽZH-e Ivanom Jelčićem, dopredsjednikom Vlade Tonijem Kraljevićem i ministrom branitelja Mladenom Begićem. Na kraju su vijenac položili i zapalili svijeću sinovi pobijenih na Križnom putu.

Svetu misu predvodio je studenački župnik don Ivan Štironja a misno slavlje lijepim liturgijskim pjevanjem uveličao je katedralni zbor iz Mostara. Nakon što je svima zahvalio na dolasku i dostojanstvenom držanju župnik je naglasio da je poruka današnjih čitanja, a osobito Evanđelja, mir. Mir Kristov, a ne mir ovog svijeta i svima zaželio mir koji će pronositi i svojim obiteljima, na radnom mjestu u crkvi, narodu…

Na kraju svete mise župnik je sve koji su došli na komemoraciju i svetu misu pozvao da dođu i slijedećih godina jer ovaj dan je za župu Studenci svojevrsni Veliki petak kad se prisjećamo nevino stradalih župljana i pozvao da nikad ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu. Sve uzvanike i goste pozvao je na osvježenje u Pastoralni centar.

Radio Ljubuški

Glas naroda

Trošite narodne novce pa možete stalno nešto obilježAvati,koristite žrtve za sitne osobne probitke.Neka pratri daju nešto svoje,to će izliječiti rak.

Obilježen Dan žrtava župe Studenci
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari