Bukvarević pozvao na usvajanje braniteljskog zakona

ljubuski.info

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević pozvao je zastupnike u federalnom parlamentu usvojiti zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, kojeg je u četvrtak u Mostaru Vlada FBiH utvrdila u formi prijedloga i po hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru.

Uz ovaj prijedlog, Vlada je na sjednici usvojila i zaključak u kojem se zadužuje Federalno ministarstvo financija da pripremi rebalans proračuna. Vlada je stava da se zajedno u parlamentarnoj proceduri nađu ili na istoj sjednici usvoje, prije svega, rebalans proračuna Federacije BiH za 2019. godinu kako bi se osigurala adektavna sredstva i kako bi primjena ovog zakona počela od 1. srpnja 2019. kako je to zahtjev branitelja - kazao je ministar Bukvarević novinarima.

Napomenuo ja kako je usvojen i zaključak o, nakon što se izglasa navedeni zakon, prestanku važenja Sporazuma s predstavnicima branitelja o dostignutom obujmu prava i sredstava za braniteljsko invalidsku zaštitu jer novi zakon predviđa povećanje stavke za pitanje branitelja.

Bukvarević je istaknuo kako će novim zakonom biti obuhvaćeno oko 20.000 razvojačenih branitelja te da je za njegovu realizaciju u tijeku jedne godine potrebno osigurati dodatnih 50 milijuna maraka.
Krajnje je vrijeme da se donese ovaj zakon kojega ta populacija nema od 2010. godine. Znamo da se radi o jednoj vrlo važnoj kategoriji građana koja je dala veliki doprinos u obrani Bosne i Hercegovine - poručio je ministar Bukvarević.

Razvojačeni branitelji i članovi njihovih obitelji mogu ostvariti više prava na osnovu novog zakona. Riječ je o pravima na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prijevoza za liječenje u drugom kantonu i besplatno liječenje PTSP-a.

Također su osigurani povoljniji uvjeti i prioritet pri zapošljavanju, pomoć u slučaju smrti, novčana egzistencijalna naknada, prijevremeno povoljnije umirovljenje i duži godišnji odmor po osnovu sudjelovanja u oružanim snagama.

Egzistencijalnom novčanom naknadom bit će obuhvaćeni razvojačeni branitelji koji imaju 57 godina i stariji, a koji su najmanje jednu godinu bili sudionici u oružanim snagama, najmanje jednu godinu na zavodu za nezaposlene i koji nemaju nikakvih drugih prihoda.

Uz ta prava, propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

Glas naroda

Dabogda je uživali trideset godina barem

Nek Salko svoj zakon nabije na hurac i pronosa po Baščaršiji nek vide kakav mu je "zakon"

Ovo je dodatno izrugivanje i omalovažavanje branitelja jer ova vlast nemože ni ovu mizeriju s provest u djelo,..... namjere su im upitne.

zašto ne mjenjate vlast koja ne valja pljačka i razgoni narod mi smo gori od vlasti jer ovo odobravamo
NAROD je VLAST a vlast ima da služi narodu-narod je iznad vlasti!!!!!

Nepravda, ponižavanje, diskriminacija... Slijede novi prosvjedi, nažalost.

branitelji pravi su jedini zdravi centar demokracke opozicije i nukleus koji može pokrenut mase zato ga se zavejava i gura na sporedne kolosjeke da se sačuva nepravda i diktatura nacionalnih stranaka
jedino stogodišnja borba na ulici i to masovna može hrvatim dat da budemo švicarska i slobodna zemlja i narod ponosa a ne narod od kojeg je adeze napravio da nas zovu-smeće garbeć engliš
sramite se ljudi koji vodite ovaj narod godinama galopom u propast i nazadak
neka nam živi njemačka i hrvacki narod i glavni grad hrvata minhen
da nije bilo titinih partizana mogli smo 45 uć u veliku njemačku tjest eu i ne bi bilo blajburga

Tako je dujicu nema druge

Opet u blokade pa sta bude necemo im dati mira

mi nemamo šta izgubit osim glavu i žena dobije penziju a oni gube i ovaj i onaj svit-mislim uhljebi na vlasti a i njihove žene će dobit peziju i nerešen rezultat u penzijam

šta blokiramo ljubuški GRAD ili grad SARAJEVO

znači opet će mo biit na dnevniku baš fino da nas vidi rodbina i narod da se borimo za PRAVDU a to DUGO traje moj sinko!?

Mi moramo vratit pogaženo dostojanstvo.
Nadam se da pravi branitelji nisu kukavice i da se ne boje ovih lažnjaka koji su sami sebe uvjerili da su bili branitelji.

Bio sam u ratu obolio sam od Pts-a nisam na birovu nisam zelio davat novac za mirovinu to me po zakonu pripad sta samenom odgovoritemi nadlezni docu uzdignute glave kod vas.Pozdrav.

Na ovaj gornji komentar nek mi se neko javi voljaan sam dat broj telefona i ljucki doslovno razgovarat molim postena nek mi da priliku.Pozdrav.

Nemamo drugog izbora
Zasto nas dijele kad je trebalo ici na bunker nisu pitali za godine

Dujicu okupljaj sokolove ali one koji nece uzmaknuti ni milimetra dok se ovo ne rijesi. Valjda nas ima par stotina koji su spremni .
Dosta je ponizavanja ne moze vise.
Ako treba i zivot dat pa nek bar netko bude zadovoljan

Stvarnoste dokazali daste udruga zbunjeni budal bozenas.sacuvaj sta pricate stali radite ma kakocevam dat mirovinu kad se zna put i nacin postupka umirovljenja kovas svituje nigdje veze sve pogresno

Veliki se belaj sprema blago onom tko lazne nema

Bukvarević pozvao na usvajanje braniteljskog zakona
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari