Utvrđen Prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja

ljubuski.info

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i u po hitnom postupku Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

Razvojačenim braniteljem se, u smislu ovog zakona, smatra pripadnik Armije Republike BiH, Hrvatskog vijeća obrane i policije nadležnog tijela unutarnjih poslova, koji je sudjelovao u pripremama za obranu ili u obrani BiH od 18.9.1991. do 22.4.1996. godine, a minimalno godinu dana.

Razvojačenim braniteljem dobrovoljcem smatra se i osoba koja je, u istom razdoblju, kao maloljetna, dragovoljno stupila u Oružane snage. Razvojačeni branitelji i članovi njihovih obitelji mogu ostvariti više prava na osnovu ovog zakona. Riječ je o pravima na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prevoza za liječenje u drugoj županiji i besplatno liječenje PTSP-a.

Također su osigurani povoljniji uvjeti i prioritet pri zapošljavanju, pomoć u slučaju smrti, novčana egzistencijalna naknada, prijevremeno povoljnije umirovljenje i duži godišnji odmor po osnovu sudjelovanja u Oružanim snagama. Egzistencijalnom novčanom naknadom bit će obuhvaćeni razvojačeni branitelji koji imaju 57 godina i stariji, a koji su najmanje jednu godinu bili sudionici u Oružanim snagama, najmanje jednu godinu na zavodu za nezaposlene, i koji nemaju nikakvih drugih prihoda.

Među pravima su i stambeno zbrinjavanje, subvencija plaćanja naknada za pogodnost, za dodijeljeno gradsko građevinsko zemljište i za uređenje građevinskog zemljišta. Tu su i dodjela sredstava za održivi povratak, besplatni priključak na infrastrukturne mreže (voda, električna energija, plin), prednost pri smještaju u umirovljeničpke domove i gerontološke centre, osiguranje povoljnijih uvjeta školovanja, izdavanje identifikacijske kartice razvojačenog branitelja, te besplatna pravna pomoć.

Uz ova prava, propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti branitelčjsko-invalidske zaštite na mrežnoj stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Federalno ministarstvo financija danas je zaduženo, sa ciljem osiguranja sredstava za provedbu Zakona, u najkraćem roku pripremiti Rebalans proračuna FBiH za 2019. godinu kako bi i on bio upućen Parlamentu FBiH po hitnoj proceduri.

Kako je predviđeno, primjena Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji počinje 1. srpnja 2019. godine, uz istovremen prestanak važenja Sporazuma postignutog između Vlade FBiH i braniteljskih udruga o dostignutoj razini sredstava u proračunu FBiH na poziciji resornog ministarstva namijenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva braniteljskih kategorija.

Glas naroda

Sva ova prava su samo na papiru,u stvarnosti vam se smiju kada ih tražite. To su naši političari.

Ovu privilegiju i povlastice nemadu ni Američki Marinci Veterani iz Vijetnama Salko hvala ti na svemu.

Ima tu prava koje branitelj može da iskoristi kao npr besplatan priključak na struju i vodu.
Baš me zanima oće li naši strujari 7 vodari ovaj zakon ignorirati...

Mos misliti,ja sam ratni inavalid,sve sam uredno platio. Kazu drugovi iz općine,to je federalni zakon,to ti u županiji ne vridi. Tako vam stvari stoje,a o nekom stanarskom pitanju bolje da ne govorim.

Poprave se oni na bespotrebnim atestima instalacije a šta ću atestirat sat na stubu nego šišaj ovcu po 150KM.

Šta će bit sa ostalim braniteljima koji namaju 57 godina hoće li oni imat priliku ostvariti svoja prava kad napune 57 dodina

22.04.1996.? O čemu pričaju ovi i zar rat službeno njie završio 23.12.1995.? E svašta ti ćeš.

Ja sam '92-'93 na prvoj crti proveo 11 mjeseci i 29 dana znači nemam nikakva prava...

Ide zakon, ide.

Bilo je na BH televiziji ovo

Šta ide jadan nebija

Utvrđen Prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari