Loši uvjeti rada i infrastruktura na graničnim prijelazima

ljubuski.info

Predstavnici Granične policije BiH, Ombudsmana za ljudska prava BiH i Misije OESS u BiH razgovarali su u ponedjeljak u Sarajevu o nezakonitim migracijama te zaključili kako je krajnji trenutak da se GP BiH bolje materijalno-tehničko opremi i ojača operativne kapacitete prijemom većeg broja policijskih službenika u cilju povećanja učinkovitosti.

Na sastanku je tematiziran problem u vezi s nezakonitim migracijama s gledišta možebitnog kršenja ljudskih prava, a posebice je razgovarano o prostorijama za zadržavanje u organizacijskim jedinicama i općenito o institucionalnim kapacitetima GP BiH.

Rukovodstvo GP BiH predstavilo je način funkcioniranja, nadležnosti i organizaciju te policijske agencije te probleme s kojima se suočavaju policijski službenici u svakodnevnom radu, s posebnim naglaskom na loše uvjete rada, infrastrukturu na graničnim prijelazima i nedovoljan broj policijskih službenika, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Istaknuto je kako je GP BiH o ovim problemima, pravovremeno i permanentno obavještavala nadležne organe u BiH u prethodnih nekoliko godina. Konstatirano je da je u prvih pet mjeseci 2019. godine značajno povećan broj ilegalnih prelazaka državljana zemalja visokog migracijskog rizika u odnosu na prethodnu godinu, što dodatno usložnjava stanje na granici, a samim tim i u BiH, a da GP BiH raspolaže gotovo istim kapacitetima.

Predstavnici GP BiH naglasili su i sigurnosni problem zbog otežane mogućnosti utvrđivanja identiteta migranata prilikom ilegalnih prelazaka granice. Na sastanku je tematizirana i primjena policijskih ovlasti, kao i potreba drugačijeg zakonskog reguliranja pojedinih instituta s novim normativnim rješenjima u oblasti kretanja i boravka stranaca.

Uz navedeno, na sastanku je bilo riječi i o ostvarivanju određenih prava zaposlenih i to umirovljenju, povećanju plaća i poboljšanju uvjeta rada pripadnika GP BiH.

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH pokazala je razumijevanje u vezi s ovom problematikom te iskazala punu spremnost za pomoć u stvaranju jasnijeg zakonodavno-pravnog okvira.

Zajednički je konstatirano kako je krajnji trenutak da se GP BiH odgovarajuće materijalno-tehničko opremi i ojača operativne kapacitete prijemom većeg broja policijskih službenika u cilju povećanja učinkovitosti.

Predstavnici Institucije ombudsmana za ljudska prava u BiH i Misije OESS-a u BiH iskazali su i spremnost za dodatnom izobrazbom policijskih službenika, pri čemu bi stavili na raspolaganje svoje kapacitete za realiziranje specijalističkih obuka. Za rješavanje složenog stanja na granici BiH, uz kapacitete GP BiH, neophodno je staviti na raspolaganje i kapacitete svih policijskih agencija i drugih organa u BiH, istaknuto je na sastanku.

Sastanku su nazočili ravnatelj GP BiH Zoran Galić, njegov zamjenik Fahrudin Halač i pomoćnik ravnatelja za organizaciju i operacije Dragan Kulić sa suradnicima, ombudmsani za ljudska prava u BiH Jasminkom Džumhur, Ljubinkom Mitrovićem i Nives Jukić, te predstavnici Misije OESS-a u BiH Lejla Mamut, Inela Hadžimešić i Sanja Fitzgerald, navodi se u priopćenju.

Glas naroda

Bar na međunarodne granične prijelaze,postavite policajce i carinike sa zubima,i da nisu prljavi,policija je ogledalo države i društva.

Ajmo imigranti navalite na prazne vikendice na blidinju i čovićeva vila na moru je također prazna

Loši uvjeti rada i infrastruktura na graničnim prijelazima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari