Notari tvrde kako će presuda Ustavnog suda udariti na džepove građana

ljubuski.info

Presudom Ustavnog suda FBiH kojom je naložena izmjena pet federalnih zakona i ostavljen rok od šest mjeseci Parlamentu FBiH da uskladi odredbe zakona koje su proglašene neustavnima, a vezano za notarsku obradu isprava za određene pravne poslove, u konačnici će rezultirati samo većim troškovima za same građane, ističe predsjednik Upravnog odbora Notarske komore FBiH Zdenko Puljić, koji trenutno obnaša i dužnost vršitelja funkcije predsjednika Komore.

On je prvi, odmah nakon objave spomenute presude Ustavnog suda FBiH, upozorio da to što će sada i drugi moći sastavljati ugovore i druge pravne poslove ne znači da će takvi dokumenti zaobići notare. Zakon o notarima je, ističe, reformski zakon i očekuje se da zakonodavac implementira navedenu Presudu na način da i dalje ostaje mogućnost notarski obrađenih isprava koja je ustavna kategorija sukladno Presudi Ustavnog suda F BiH broj U-15/10 uz dodavanje i propisivanje da privatne isprave, notar mora solemnizirati - potvrditi ili u krajnjem ovjeriti potpise stranaka na ispravi o pravnom poslu.
Upravo zato, javna ovlaštenja koja je država povjerila notarima u cilju osiguranja što bolje pravne sigurnosti građanima kada imaju potrebu za pravnim poslovima, ostaju na snazi i svi dokumenti će, nadamo se, i dalje imati pečat notara, a što je općeprihvaćeno u suvremenoj Europi, a i prema ovoj zadnjoj presudi Ustavnog suda to se može utvrditi, kategoričan je Puljić.

Ustavni sud FBiH je u svojoj Presudi primjećuje da ostali zakoni koji poznaju notarski obrađene isprave nisu osporeni, kao niti sve odredbe u osporenim zakonima, a što daje legitimitet notarski obrađenoj ispravi.
Nadam se, da mi neće zamjeriti suci Ustavnog suda F BiH, jer ne želim, niti smijem komentirati presudu, ali želim istaknuti da u obrazloženju presude sud kaže "iako nerado", jer je dugo prošlo od neimplementacije Presude U-15/10, mora riješiti nastalu ustavnopravnu situaciju, te nastavlja: "Navedeno je 'iako nerado' jer je međusobno usklađivanje zakona izravna obveza i nadležnost zakonodavca". Dakle, 'iako nerado', ali Ustavni sud sam priznaje da je preuzeo ulogu zakonodavca. Nemamo pravo navedeno komentirati, ali građani imaju, ističe Puljić.

Po njegovim riječima, Skupština NK FBiH, koja će se održati 25. ovog mjeseca, donijet će odluku što dalje. Dodaje, kako je u proteklih 12 godina, koliko je notarijat prisutan u BiH, pravna sigurnost pravnih poslova podignuta na znatno višu razinu, te da je ovo jedno od rijetkih, ne samo pravnih oblasti, koja je potpuno harmonizirana s Europskom unijom.
Štoviše, naš notarski sustav je kreiran po uzoru na najuspješnije europske prakse, poput njemačke. Najbolja potvrda naše uloge u jačanju pravne države je podatak da od 1,2 milijuna notarski obrađenih isprava imamo svega pet ili šest slučajeva njihovog sudskog osporavanja, s tim da niti jedna od tih isprava još nije proglašena pravno ništavnom, ističe Puljić.

Odbacuje i tvrdnje o enormnim zaradama i bogaćenju notara, ističući kako su mnogi, uključujući i njega, više zarađivali kao odvjetnici, a više zarađuju i mnoge druge privatne djelatnosti, a razlika zarade odvjetnika koji pred sudom zastupaju po službenoj dužnosti i onih koji nemaju tu privilegiju "je za ne povjerovati". Dodaje da se u slučaju desetak notara u većim gradskim centrima može govoriti o znatno većim zaradama, ali da je ipak riječ o izrazitoj manjini u odnosu na ukupan broj notara u Federaciji kojih je 113 i s uposlenicima u notarskim uredima ukupno je zaposleno 493 djelatnika.
Taksi vozač koji također ima javne ovlasti prijevoza putnika ne zarađuje isto u nekom manjem mjestu i u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, gdje ima više putnika, te i u Sarajevu, Mostaru, Tuzli svi ne zarađuju isto iako imaju više putnika, zaključuje Puljić.

Glas naroda

Hahah ili udariti na vaše džepove. Sramotno

Tolika je tarifa,sramota kako su se nitari bogatili nisu nam ni tribali!!!

Jbte,kad je zaratilo pobjegao u policiju,pa ovde pa onde,pa notari pa čuda.Bože Gde si.,Komunjarama i SKOJEVCIMA uvijek medi,kako god da se država zove.

što nisi učio pa bi tebi medilo

Svašta si ti ovjeravao sjeti se bolan žute i zečkene zgrade u Lubuškom nikom nisi reka da je zfrada pod hipotetok banke

Koji je Ljubuskinnotar ovjerio Ugovor o prenosu koncesije s Erovina na Europrevent

ovaj predsjednik

Ovaj ko da nije pročitao presudu ustavnog suda i šta u njoj piše.Izvlači nešto što nema nikakve veze sa presudom.Nitko nema da mu kaže u lice šta ga spada i da su notari izgubili eksluzivitet koji su imali pa ih to malo boli.Ponašali se kao staratelji pravnicima tako im doslovno kaže ustavni sud.Sad su to izgubili pa cviile neće moći još dugo raditi ugovore za zgrade pa to mogu prežaliti.Sad će to biti tri puta jeftinije.

Triba sve te javne biljeznike ukinut i ostavit samo nekoliko. Oni u EU. nemaju nikakvu vazniju funkciju. u Hrvatskoj ih se vec rjesavaju pomalo.

Nisi upucen ili lazes u EU sve dogovore, ugovore, testamente i sl dokumenta ovjeravaju notari. Cijene notarske ovjere su bile puno jeftinije u EU nego u pojedinih notara kod nas njih ne interesira npr iznos u ugovoru nego da je ta osoba osobno stavila svoj potpis na odredjeni dokument u prisustvu notara. Kod nas je bila praksa da ti sud odredjuje kod kojeg ces notara raditi papire npr prilikom rijesavanja nasljedstva i sl dok si u EU ti birao notara po svojoj volji. Drago mi je da su notari izgubili monopol zbog pojedinaca koji su svoje usluge bezobrazno naplacivali.

Upucena sam i te kako i znam iz prve ruke jer radim u jednoj od institucija EU-a. Imas cak i clanak u Slobodnoj Dalmaciji gdje Hrvatska planira znatno smanjiti broj notara jer ce se uvesti samo potpisi kao ovjera, a pecati smanjiti na nuzne dokumente da bi se uskladii zakoni sa EU i smanjila birokracija. A ti neophodni pecati i potpisi ce se moci obaviti i u prisutnosti odvjetnika ili predstavnika iz odvjetnicke kuce pa bio on i asistenta pripravnika ili tajnica. Ponegdje ako si stari klijent i besplatno to rade u dosta zemalja EU-a, a ovisno o slucaju preuzmes i aplikaciju gdje ovejris bar codom

"Štoviše, naš notarski sustav je kreiran po uzoru na najuspješnije europske prakse, poput njemačke. " Nije palo na pamet da se plaće kreiraju po uzoru na najuspješnije europske prakse.
A usporedba sa taxistom na kraju je u najmanju ruku smiješna za jednog pravnika, koji uslužnu djelatnost poredi sa pravničkom službom. A uz to, taksistima je zarada po broju pređenih kilometara a ne po broju osoba koje su prošle kroz Taxi.

Krepaj od zavisti. Uci seljace a ne baljezgat bez skole.bori se.

notari i advokati najviše deru ljude na balkanu jer nema pravne sigurnosti to je područje lopovluka zato niko normalan tamo ne ulaže novac osim u uslužne djelatnosti i naši porezi su katastrofalno veliki
nikad niko neće otvorit tvornicu u hrvackoj -mi smo zemlja propasti zadnja u eu a i šire

Kad dođeš unas po potvrdu jedan piše drugi udari štembilj treći potpiše a u europi to uradi jedan čovik tako ti je to

Notari tvrde kako će presuda Ustavnog suda udariti na džepove građana
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari