Jačanje nadzora i kontrole u tužiteljstvu, ojačavanje kapaciteta, resursa...

ljubuski.info

U okviru kontinuirane podrške Europske unije sektoru vladavine prava u Bosni i Hercegovini, predstavljen je novi projekt pod nazivom "EU4Justice: Podrška borbi protiv organiziranoga kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini", koji Europska unija financira s 2,2 milijuna eura.

Projekt se provodi u partnerstvu s GIP Justice Coopération Internationaleom (GIP JCI) u cilju poboljšanja učinkovitosti istraga i kaznenog progona, predmeta teške korupcije i organiziranoga kriminala preko pojačane suradnje u cijelom sustavu kaznenog pravosuđa.

Kapaciteti

Kada je riječ o projektu EU4Justice i njegovoj namjeni, on predstavlja podršku borbi protiv organiziranoga kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini. EU4Justice je dvogodišnji projekt (2019. - 2021.), s proračunom od 2,2 milijuna eura, koji financira Europska unija, a provodi ga GIP Justice Coopération Internationale (GIP JCI).

Projekt će obuhvatiti sve pravosudne institucije u BiH, Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće, tužiteljstva, sudove, ministarstva pravosuđa, agencije za provedbu zakona i APIK. Projekt ima za cilj poboljšanje učinkovitosti, integriteta i profesionalnosti institucija u sektoru vladavine prava u BiH. Također će pomoći da se poboljša suradnja između tužiteljstava i agencija na provedbi zakona u cilju povećanja učinkovitosti istraga na predmetima organiziranoga kriminala i korupcije.

Projekt će ojačati i kapacitete u pogledu ljudskih resursa i upravljanja radnom uspješnošću, kao i disciplinskih okvira i postupaka.
Korupcija i organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini veliki su problem koji se mora rješavati i nije vam potrebna Europska unija da vam to kaže. Ovo je visoki prioritet za Europsku uniju te Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju, naglasio je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Izaslanstva Europske unije u BiH, dodavši: Bitno je naglasiti kako na projektu radi cijeli tim stručnjaka iz zemalja članica Europske unije koji nastoje poboljšati povjerenje građana u pravosudni sustav Bosne i Hercegovine, što je bit ovoga projekta. Projekt nastoji pružiti ciljanu podršku kako bi se konačno postigli vjerodostojni rezultati u borbi protiv organiziranoga kriminala i korupcije te poboljšala suradnja cjelokupnog pravosudnog sustava u Bosni i Hercegovini.

U provedbu projekta uključit će se pravosudne institucije iz cijele BiH: Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće, tužiteljstva, sudovi, ministarstva pravosuđa, agencije za provedbu zakona i APIK. Projekt će, između ostalog, pomoći da se poboljša suradnja između tužiteljstava i agencija za provedbu zakona kako bi se povećala učinkovitost istraga djela organiziranoga kriminala i korupcije.

Tijekom sljedeće dvije godine projekt EU4Justice radit će na jačanju nadzora i kontrole u tužiteljstvima, ojačavanju kapaciteta, resursa i neovisnosti Ureda disciplinskog tužitelja, kao i zajedničkim obukama kako bi se spriječio organizirani kriminal, korupcija i različiti oblici gospodarskog kriminala (kao što je privatizacija kompanija, utaja poreza, porezne prijevare). Projektom će se unaprijediti i sadašnja praksa i rezultati u pogledu zapljene i oduzimanja nezakonito stečene imovine.

Zlatko Tulić | Večernji list

Glas naroda

evoga dolazi evropsko pravosuđe u bih i vjerovatno i kontrola izbora osvanulo je ševinovcim i raznim štelan a ujedno i nacionalnim partijan
evropska šapa pokriva bih

kakva kontrola naši tužioci i suci u kafanu pušu mar ihuanu

Jačanje nadzora i kontrole u tužiteljstvu, ojačavanje kapaciteta, resursa...
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari