Usuglašen tekst zakona o pravima razvojačenih branitelja

ljubuski.info

Radna skupina za usuglašavanje Prijedloga zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji na čijem je čelu federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević jučer je u sjedištu Vlade FBiH održala sastanak na kojem je sagledala sva dostavljena mišljenja županija i službeno usuglasila tekst zakona koji je realan i provodiv.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta FBiH 28. veljače 2019. godine većinom glasova odobrio je Nacrt zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, kao i dodatni zaključak. Njime je zadužio Federalnu vladu da u roku od 30 dana, zajedno s predstavnicima Koordinacije branitelja i braniteljskog kampa, kao i s odgovarajućim parlamentarnim tijelom, u daljnjoj proceduri usuglasi konačni prijedlog teksta zakona, koji će biti provodiv u praksi.

Konačni tekst Prijedloga zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji u zadatom roku usuglasili su predstavnici Saveza branitelja Federacije BiH, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB i braniteljskog kampa sa predstavnicima Odbora za braniteljska i invalidska pitanja Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Vladom Federacije BiH i isti je upućen u dalju proceduru.

Prihvativši izvješće Radne skupine za usuglašavanje Prijedloga zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji koju je, na temelju zaključka Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 28.2.2019. godine, osnovala 13.3.2019. godine, Vlada Federacije BiH je, na žurnoj sjednici zadužila Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida OOR-a da za nacrt tog zakona, u roku od 30 dana, pribavi potrebna mišljenja županija, jer je riječ o zajedničkoj nadležnosti federalnih i županijskoh vlasti, i da joj ga nakon toga dostavi na razmatranje.

Federalno ministarstvo za braniteljska pitanja je 8. travnja tekst zakona uputilo županijskim skupštinama. Ministar Bukvarević je ovim povodom 26.4.2019. godine održao sastanak na kojem su svi županijski ministri dali podršku donošenju zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

U međuvremenu, do Vlade Federacije BiH je došao zahtjev Koordinacije braniteljskih udruženja Armije RBiH u kome su inzistirali da primjena zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji počne od 1. srpnja, a ne kako je ranije rečeno, 1. listopada ove godine.

Iz tog razloga Vlada FBiH je na sjednici održanoj 11. travnja donijela zaključak kojim se osigurava nedostajućih 15 milijuna KM, da bi zakon stupio na snagu 1.7.2019. godine. Sredstva će biti osigurana rebalansom od 40 milijuna KM, koja su planirana na ekonomskim kodovima s kojih se izvršavaju sudske presude i rješenja o izvršenju, kao i pripadajuće zatezne kamate i troškovi postupka, i bit će prebačena na poziciju Federalnog ministarstva za braniteljska pitanja.

Time su se stvorili uvjeti da se zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji usvoji do tada i stupi na snagu.

Neki od zaključaka s jučerašnjeg sastanka su da Vlada FBiH na prvoj sljedećoj sjednici razmatra tekst zakona i po skraćenoj proceduri isti uputi u dalju parlamentarnu proceduru te da uz tekst zakona obavezno uputi i prijedlog rebalansa Proračuna za 2019. godinu kako bi se osigurala sredstva za njegovu primjenu a branitelji konačno dobili zakonsko rješenje na koje čekaju od 2010. godine.

Također, Radna skupina je donijela zaključak u kojem sugeriraju svim sudionicima koji sudjeluju u donošenju zakona da ne mijenjaju njegovu suštinu u parlamentarnoj proceduri i da donesu zakon u ovom obliku bez dodatnih amandmana.

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida OOR-a će usuglašeni tekst zakona danas dostaviti Vladi FBiH koja bi ga trebala uputiti u dalju parlamentarnu proceduru, priopćeno je iz Kabineta ministra Salke Bukvarevića.

Glas naroda

Bijača javi se...Bijača javi se...

UZB jeste li zadovoljni

bravo ide registar a za ostalo ima vremena kad se promjeni vlast uskoro!

Po prvi puta svi predstavnici su bili uključeni to je za svaku pohvalu. Dobro je i to što je donešeno u pravo vrijeme početakom turističke sezone bez Blokada prometnica.

makakove turističke sezone jadniče svi idu u
albaniju
tursku
monte negro
neće niko u hercegovinu osim ako treba
diplomu
mamića
kutlu
ili gospu iz poštanskog ureda

Sta ce biti s laznjacima

lažnjaci idu u rat u siriju na popravni

Heba vas Salkin zakon!
Budalaština!

Ne dajte se navući, to im je cilj.Radna skupina koja nikoga ne predstavlja je samo djelić mozaika da se dođe do cilja.Morat će i Vlada i Parlament prije objasniti šta je sa izglasan zakonom od 30.7.2018. koji je prošao parlamentarnu proceduru.To se ne može zanemariti.

Za taj zakon ti je falilo 15 ruku u paramentu 28.o2.2019. Zaboravi na njega.

Svaki zakon se da popraviti. Ima izmijena i dopuna zakona bar to nije problem.

Zaboravljeni budite jači nego ste bili borba tek dolazi ne dajte da vas rza jedine pravda je duga ali će doći

Usuglašen tekst zakona o pravima razvojačenih branitelja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari