Nova zanimanja u školama ZHŽ

ljubuski.info

Memorandum o suradnji u realizaciji projekta "Podizanje kvalitete ponude srednjeg strukovnoga obrazovanja i povezanosti s potrebama tržišta rada u Zapadnohercegovačkoj županiji - Obrazovanje za zapošljavanje” potpisan je jučer u zgradi Skupštine Zapadnohercegovačke županije u Širokom Brijegu.

Izrada strategije

Projekt su potpisali voditelj projekta Sven Dominković iz Helvetas Swiss Intercooperationa u Bosni i Hercegovini, ravnatelj Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) za europske integracije Ivan Jurilj i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi Zapadnohercegovačke županije Ružica Mikulić.

Ministrica Mikulić istaknula je kako je Ministarstvo obrazovanja u 2019. godini krenulo u izradu strategije razvoja obrazovanja kazavši kako je obrazovanje potrebno uskladiti s tržištem.
Cijeli projekt i razvojni plan svode se na to kako unaprijediti obrazovanje, počevši od predškolskog pa do srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja. Naglasak ove suradnje sveo bi se na strukovno obrazovanje - kazala je ministrica Mikulić.

Sven Dominković iz Helvetas Swiss Intercooperationa u Bosni i Hercegovini izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom projektu naglasivši kako je potrebno povezati tvrtke i škole.
Plan je uvesti dva nova zanimanja od iduće školske godine i škole povezati s tvrtkama. Nakon potpisivanja ovog ugovora definirat ćemo koga sve treba spojiti - kazao je Dominiković spomenuvši i nedostatke Zapadnohercegovačke županije kada su u pitanju metalska industrija i turizam.

Tri godine

Ravnatelj Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije Ivan Jurilj istaknuo je kako je opći dojam da obrazovanje i tržište rada nisu usklađeni.
Vlada Zapadnohercegovačke županije intervenirat će kako bismo u sljedećih nekoliko godina pokušali uskladiti potrebe tržišta rada i obrazovni sustav, a značajan pomak može se očekivati u sljedećih desetak godina - kazao je Jurilj.

Inače, planirano trajanje projekta je tri godine, a provodi se u okviru razvojnog projekta "Moja budućnost" koji provodi neovisna razvojna organizacija Helvetas iz Švicarske uz financijsku potporu Medicora i Hilti fondacije iz Lihtenštajna.

Ivana Brkić Ćubela

Glas naroda

treba uvest u srednje škole zvanje ISELJENIK u NJEMAČKU koje je najpotrebnije

samo njemački učite,sve ostalo vam u životu neće trebati posebno u ovoj uhljebini

treba uvest zanimanje uhljeb

Moraju li se upisati prije upisa u HDZ,odnosno u
Mladež HDZ a.Đžaba je to sada radit,ako im garantirati 500eur,završite,naučite jezik i u Njemačku za 2.500eur,minimalno.Drugovi svršili ste,u korumpiranoj državi neće naša diva život,a roditelji će umirati svakako brzo.Neki dan sin mi reče,nagledao sam se ja važeg života,u strahu oče li ćaća dobit otkaz,di ću ja radit odkoga posuditi pare za narednu školarinu,gdje ću i kako osnovati obitelj,jedino ova županija nije za mlade ukinula porez za prvu nekretninu,Ogulili ste nam kožu,a mozak isprali gore nego zlikovac Tito.Biće dosta!!!

Vidite li ovo vrijeme u svibnju. kiša, sivi oblaci, tmurno...Nitko nema volje ni za što. Svi kukaju da će poludit.
A to je normalno vrime u Irskoj, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.
Odeš gori. Živiš na rubovima grada di domaći ne će. Cili život šutiš i radiš. Čekaš penziju, onda ženu dok ona dobije, onda bolest...
Koliko naših samo završi u teškim depresijama, a koliko skoči u vodu...
Nije sve baš sjajno drugdje kako neki ovde pišu.

Vidi,još se smiju,ali imati će te kad plakat,narod vam više ništa ne vjeruje.Vidjet će te koliko dice će vam se javit.Gdje je tradicija,gdje kadar niko pametan neće dati u takve škole dicu .Bolje Veritas na Trnu,jel tako ministrice,reče Čova!!!!............

Ja bi uveja zanimanje kockar taki je naj više u ljubuškom

Mislim da je potrebno jos uvesti smjer Demagogija-profesionalno laganje i varanje naroda,Jugonostalgicarski tehnicar

Ja bi stija da se upišem za tokara jer kad su mogli boras i tomić postati ministar i rektor sveučilišta

Nije uskladeeno školovanje sa tržištima rada ali vi pričate bajke i tko vas ne zna može mislit i pozitivno.

treba uvest za nimanje uveri[ * neprimjereno * ] partije takovih je najviše u stvari svi
samo općina i policija radi drugo ništa
ako ništa ne radi što će ti zvanja bilo kakova osim za njemačku koja ima industriju

Nova zanimanja u školama ZHŽ
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari