Održana Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH

ljubuski.info

Mimohodom sudionika ulicama Mostara, u subotu je počela Državna smotra izvornoga folklora Hrvata u BiH u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava (UHAKUD) u BiH, na kojoj će se natjecati 14 društava iz cijele BiH.

Nakon mimohoda u 18:00 sati uslijedili su nastupi društava u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače.

Prvi put smo u Mostaru, jako nam je lijepo. Pokazat ćemo ono što znamo i umijemo. kulturno-umjetničko društvo 'Tamburica' djeluje od 1967. godine u kojem njegujemo običaje našega kraja. Imamo 56 članova od 6 do 70 godina i nadamo se da ćemo surađivati s Udrugom hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH, izjavila je Ivona Guberac, koreografkinja HKUD-a "Tamburica" iz Koraće kod Bosanskog Broda.

Cilj smotre je očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Bosni i Hercegovini, kulture koja je biser BiH, i ono na čemu bi trebali graditi i našu budućnost je upravo kultura kojom smo bogati kroz čitavu prošlost koja je iza nas, izjavio je ranije predsjednik UHAKUD-a u BiH Vedran Vidović.

Podsjetio je kako projekt Državne smotre izvornoga folklora Hrvata u BiH traje već 24 godine te kako je protekle tri godine smotra preselila u Mostar.

Također je kazao kako je UHAKUD BiH krovna udruga koja u svom članstvu okuplja kulturno-umjetnička društva iz BiH, i to ukupno njih 30 koji aktivnim radom doprinose očuvanju nematerijalnih elemenata kulturne baštine, dok podaci Društva za digitalizaciju nematerijalne kulturne baštine govore da u BiH ima oko 120 hrvatskih umjetničko-kulturnih društava od kojih neka nisu aktivna.

bljesak.info

Glas naroda

sve nam ide no jedino po radna mjesta treba ić u njemačku
nakaradna naroda bože sačuvaj umjesto da je upošljavanje domaćih ljudi prva stvar u životu jer je ona najbitnija

Znali se tko je pokrovitelj i otvorijo ovaj folklor dali je poznata osoba po dobru Hrvatskom Narodu.

Održana Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari