Željno se iščekuje beatifikacija sluge Božjeg Petra Barbarića

ljubuski.info

Nizom svečanosti, vjerskih i kulturnih, završeno je trodnevno obilježavanje Dana Katoličkog školskog centra "Petar Barbarić" u Travniku i isusovačkog sjemeništa koje djeluje u sklopu centra. Održan je i susret biskupa, provincijala, generalnih vikara i dekana.

Važna uloga svećenika

Upriličene su hodočasničke pobožnosti, nakon čega je u sjemenišnoj crkvi sv. Alojza upriličeno euharistijsko slavlje. Koncelebriranu svetu misu predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. U koncelebraciji su bili i papinski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, biskupi mons. Ratko Perić, mons. Franjo Komarica, mons. Marko Semren i mons. Tomo Vukšić. Svečanom euharistijskom slavlju nazočili su brojni građani iz cijele Lašvanske doline – gospodarstvenici, javni i kulturni djelatnici, politički dužnosnici na čelu s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom.

Sve nazočne pozdravio je ravnatelj KŠC-a don Željko Marić. Biskup Franjo Komarica u propovijedi se posebice osvrnuo na nemjerljivo važnu ulogu svećenika, svećeničke pastorale, na ulogu, put i zadatke koji čekaju sadašnje sjemeništarce, buduće svećenike, u teškim vremenima punim različitih iskušenja. Govorio je biskup Komarica i o slugi Božjem Petru Barbariću, travničkom sjemeništarcu, rođenom u Klobuku, koji je nakon teške i neizlječive bolesti umro 15. travnja 1897. u 23. godini života, dan nakon što je položio redovničke isusovačke zavjete.

"Snovopriča"

Njegovo ime, čija se beatifikacija željno čeka, nosi Katolički školski centar koji baštini tradiciju Velike nadbiskupske gimnazije koju su u Travniku daleke 1882. osnovali isusovci, a rad joj zabranila komunistička vlast u listopadu 1944. godine nakon što su partizani zauzeli Travnik.

KŠC "Petar Barbarić" s radom je počeo 28. rujna 1998. godine. U auli KŠC-a premijerno je izvedena predstava "Snovopriča o Petru Barbariću" u izvedbi Hrvatskog kazališta Travnik, Pozorišta Travnik i Dramske scene KŠC-a Travnik. Predstavu su režirali Rusmir Agaćević i Anto Bilić, scenograf i kostimograf je Dejan Pranjković, a glume Matej Baškarad, Riberto Zahirović, Darko Smodek, Antonio Bilić i Nebojša Filipović. Predstava je doživjela ovacije.

Zvonimir Čilić | Večernji list

Glas naroda

veliki svećenici
jel tak il ne tak

Od tebe veći svetiji ljudskiji počeo si se izrugivati nad ljudima koji su umrli s dvadeset godina stvatno so niko i ništa dno ljudskosti sram te bilo ni prema svetima nemaš obzira

Željno se iščekuje beatifikacija sluge Božjeg Petra Barbarića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari