Emotivni oproštaj od fra Ivana Ševe

ljubuski.info

Posljednjih dvadeset godina mostarski franjevac fra Ivan Ševo svoje je maturante s kolegama iz Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica u Mostaru "ispratio u život" molitvom, druženjem i vrijednim riječima koje su im se zauvijek urezale u sjećanje.

To su riječi važne za život, odrastanje i ulazak u svijet velikih. Ovoga puta bilo je posebno emotivno u kapelici crkve sv. Petra i Pavla. Suznih očiju još jedna generacija maturanata otisnula se u nesigurni svijet, ali se i oprostila od fra Ivana koji odlazi u mirovinu kao vjeroučitelj.

Odgoj, crkva, izgrađivanje...

Hvala vam, fra Ivane, na prenesenom znanju, hvala vam što ste nas naučili mnogim životnim lekcijama i uvijek bili tu za nas. Hvala vam što ste bili naš vjerni prijatelj, naš treći roditelj! Puno pozdrava ..., samo je jedna od SMS poruka koje je primio fra Ivan.

Još emotivnije govorili su maturanti.
Dragi naš fra Ivane! Vi ste nas učili: obitelj je prvo i povlašteno mjesto sveukupnog odgoja pa tako i odgoja u vjeri; dakle, roditelji su prvi i nezamjenjivi odgojitelji i vjeroučitelji svoje djece. Svojom međusobnom ljubavlju, brigom i autoritetom oni su temelj kvalitetnog odgoja mladih u kontekstu dubokih ljudskih vrijednosti. Upravo zato možemo otvoreno priznati: mudar čovjek svoj život gradi na ljubavi, povjerenju i velikodušnosti! Neupitno je, vjerski odgoj čini nezaobilaznu sastavnicu i cjelovit dio sveopćeg odgoja. A kršćanska vjera po svojoj naravi ima snažno odgojno djelovanje. Uistinu, tek onaj odgoj koji je usmjeren prema vjeri i za vjeru, u konačnici prema Bogu kao svom jedinom cilju i smislu, može u potpunosti izgrađivati čovjeka u svim njegovim dimenzijama - rekla je u zahvali maturantica Elizabeta Dolores Milićević. Fascinantna je povezanost mostarskog svećenika i učenika s kojima je posljednjih godina "dijelio" klupe.

Tražimo odgovore

U propovijedi im je poruičio da ne budu mlaki nego odlučni, da se umjesto traženja alibija suoče s problemima.
Bježimo od svoga križa i samo uvećavamo njegovu težinu. Ne moramo nešto izgubiti da bismo to naučili cijeniti. Samo nada i rad mogu dovesti do nekog boljeg sutra. Usmjerimo svu svoju energiju na traženje odgovora. Samo pčele su te koje mogu probuditi nadu i vjeru u neko novo buđenje. Kada postanemo društvo pčela koje će se diviti svakom svom cvijetu kao odličnoj prilici, doći će vrijeme buđenja. Nakon tog buđenja postojat će šansa da će jedno proljeće postati i – novo naše proljeće.

Ova životna lekcija najvažnija je ne samo maturantima nego i današnjem društvu u kojemu je previše alibija, a premalo vizija i vizionara. Fra Ivan je jedan od takvih i kako reče maturantica Lucia Krešić: Bog neka vas živi, treba vas još uvijek ovaj narod!

Zoran Krešić | Večernji list

Glas naroda

Hvala ti Dragane dobrocinitelju tako kaže. Zadnji godina nezna za sirotinju nit ga zanima
Draganče i Hdz sa oltara. Spasitelj Isus ne postoji. I šta reč dugi su putevi gospodnji fra Ivane

I meni je bio vjeroucitelj prije tridesetak i kusur godina.i to je radio mora se priznat odlicno.i ostao mi je iz tog perioda u lijepom sjecanju.od kad se slizao s vlasti ne prati ga bas lijep glas,vise je licio na nekog dona iz kuma.i nekoliko puta smo iza rata razgovarali i nije to bio onaj fra sevo iz mog djetinjstva.postao je nedostupan malom obicnom covjeku,i nekako stran,dalek.al sta god tko radi za sebe radi.

Da li je veličao dobročinitelja i onako usput svakom maturantu utisnuo partijsku knjižicu kradezea, onako nek se nađe?

treba sanjeg onu abetinu skinut pa onak gologuza pendrechit nogam

Titini zlikovci samo brišu komentare.
Daj Krešo dozovi se pameti

znači ovo je dragančetov pratar fra ševo-katastrofa još uvjek odgaja dragančetove pionire

Prodana dusa

moj ševane prošla su ta vrimena
kada su pčelice pravile med trutovima
odletiše pčelice na bolje paše
i prave med samo za sebe
jel tak il ne tak ševane stari trute.

Mladima treba usaditi ljubav prema Dobročinitelju našemu, da nove mlade generacije medicinara ne bi ostale uskraćene za taj osjećaj. Sad kad se rasele trbuhom za kruhom od nemila do nedraga po europi, nek im u duši tinja ljubav prema dobročinitelju.

Hvala ti dobročinitelju

Ševac kad te hvali novinar kojega plaćaju Rusi i koji zna puno o čudnim smrtima e onda ćeš u paka vrcon.

Dobar pratar bijo prije rata sad nije kodnas pa neznam dragomije čut njegov glas

Emotivni oproštaj od fra Ivana Ševe
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari