Mizerne ili uvjetne kazne za nekolicinu osuđenih zbog korupcije

ljubuski.info

Na adresu BiH godinama stižu upozorenja kako borba protiv korupcije ne donosi priželjkivane rezultate, što potvrđuju podaci da optuženi mahom prolaze s blagim kaznama ili uvjetnom, ali to bi se moglo promijeniti u idućem razdoblju.

Statistike o presudama Suda BiH za koruptivna kaznena djela od 2004. do kraja 2018. pokazuju kako je pravomoćno presuđeno 175 muškaraca i 21 žena na ukupno 197 g. zatvora, a situacija se mijenjala i nakon što su okončane drugostupanjske i trećestupanjske presude. Presuđeni su, uglavnom, prema dostupnim podacima, dobivali mizerne ili uvjetne kazne.

U istom razdoblju je optužbi oslobođeno 111 muškaraca i sedam žena. Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH organiziralo je krajem travnja 15. konferenciju predsjednika sudova i glavnih tužitelja u BiH na kojoj je, prema podacima koji su objelodanjeni, uz redoviti presjek stanja u pravosuđu, poseban osvrt dan na procesuiranje predmeta organiziranog kriminala i korupcije, prenosi Glas Srpske.

Na konferenciji je usuglašeno ukupno 14 zaključaka u cilju, kako su kazali u VSTS-u, pravljenja određenih iskoraka u pravosudnom sustavu. U jednom od njih jasno je navedeno da sudovi trebaju znatno pooštriti kaznenu politiku u predmetima korupcije i organiziranog kriminala.

Zajednički sastanak Stalnog povjerenstva za učinkovitost tužiteljstava i Stalnog povjerenstva za učinkovitost i kvalitetu sudova s predstavnicima najviših sudskih i tužiteljskih instancija sazivat će se mjesečno u cilju definiranja i analize mjera za unaprjeđenje procesuiranja predmeta korupcije i organiziranog kriminala te rješavanja ostalih sistemskih pitanja po potrebi - navedeno je u zaključcima.

Pozvani su predstavnici vlasti usvojiti izmjene i dopune zakona ili novi zakon o VSTS-u. Ukazano je i na potrebu da predsjednici sudova trebaju voditi računa o ravnomjernoj preraspodjeli predmeta.

Glas naroda

Današnji suci i tužitelji od svoje struke su napravili sprdnju. Toliko o pravu i pravnoj znanosti.

Ovako je Ministar Boras uzima za poslove.

Mizerne ili uvjetne kazne za nekolicinu osuđenih zbog korupcije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari