Uspješan nastup izumitelja u Iraku

ljubuski.info

U okviru obilježavanja "Međunarodnog dana Intelektualnog vlasništva", u Kirkuku su od 3. do 5. svibnja, u organizaciji Al-Kitab univerziteta i Udruge izumitelja Iraka, održani - simpozij o temi intelektualnog vlasništva i Prva međunarodna izložba izuma.

Na izložbi su predstavljene i izumi članova Udruge izumitelja Bosne i Hercegovine (AIBiH), čijim autorima su dodijeljene diplome-zahvalnice.

Diplome su dobili Fikret Alić, iz Tuzle, za "Nano-feromagnetični fluidni filter", a radi se o izumu koji bi mogao znatno unaprijediti i pojeftiniti sisteme pročišćavanja zagađujućih plinova iz motornih vozila i gradskih toplana.

Borko Babalj iz Trebinja predstavio je "Univerzalnu vješalicu za odjeću", koja se sastoji od više daščica, jedna ispod druge, osmišljene tako da se na jedne stavlja kaput, košulja, pulover i slična odjeća s naramenicama, a na druge hlače, šalovi, kravate... Za sve je dovoljan prostor koji zauzima jedna kuka.

Zehrudin Osmanović iz Lukavca predstavio je izum "Pretvaranje kemijskog otpada u cement". Za ovaj izum postoji i povelika potreba i poveliko interesiranje u svijetu.

Sašenko Sadiković iz Ljubuškog dobio je diplomu za dva izuma, oba osmišljena za sprječavanje eksplozija nafte ili plina u bušotinama fosilnih goriva.

Dragan Spaić, student iz Trebinja, autor je "Termos-košnice". Kao što termos-boca održava toplotu tekućine, tako i ova košnica trajno osigurava podjednaku temperaturu u svakom dijelu košnice, što je posebno bitno za pčelu-maticu. Uz to, gotovo je dva puta lakša od postojećih košnica.

Husein Hujić, generalni tajnik AIBiH, održao je predavanje, ovog puta u funkciji generalnog direktora Svjetske federacije izumiteljskih organizacija, o temi intelektualnog vlasništva, s naglaskom na "industrijsko vlasništvo", u što spadaju tehničko-tehnološki izumi.

Uz diplomu, Hujiću je uručena i prigodna plaketa.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari