UNOBiH u pojačanoj kontroli ugostiteljskih obveznika

ljubuski.info

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) u Bosni i Hercegovini će od 15. svibnja krenuti u pojačane kontrole obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH.

Pozvali su sve porezne obveznike koji se bave pružanjem usluga hrane i pića da još jednom sami prekontroliraju svoje prethodno predane PDV prijave i da li su prijavili sav ostvaren promet i pravilno obračunali svoju PDV obavezu.
Ukoliko otkriju neke greške pozivamo ih da sami podnesu izmijenjene PDV prijave kako bi u potpunosti ispunili svoju zakonsku obavezu i na taj način izbjegli kazne u procesu kontrola - naveli su iz UNO.

Razlozi za pojačane kontrole kod obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH su analize koje je uradila UNO, gdje su se pokazale određene nelogičnosti.

Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića je jedna od značajnih privrednih grana u BiH posmatrajući sa aspekta broja obveznika koji se bave ovom djelatnosti. U sistemu PDV-a u BiH su ukupno 2.134 registrirana porezna obveznika iz oblasti 56: djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, što čini 4,64 posto od ukupnog broja registriranih poreznih obveznika koji su podnosili PDV prijave u 2018. godini - ističu iz UNO.

Nasuprot tome, analizirajući ovu oblast iz ugla prijavljenog prometa u PDV prijavama, utvrđeno je da predmetna djelatnost ima veoma nisko sudjelovanje u ukupnom prijavljenom prometu, od svega 0,57 posto

Također, stavljanjem u odnos broja registriranih obveznika za PDV i prijavljenog prometa dobija se izrazito negativan koeficijent korelacije koji, navode iz UNO, determinira najmanji promet po obvezniku upravo u ovoj djelatnosti.

Provedene analize, podaci trećih strana, povijesni podaci, saznanja iz eksternih izvora, kao i emprijska građa drugih poreznih administracija ukazuju na širok dijapazon mogućih poreznih prijevara. Rizici koji se ističu u ovom području su: izbjegavanje registracije za PDV, neprijavljivanje prometa, dominantno sudjelovanje gotovinskih tokova, manipulacije vezane za odbitak ulaznog poreza, nezakonita proizvodnja i promet trošarinskih proizvoda itd.

UNO stoji na raspolaganju svim obveznicima, pa tako i onim koji se bave ugostitetljstvom, za bilo kakvo objašnjenje ukoliko nisu sigurni kako da pravilno popune svoje nove ili izmijenjene prijave. Za svaku informaciju mogu se obratiti UNO putem info mail adrese: info [at] uino.gov.ba ili putem telefona: 051/335-256, 051/335-257, 051/335-197, 051/335-182.

Glas naroda

pročešljajte malo i ostale firme, posebno javna poduzeća, uplaćuju se doprinosi na minimalac (ne znam jesu li direktori sebi, ali radnicima sigurno jesu), a ostatak se daje u kuverti

Uvijek po malim a velikim se opraštaju milioni maraka

Treba ih poslati u Parkove.

U ljubuškom svi peru pare sve firme Varaju drzavu radnike sve po redu

Kojaa Firma u Ljubuskom je najveeči perač novca poreza

Imas listu duznika pa citaj

PARKOVI [ * neprimjereno * ].

Kome pripada Općina i kome je ona izdala račun za usluge.lipi poz iz sela Lipno.

UNOBiH u pojačanoj kontroli ugostiteljskih obveznika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari