U spomen civilnim žrtvama napada na Ljubuški 1992. godine

ljubuski.info

Vratimo se za trenutak barem u 27. godina unatrag i prisjetimo se ljubuškog svibnja 1992. godine, svibnja u kojem je izvršen napad na civile Ljubuškog.

Bila je nedjelja 3. svibanj 1992. godine kada je Ljubuški napadnut VBR-ovima (dalekometnim višecijevnim bacačima raketa) JNA, na uži dio grada ispaljene su s 54 rakete kalibra 128 mm, u ovom napadu na civilno stanovništvo život su izgubili naši najmlađi sugrađani brat i sestra - devetomjesečni Filip Kraljević i desetogodišnja Ivana Kraljević, oboje djeca Zdravke i Marka Kraljevića.

Odvojimo trenutak u svojim mislima za njihovu vječnost, kažimo njihovim vršnjacima koji danas žive u Ljubuškom kako su bile nevine ove dječje ruke - da se ne zaboravi.

U istom napadu teže su ozlijeđeni Radmila Bradvica koja je i preminula u bolnici od zadobivenih ozljeda, Muhamed Ibrulj, Amela Ibrulj, Đula Omerhodžić, Drago Herceg, Jasna Boras i Erna Smajihodžić.

Dva dana poslije 5.svibnja raketirani su Grljevići.

U petak 8.svibnja 1992.godine u 11 i 30 sati ponovo napad na centar Ljubuškog sa 8 razornih bombi - prilikom napada poginuo je Krešo Granić, ranjeni su Hadžena Nović, Vlado Srdić, Vladimir Srdić i Tomislav Musa, istog dana topništvom je gađano selo Stubica.

11.svibnja zrakoplovni napad na Grljeviće sa 4 razorne bombe - ozlijeđeni su Milica Zadro i Ivan Kordić.

15.svibnja zrakoplovi ponovno napadaju Grljeviće sa 23 rakete.

18. svibnja 1992. godine u 12.30 zrakoplovni napadi kazetnim bombama na sela Prolog i Crveni Grm.

Podsjećamo kako su napadi na Ljubuški počeli 9. travnja 1992. godine raketiranjem sela Lipna s dvije "Krmače" avionske bombu od 250 kg i 21. travnja 1992. godine na uži dio grada Ljubuškog kada je poginuo Ante Sušac, a ranjeni su Marko Marinović, Semir Gujić, Franjo Jurčić, Safet Maksumić.

Radio Ljubuški

Glas naroda

Ni godinu dana nije prošlo a hadezeovci ubojicama prodavali naftu.

Pokoj duši malenoj dječici, nevinim anđelima.
Moram ovdje postaviti pitanje. Tko je odgovarao za Ljubuške civilne žrtve? Da li je podnešena optužnica? Znamo da se Ljubušaci terete za neljudske uvjete u zatvoru a da li je odgovarao itko što je pobio nevinu dječicu? Hrvati nikada nikoga nisu prvi napadali, u prošlim ratovima podnijeli su velike žrtve o kojima se ne priča niti piše. Možda je ovo početak. Ljubuške žrtve ne smijemo zaboraviti.

Treba NETKO podnijeti tužbu, NETKO podignuti optužnicu, i NETKO donijeti presudu. Bez toga nikad ništa! Rijetko kada se spomenu, a kamoli da netko nešto uradi za žrtve. Valjda smo toliko veliki katolici pa opraštamo sve, nema drugog objašnjenja.

Žalosno. Al jel se iko opita tad PZO na plantaži sa OSAMA u rukama umjesto da se obori avion . Ko je neutralizira OSE ko ih je nasuja pržinom

ti da si branitelj pravi znao bi da je OSA za tenka a ne za aviona ali ništa čudno svakako vi na ovom portalu bubate napamet

Ispravak nije Ivan nego IVICA KORDIC

ose su trebale bit na kuli herceg stjepana i ispravne a ne u plantaži
sabotaža hrvackih udbaša-ne bi avioni došli da nije bilo sabotirano -bez obrane

Zar su ose pzo oružije? Ne kontam

STRELA - 2 se zove mobilni raketni sustav koji je tada bio na plantaži. Ali mislim da i to nije toliko bitno čovijek se možda zabunio. Ali bitno je nešto drugo.Danas Hrvati u Hercegovini su se POBRATIMILI sa srbima na zapovijed svog VRHOVNOG VOĐE iz Mostara grada to je tužna činjenica...Ti isti SRBI su sravnili Vukovar,Škabrnju,dio Karlovca ,Petrinju razarali Vinkovce ,Nuštar ,Osijek ,Dubrovnik,Zadar ,Šibenik i druge gradove i općine i ovo je tužna činjenica... Srbi u Republici Srpskoj u BiH su protjerali sve Hrvate iz te deitonske tvorevine samo u Posavini je živijelo preko 200 000 Hrvata u istoj toj Posavini je poginulo dvije tisuće i nešto Hrvata a preko pet tisuća ranjeno...I šta se onda desi????????? Broj Hrvata u BiH je isti sada i prije 400 godina . .Ponavljam Hrvati i Srbi u Bosni Hercegovini se pobratimiše po nalogu Beograda i Ujedinjenog Kraljevstva...SVIMA ONIMA KOJI PODRŽAVAJU ČOVIĆA I HDZe želim "SREĆU" ...Doći će te pred GOSPODINA i sudit će vam se ....Sutra obavezno na misu i pričestite se ali nemojte se slučajno ispovijediti AMEN

u prve klupe tko je prvi biti će zadnji

Pitam se samo da Oluja nije omela i spriječila velikosrpski plan i da je proveden do kraja, bi li se bratimili sa Hrvatima i davali određene ustupke ili bi svi kolektivno završili u srpskim logorima i jamama.

Tako naš vrli pukovnik Mario Herceg dovodi srbe na lovačku večeru i poziva lovce da se pobratimuju sa njima.

Najispravniji komentar od kad ovaj portal postoji i to je jedina istina koja se nesmi spominjat isto ko Bleiburg do 1990

Bolje je šutit nego svašta govorit.Niti znaš,niti si bio i samo lupetate bez veze.Pokoj im duši,mali anđeli

Trebali su davno dobit svoju ulicu, interesantno, samo na mjestu njihova stradanja se vidi udar rakete i nigdje vise....kao da je jučer pala.

Eto nisu tenk je

Hrvati u Hercegovini su najveći licemjeri na svijetu i tu im niko ne može parirati ...

STRELA 2 je bila na plantaži a istina je da su bile neispravne i pune pržine

Gdje su ovi iz HDZa ??? Molim "gospodu" iz HDZa da napiše neki komentar hvala unaprijed.

Gdje su HDZEOVCI pitanje svih pitanja javi te se

Čekaju depešu iz Beograda

Tko ih je nabavljao i išao po njih nije ni čudo!

Bile su ispravni .Pitanje ko ih je sabotira a zna se

Zna se komunjare, udba, ujdi, dezerteri ali danas su to ugledni građani u prvim klupama.

Pa zar nisu stradali odVBR a čemu PZO.

Istovremeno je gađao VBR i dva zrakoplova . To je istina!

Crnogorska Bagra i Rezervisti u što uvališe Srbe i Hrvate u neprijatelje da nam se Djeca mrze. Mira neimali nikada ali to im nikada više neće poć za rukom. Jer Dodik i Čović vraćaju vjeru medju ova dva vjkovna Naroda. A kad se Srbi i Hrvati udruže Crnogorci će u Italiji da završe Boka Kotorska opet Hrvatima a ono ostalo Srbima.

gde su sad udbaši hersegovine koji kupuju hrvacke otoke a za vrime tite nisu bate imali koji su obetavali narodu da će ercegovina bit švicarska i da na orovlju neće bit granice a tamo radi granica ko šentilj i na njoj su uhljebljeni šperci komunisti kao i prije domovinskog rata

Što se netko nakačio na Crnogorce

A šta je sa muslemanima sto ste ljude natovarli i otirali na eliodrom. Bruka za nas rvate.

U spomen civilnim žrtvama napada na Ljubuški 1992. godine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari