Hrvati neće podržati osnivanje pričuvnog sastava policije u FBiH

ljubuski.info

Na inzistiranje Kluba zastupnika probošnjačkih stranaka Demokratske fronte i Građanskog saveza prikupljeno je minimalno dvadeset potpisa za održavanje izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će se razmatrati daljnji potezi na uspostavi pričuvnog policijskog sastava Republike Srpske, no takav prijedlog neće dobiti potporu hrvatskih političkih stranaka.

Najavili su to iz ovoga zajedničkog kluba dviju stranaka koje su se formalno, navodno, razišle od Bh. bloka građanskih i socijaldemokratskih stranaka, ali su zato nastavile zajednički djelovati u Parlamentu. Potvrdila je to Alma Kratina potvrđujući zapravo kako se nastavlja radikaliziranje na bošnjačkoj političkoj sceni i "jahanje" na temama kojima se jedino može graditi politička platforma izazivanja straha, podjela i netrpeljivosti.

Mogu ih preglasati

Inicijativu za održavanje sjednice potpisali su zastupnici Kluba DF-a i GS-a te zastupnici SDA, dok su se ostali zastupnici oglušili, očito smatrajući da sazivanje izvanredne sjednice Parlamenta FBiH uopće nije potrebno, te ocjenjujući da je takva inicijativa ni manje ni više nego bespotrebno dizanje napetosti. Međutim, mi u DF-u i dalje ostajemo pri stavu da se mora popuniti nedostajući aktivni sastav policije u Federaciji, rekla je Kratina.

Ranije je Povjerenstvo za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, sastavljeno isključivo od predstavnika bošnjačkih stranaka, pozvalo međunarodnu zajednicu da napravi pritisak na vlasti Republike Srpske kako bi se zaustavila uspostava pričuvnoga policijskog sastava u ovome entitetu te su nagovijestili mogućnost poduzimanja sličnih mjera na razini Federacije BiH koja pak nema ustavnih nadležnosti za takve poteze, nego je to isključiva nadležnost županija.

Za razliku od bošnjačkih stranaka, hrvatske ne žele sudjelovati u daljnjem podizanju napetosti, posebice stoga jer se radi o oblasti koja je u nadležnosti županija u Federaciji BiH. Naime, kako se doznaje, protiv prijedloga za osnivanje pričuvnog policijskog sastava na razini Federacije BiH bit će jednoglasno predstavnici stranaka koje su okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Hrvatski zastupnici, međutim, ne mogu zaustaviti takvu inicijativu u donjem domu, no posve je sigurno kako će se tome suprotstaviti u Domu naroda, potvrdili su sugovornici iz hrvatskog kluba.

Podsjeća na '90-e

Oni navode kako će se ova tema usmjeriti k stišavanju napetosti i zaustavljanju poticanja novih kriza koje su nagoviještene prihvaćanjem nacrta zakona u Republici Srpskoj, a nastavljene bošnjačkim balansiranjem ovom temom koja u mnogočemu podsjeća na vrijeme prije početka rata iz bivše Jugoslavije kada su se dijelili pozivi za pričuvni sastav policije, ali i bivše vojske, ovisno o tome koje su nacionalnosti bili oni koji su ih primali.

Hrvatski izaslanici u Domu naroda inzistirat će na objašnjenjima kako je ova oblast u nadležnosti županija te da zapravo Federacija BiH i može osnovati pričuvni sastav policije. Prema odredbama Ustava FBiH, županije su posebno nadležne za "uspostavu i nadziranje snaga policije koje nose jedinstvene federalne odore sa županijskim oznakama". Po toj logici, apsolutnu odgovornost za javni red i sigurnost imaju županije, a ne entitet.

Večernji list

Glas naroda

Iznad polja Gavran leti i okuplja svoja jata...Bit će RATA bit će RATA...

Snig će

mislite četnici u hadezeovom ruhu?

Bitno je da rs osniva pricuvni sastav,nasa vlast naravno lize g......u srbima kao i u proslom ratu samo ovog puta sretno vam bilo

A sta je kjapa na slici!

Netreba Hrvatima Rezervni sastav Srbi će braniti Hrvate . Ono zlo u Hercegovini što se dogodilo u Ratu to su Crnogorci napravili i njihovi Rezervisti Majku im njihovu neka ih je sram i stid u zavad stavili dva Bracka naroda Srbe i Hrvate. Živijo Dodik Živijo Čović živilo ponovno Bratstvo i Jedinstvo živelo.

eto ga niški specijalci na humu i heliodromu i tada aerodromu su iz crne gore te rezervisti iz valjeva i arkan u mostaru

ne pomoć muslimanima u obrani bih je držat štangu srbima
jesu se muslimani usrećili što su snama u braku a varamo ih sa srbima u p... ma....u!

Onda Herceg Bosne neće biti,jel tako čova.U rat moja djeca nikad,neka se HDZ sam brani.Što sada Dodig dobro igra,ali dokle vidjet ćemo.Sahranit će on ove naše igrače ,igraju se vatre godinama.

ovako se lukavo igra za treći di bi čova bio bog spasitelj
zgadit se politikom muslimanim da oni kažu nosi vas vrag bolje nam je solo nego sa vama i eto čovi indirektno trećeg a srbi betoniraju srpsku

ne mogu svatit da adezeu ne treba više policije to jest sigurnih glasača uhljeba
neće rezerni sastav policije čudno-tako je reko dodig iz banjaluke njemu smeta fereralna policija jer on duplira policiju srpske
neka miran san hercegovine čuva milicija srpske ko nekad armija naša iz prve slike bukvara
kako se povjest ponavlja u bocu sve isto

kad dolazi ceca u ljubuški ja mislim da je vrime a pomoćnik draganu nek bude kamionžđija božidar vučurević i idemo žikino kolo na trgu maršala tuđmana-balkan krčma šuple u prazno zna se adeze

Hrvati neće podržati osnivanje pričuvnog sastava policije u FBiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari