Počela revizija diploma u FBiH, prvi rezultati za šest mjeseci

ljubuski.info

Sve federalne institucije započele su provjeru diploma svojih uposlenika za što im je dan rok od šest mjeseci kada bi trebali biti poznati i prvi rezultati provedene revizije.

Prof. dr. Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i znanosti kazala je kako se, u skladu s inicijativom koju je usvojila Vlada Federacije BiH, revizija diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim tijelima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, ali i privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH, provodi planiranom dinamikom.
Vrlo je važno da su svi akteri ovog procesa pokazali dobru volju i da sinkronizirano radimo, pa s pravom očekujem da ćemo sve i završiti u predviđenom roku, dodala je Dilberović.

Po njezinim riječima, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, na čiji je prijedlog i usvojena ova inicijativa, izvršilo je provjeru većine diploma svojih zaposlenika.

Ocijenila je kako se radi o zahtjevnom poslu te zahvalila svim obrazovnim ustanovama na, kako je kazala, izuzetnoj suradnji.
Inače, prema našim saznanjima, i svi drugi na razini Federacije BiH su započeli s provjerom diploma svojih zaposlenika, ali, naravno, sama dinamika različita je i ovisi o specifičnostima određene institucije i organizacije. No, proces je počeo, stvari su se pokrenule i sada nastavljamo dalje do konkretnih rezultata, ustvrdila je federalna ministrica.

Kako je poznato, dodala je, zadužene su spomenute institucije, tijela, organi uprave i upravne organizacije, javna poduzeća i ustanove te privredna društva da od obrazovnih ustanova koje su izdale diplome o stečenoj stručnoj spremi njihovih zaposlenika zatraže provjeru vjerodostojnosti istih, i to u roku od 6 mjeseci, u kojem su dužni i dostaviti svoje izvještaje o realizaciji provedenog.

Za koordinaciju svih aktivnosti zaduženi su Ministarstvo obrazovanja i znanosti i Federalno ministarstvo pravde koji će, na kraju, sačiniti kompletnu informaciju za Vladu FBiH.

Kada su, pak, u pitanju niže razine vlasti, na njima je da donesu odluku i krenu u ovaj proces, s ciljem smanjenja svih negativnih pojava, kao što je i korupcija u obrazovanju.

Ministrica se osvrnula i na pitanje vjerodostojnosti diploma zaposlenih u školama na području FBiH, kazavši kako joj je, kao predsjedavajućoj Koordinacije ministara obrazovanja i znanosti u FBiH, bilo izuzetno važno da se ova inicijativa predstavi i razmotri na tom tijelu.
Prisutni kantonalni ministri iskazali su nam bezrezervnu podršku te spremnost za provođenje revizije diploma i na kantonalnom nivou, prema modelu koji bude primijenjen u Federaciji, ali u skladu sa svojim nadležnostima. To nam je vrlo važno jer su kantoni, kao kreatori i nositelji obrazovnih politika, upravo i odgovorni za uspostavu transparentnog, nekorumpiranog i kvalitetnog obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine, što, naravno, uključuje i pitanje vjerodostojnosti zaposlenih u obrazovnom sustavu, odnosno vjerodostojnosti njihovih diploma, naglasila je Dilberović.

Podvukla je kako je korupcija društveni problem od najvećeg značaja, osobito za društva u tranziciji, poput našeg i da treba poraditi, prije svega, na razvoju preventivnih mjera, a što se tiče represivnih mjera, one su, kako kaže, predviđene kaznenim zakonom.

Ministrica smatra kako se problem korupcije može uspješno riješiti samo intersektorskom suradnjom, kao i neprestanom kampanjom o štetnosti korupcije za cijelu zajednicu, osobito kroz obrazovni sustav kojem trebaju biti definirane mjere i postupci osiguranja kvaliteta na svim razinama.
Uglavnom, suština cijele ove priče je da zaštitimo sve one poštene ljude koji su svojim radom i odricanjima došli do svojih zvanja, od onih koji su to učinili prevarama, pri čemu nanose i nepopravljivu štetu cijelom našem društvu i zajednici. Federalno ministarstvo obrazovanja i znanja je trajno opredjeljenje za gradnju društva znanja, ali to se društvo, ponavljam, ne gradi na falsificiranim diplomama. Stoga i moramo vratiti povjerenje u naš sustav odgoja i obrazovanja, ali i zaštiti ga od svih onih koji ga zloupotrebljavaju, zaključila je prof. dr. Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i znanosti.

FENA

Glas naroda

Žohari

Pa neka oduzmu diplome znanje im niko nemojte oduzeti ....

A šta ovi što su učili Školu nemaju znanja šta mislite da će te ostati na poslu hoćete kako ne.

Samo pričate pritvorite obitelj Ševo i profesore čiji su potpisi na diplomama propjevaće netko

Samo donijeti zakon da se u državnim institucijama BiH ne može zaposliti s diplomom sa privatnih fakulteta i problem riješen ako ova država ne može riješiti slučaj Fabus šta reći

Pa Sevine diplome su legalne fakultet akreditiran. Čovjek ima sporazum sa mnogim agencijama vidi na google....Ima puno gorih ...

E jesi pametan onda vlasnici auto škola mogu (pro)davati vozačke dozvole svima koji plate ne moraju znati gdje je kuplong a gdje kočnica a Ševe rade smišljeni udar na proračun FBiH samo provjerite gdje rade vlasnici diploma s privatnih fakulteta

Ne završava se fakultet za sat ili jedan dan ili pet dana na google. Može pisati šta hoće zna se za koliko godina se završava Fakultet. Nemoj gluposti pričati. jer sam ga sam završio.

Seve treba poslati di im je misto a to je Zenica ovo sve sto ima na kriminalu je ostvario opljackaj svoj Hrvatski narod Seve neka vas je stid i sram jadovi jadni

Mile Ševo halal ti svaku marku pa di ovo ima pet dana ležim a plata iđe

U ovoj zemlji sve se može kupit pa ako nisu ukinuli kupljene lažne mirovine zašto bi ukinuli lažne diplome?

Revizija se moze iskljucivo provesti s poligrafom (detektorom lazi) i testovima znanja...sve ostalo je sto bi Rade Bosnjak "reko" ja sam inzenjer prava...

Ovi štp žuč prosipaju vratili se u ilegalu nakon pedeset godina ubijanja pod jozom bez pravde pa ponovno sanjaju u uskrsnuće joze bez noge da bi ponovno imali osvetu nad nevinima e drugovi nek i vi vjerujete da je uskrsnuće moguće jer vas strah kad napustite ovaj svijet da ima samo ništavilo. A vaša ideologija je protu božiji i protuprirodni blud. Uživajte u samoći svoja četiri zida.

Za iznad sinko ujutro ti otvaraju ljekarne pa požuri

Svaka čast.

sve sea da izkontrolirat ništa se ne brinite no i biće iskontrolirano
sve lažne penzije će se pronać i doktor rubalica je u hrvackoj svira u remetincu za takove stvari
za adeze lopovluke hercegovine se zna i u strazburu vrlo dobro jer i tamo ima poštenih hrvata koji nisu uhljebi adezea

Gordana Tadić je ključ a ona radi isto što i tužitelji u ŽZH

Zašto nas ne zaustavi. Gordana tadić komšić i dezeferović naredili.

samo par ključnih osoba u vezi krivih diploma stavit u zenicu i oni propjevaju i eto onda cilog lanca kriminala koliko ti treba -sve se odkrije i ono što ti netreba usput

uuuu...vidit cete sad sto sami daju odkaze ko u hrvatskoj haha

jesi vidija kako su snimili bandića u kriminalu ko malu bebu-sve se može ako se oće i za ono nema obrane ono je NEBRANJIVO!

sve će one biti ispravne kadija te tuži kadija te sudi kada oni imaju od toga koristi i takve diplome

adeze vilajet se jedino brzo može srušit preko krivih diploma bez zrna baruta u tri poteza-mmf

Zbog postenih studenata ovu ba.du zatvoriti

Sve se zna u Strazbugu da je se i Objesio im čovjek i da ti Policijski službenici još rade a to će se Čoviću obiti o glavu. to što je se desilo. u općini ljubuški predmet je u Sarajevu. trebalo ih je odmah disciplinirati. Nista nije napravljeno. i s ostalim slučajevima namještaja natječaja. i drugih kriminalnih radnji. sve se zna.

U Elektro Ljubuškom imate čovjeka koji uopće nije završio srednju školu!!a tata mu se hvali kako je u Mostaru kupio elektromontersku školu za 10 000km.i zaposlio ga u električno ima 20 god.

samo prijavi na oni broj u sarajevo i doće sipa po njega ne brini

Može li taj broj.zovem odmah sutra.

bolje bi bilo da nas je okupira milošević da smo ostali u srboslaviji nego što su nas opuhali hrvacki udbaši i bobili nam državotvorne hrvate i stavili nas u društvo 5 najgorih u svjetu
zašto su izginuli branitelji za udbu i da nam bude gore -da se selimo
sad u rat nebi pošo niko!

broj sipe uzmi guglom u sarajevu i zovi besplatno je i ostalo ne brini

036_355_700 eto broj za prijavu. Hvala!

kad počnu anonimne prijave i prave diplome će ič na provjeru po dva puta ko u hrvackoj a ljudi biže sa posla preko noći sa lažnom diplomom da ih ne uvate jer to košta žestoko

Šta je ti se naguto kod tite u apotekama pa preporučuješ drugima da ti se pridruže u muci možda smo mogli bit kao ti prije tebe ne hvala

Ima gosp9dja u Moszaru Kata Martic koja sredi kakvu hoces diplomu vozacki domovnicu rat sbe covjece.Do sada je uradila 50 sto ja znam. Ima veze u bh hrvatskoj srbiji . Jest da kosta ali uradi.Cak i za njemacku radi vize prevode penzij3
Zena mrak. On je zaradila vise od Seve

Ima li za ovog Sevinovca slobodno mjesto u Sokolcu treba covjeku pomoci

Obitelj Ševo uništava ljude i pretvara ih u kriminalce.

šta će sad reć pero i pratrović u sarajevu jeli evo sad može provjera diploma i horizontalno i vertikalno u društvu federacije-kriminal ne može bit štićeni podatak i sabornicim se ukida imunitet ako se ulove u kriminalu no ovi očito pravo ne poznaju -ševinovci

Sustav je proizveo Ivana Ševu da je pošten trajao bi ko jogurt

Da nema podršku politike i sutkinje Tadić Ivan Ševo i obitelj bili bi u zatvoru. Njihovu lažnu školu treba zatvoriti.

Naša tzv.narodna vlast neće da riješi ubojstva Hrvata kamoli ovo

pobili su oko 40 umova hercegovine koji su bili mozak naroda hercegovine i oštrica otpora pljački i progonstvu da nas opljačkaju i unište
paražik
kraljević
pavlović
genije bušić
bušić otmičar aviona
metak uleđa barišić
i ostale žrtve kojim oni gle sramote sad dižu spomenike i pale sviće
ovo je zločin blajburg hercegovačkog tipa

220 ševinovaca uveri[ * neprimjereno * ]a otišlo za dva miseca iz hrvackog školstva
resor ministrice obrazovanja-tako da ih ne uvati provjera diploma
sad će počet bižanija i u federaciji-citat i hr dnevnih medija

Počela revizija diploma u FBiH, prvi rezultati za šest mjeseci
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari