Tko ima pravo na stambeno zbrinjavanje branitelja?

ljubuski.info

Braniteljima u Federaciji BiH koji žele riješiti stambeno pitanje i ove godine dostupna su dva milijuna konvertibilnih maraka, a za sredstva se mogu prijaviti do sredine svibnja.

Na službenoj stranici Fonda za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika braniteljskih populacija, objavljen je poziv za pružanje pomoći na kreditnoj osnovi u rješavanju stambenih pitanja ove populacije za 2019. godinu.

Natječaj je otvoren 22. travnja 2019. godine te se na njega može prijaviti tijekom trideset dana. Pravo sudjelovanja u raspodjeli kreditnih sredstava ostvaruju pojedinci koji pripadaju braniteljskoj populaciji, kao i članovi njihove uže obitelji (roditelji, supruga i djeca). Kako se dalje navodi u javnom pozivu, sredstva pomoći na kreditnoj osnovi mogu se odobriti za sljedeće namjene: popravku i sanaciju obiteljskog stambenog objekta, popravku i sanaciju stambene jedinice u vlasništvu ili iznajmljenoj stambenoj jedinici.

Za navedene radove branitelju, odnosno članu njegove uže obitelji, može se dodijeliti iznos u visini do 12.000 KM na maksimalno razdoblje otplate do 10. godina, uz godišnju kamatu od 2,99% i troškove bankarskih usluga. Osim sredstava za obnovu stambenih objekata, braniteljima su dostupna i sredstva za izgradnju novih obiteljskih stambenih objekata i stanova (nadziđivanje, nadogradnja postojećih stambenih jedinica, pretvaranje zajedničkih prostorija u stanove i sl.), kao i za kupnju stambenog objekta ili stana.

Za ove svrhe branitelji ili članovi njihovih užih obitelji mogu se prijaviti i dobiti pomoć u vidu kredita u iznosu do 20.000 KM na maksimalno razdoblje otplate do 15 godina, uz godišnju kamatu od 1,99% i troškove bankarskih usluga.
Po donošenju odluke najmanje svaka tri mjeseca (tromjesečno) vrši se doznaka sredstava pojedincima do iznosa raspoloživih sredstava od ukupno predviđenih sredstva financijskog plana, navodi se u javnom pozivu.

Kreditno sposobni

Kako bi dobili sredstva, podnositelji zahtjeva moraju biti pripadnici braniteljske populacije, imati prebivalište na području Bosne i Hercegovine te potvrdu da nemaju riješeno stambeno pitanje ili da su u aktivnostima na poboljšanju uvjeta stanovanja u već postojećoj stambenoj jedinici.

Prema kriterijima iz ovog javnog poziva, osobom s neriješenim stambenim pitanjem smatra se: osoba koja osobno, ili član uže obitelji, nema stambenu jedinicu na području Bosne i Hercegovine, osoba čija je stambena jedinica djelomično ili potpuno uništena, osoba čija stambena jedinica ne ispunjava arhitektonsko-građevinske norme za normalno stanovanje i boravak članova obitelji te osoba koja je u aktivnostima poboljšanja uvjeta stanovanja u već postojećoj stambenoj jedinici.

Važno je naglasiti i kako tražitelj kredita mora biti kreditno sposoban, odnosno treba moći jednom trećinom svog mjesečnog primanja ili solidarno sa sudužnikom podmiriti mjesečni anuitet.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Mafijo l.o.p.o.v.s.ka to nije zbrinjavanje već zaduživanje breanitelja.

Kakva se stambena jedinica moze kupiti za 12000 maraka ili 20000 bas ste carobni

More plac na periferiji, manji plac, onda malo cerge skovat

može se kupit barbarićev stan koji nije njegov u rvackoj

Tko ima pravo na stambeno zbrinjavanje branitelja?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari