Rektori sveučilišta poslali apel

ljubuski.info

Rektori javnih sveučilišta u Bosni i Hercegovina sudjeluju u radu 4. Foruma rektora jugoistočne Europe i zapadnog Balkana, koji se održava u Podgorici.

Na marginama te važne konferencije, rektori su danas razmatrali trenutnu situaciju u vezi reakreditacije univerziteta i akreditacije studijskih programa. U javnom apelu upućenom Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i javnosti istaknuli su da je visoko obrazovanje strateško i razvojno područje svakog društva, pa tako i u Bosni i Hercegovini.
Osnivači i agencije dužne su u sinergiji s institucijama visokog obrazovanja tražiti optimalne modele suradnje kako bi visoko obrazovanje svojom izvrsnošću doprinijelo bržem razvoju društva i njegovom uključivanju u europske procese, navodi se u priopćenju.

Da bi se taj proces osnažio i ubrzao, pozvali su Agenciju visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH i druge agencije da djelovanje usklade sa zakonskim propisima i interesima razvoja visokog obrazovanja.
Ovdje mislimo na ubrzavanje procesa institucionalne reakreditacije i akreditacije studijskih programa, jer javni univerziteti ne smiju da trpe štetu zbog samovoljnih postupaka pojedinaca i pojedinih institucija/agencija - kazali su u apelu koji su uputili rektori.

Smatraju kako su svako usporavanje i samovolja veoma štetni za njihovo djelovanje te da će takve postupke smatrati štetnim i opasnim za sve procese razvoja znanosti i visokog obrazovanja u BiH.
Institucije visokog obrazovanja svjesne svoje uloge u razvitku društva ulažu i uložit će dodatne napore, a sve s ciljem kako bi visoko obrazovanje ostalo generator razvoja društva i svih vrijednosti koje naše društvo čini posebnim u ovom dijelu Europe i svijeta, istaknuto je u apelu.

Apel su uputili: rektor Univerziteta u Sarajevu Rifet Škrijelj, rektor Univerziteta u Banjoj Luci Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, rektor Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić, rektor Univerziteta u Zenici Damir Kukić, rektor Univrerziteta u Bihaću Nevzet Veladžić te rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar Elvir Zlomušica.

Glas naroda

Sta se ovo desava,
Ispuhali pljuvaci,
Slabo komentara o rektoru Tomicu.?

rektor tomić je HDZ tokar eto to je dosta

tokar tomić i pratrović rektor HDZa u zagrebu su sramota akademske zajednice zagrebačkog sveučilišta-kolega profesor emeritus

Rektori sveučilišta poslali apel
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari