Iznesene žalbe na presudu za Vojno istražni zatvor Ljubuški

ljubuski.info

Tužiteljstvo BiH i obrane optuženih iznijeli su žalbe na presudu nekadašnjim pripadnicima Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Žalbe su iznesene na presudu Ivanu Kraljeviću, Mati Jelčiću, Stojanu Odaku, Vici Bebeku i Vinku Radišiću, koji su proglašeni krivim za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u vremenu od travnja 1993. do ožujka 1994. godine u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom.

Tužiteljstvo se žalilo i na oslobađanje Slavka Skendera i Dragana Miloša.

Tužiteljica Remzija Smailagić žalila se i na oslobađanje optuženih od optužbi za zločin protiv čovječnosti.
Ona je navela kako je Prvostupanjsko vijeće pogrešno utvrdilo činjenično stanje u oslobađajućem dijelu presude, kao i da nije izreklo odgovarajuće kazne.

Kraljević je, kao upravnik VIZ-a od rujna do studenog 1993, osuđen na dvije godine zatvora, a Jelčić, kao upravnik od studenoga 1993. do siječnja 1994, osuđen je na godinu i po zatvora. Nekadašnji stražar Odak je osuđen na sedam godina, a Bebek i Radišić na po godinu.

Oni su proglašeni krivim za nečovječno postupanje prema bošnjačkim civilima i držanje u nehumanim uvjetima. Kraljević i Jelčić su osuđeni i zbog nesprječavanja fizičkog i psihičkog zlostavljanja.

Obrane su u žalbama zatražile od Apelacijskog vijeća oslobađajuću presudu ili novo suđenje.

Kraljevićev branitelj Davor Šilić istaknuo je kako u VIZ-u u Ljubuškom nitko nije lišen života, teže ozlijeđen niti odveden na prvu liniju.

Branitelj Karlo Sesar ukazao je kako materijalni dokazi oslobađaju njegovog branjenika Matu Jelčića. Optuženi Jelčić je rekao da su pogrešni zaključci o vremenu kad je obavljao dužnost upravnika.
Istaknuo je da je po dolasku na tu dužnost osigurao tople obroke, toplu vodu, čistu odjeću, te deke i madrace. Dodao je da su uvjeti poboljšani u njegovom mandatu, a da su zasluge za to pripisane drugom.

Senka Nožica, braniteljica oslobođenog Skendera, kazala je da je njen branjenik dužnost preuzeo u siječnju 1994. i da se 26 svjedoka izjasnilo da su se od tada poboljšali uvjeti.
Ona je predložila odbacivanje žalbe Tužiteljstva i u pogledu Miloša, koji je također oslobođen optužbi.

Odakov branitelj Dražen Zubak rekao je kako Prvostepeno vijeće nije obrazložilo posljedice i patnje nastale nečovječnim postupanjem.
On je ocijenio kako je pogrešno zaključeno da su svi zatvorenici bili civili, podsjetivši na svjedoke koji su dovedeni kao vojnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Bebekov branitelj Midhat Kočo napomenuo je kako je njegov branjenik osuđen samo po jednoj točki. Postavio je pitanje je li točno da je Bebek udario jednog zatočenika, i ima li to obilježje kaznenog djela za koje je osuđen.

Radišićev branitelj Slavko Ašćerić podsjetio je na iskaz svjedoka koji je njegovog branjenika označio kao osobu koja ga je zlostavljala. Branitelj je istaknuo kako je svjedok kazao kako je za Radišića čuo od drugih zatvorenika, ali da nitko od tih zatvorenika to nije potvrdio na suđenju.

Apelacijsko vijeće će odluku o žalbama donijeti naknadno.

BIRN

Glas naroda

Podrska nasim ljudima nitko nije u Ljubuskom mucen a kamoli stradao

niko u ljubuškom nije ni bio u zatvoru -postoje živi svjedoci za sve i naši i njihovi

kako tako pišeš disu oni zatvorenici što su pasli travu u parku

Pa ti si taj neko travu puši a neko pase .

Vruću travu na vruću ranu.

To su bili vegeterijanci.

u šator na bijači dolatio je zatočenik ljubuškog mupa koji je kako kažete paso travu u parku no sretan jer da nije bio zatočen možda bi u bosni poginuo
no on vas sve pozna gospodo humanitarci tako da se zna!

Dobro se ti nisi tada skocio i zastitio te zatvorenike, to me cudi.

vaš vođa poručnik je štitio muslimanske zatvorenike i o tome ima dokumentacija
i hrvate bi vi gonjali da pasu travu da vam lopužan nije srce u petama
sve ste ljude pobili prevarom
parađik
kraljević
bušić
i ostalih ima ih oko 40 bez suda bez optužnice-ratni zločin

Najgora vrsta ljudi su oni koji rata vidili nisu a pravese ratnici mucit i ubijat covika kojise nemere.branit jadno i osudit na najvece moguce kazne i isto mucit i zlostavljat

Iznesene žalbe na presudu za Vojno istražni zatvor Ljubuški
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari