Bojkot Uskršnjeg prijama kod kardinala Puljića?

ljubuski.info

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, obraćajući se uzvanicima na prijemu organiziranom povodom Uskrsa kazao je kako se na Kristovu uskrsnuću temelji kršćanska vjera, a i nada te da zato želi, ne samo vjernicima nego svim ljudima, da svako vjerničko slavlje jača čovjeka u nadi, ali i osposobljava ga biti više čovjek među ljudima.

Kardinal je oštro kritizirao vlast, a među zvanicama nisu bili predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, dok su istome nazočili ostala dva člana Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Naime, za razliku od prijašnjih godina, nisu nazočili niti durgi istaknuti članovi i dužnosnici HDZ-a, kao ni većine stranaka HNS-a te se dade naslutiti da se radi o organiziranom bojkotu. Zanimljivo je da je sam kardinal, nakon što je na posljednjim izborima Željko Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH većinom glasova Bošnjaka, vrlo oštro kritizirajući Komšića i njegove riječi kako je na tu dužnost izabran zakonito.

Kardinal je na to tada odgovorio kako se Hrvatima oduzimaju njihova prava te da se to predstavlja zakonitim, baš kao što je i Hitler na zakonit način stigao na vlast. Javna polemika kardinala i Komšića nastavila se dalje te mu je ovaj na to odgovorio:
Kada već spominje Hitlera neka posjeti Jasenovac kako bi napravio otklon od ustašluka.

Brojni izvori govore kako na prijamu upravo zbog Komšića nisu nazočili predstavnici HDZ-a BiH i većine ostalih stranaka - moglo se zamijetiti nazočnost samo Ive Mire Jovića i predsjednika HSP BiH Nikole Raguža, kao i bivšeg predsjednika Zvonke Jurišića. Pojedini hrvatski mediji čak idu toliko daleko da minimiziraju i prozivaju one Hrvate koji su nazočili prijemu, a nisu bliski njihovim političkim stavovima.
Na Kristovu uskrsnuću temelji se naša vjera i naša nada. Zato želim, ne samo nama vjernicima, nego svim ljudima da svako vjerničko slavlje jača čovjeka u nadi ali i osposobljava ga biti više čovjek, među ljudima ljudskiji. Ovo spominjem jer sam kao sin ove zemlje iskreno zabrinut nad tamnim oblacima beznađa koje pritište mnoge ljude, te ih vodi u očaj sve dotle da dignu ruku na svoj vlastiti život.

Posebno nas potresaju tragedije koje donosi zločin kada ljudi dignu ruku na tuđe živote uzurpirajući ono što Bogu pripada - gospodariti tuđim životima: ubojstvo, razbojništva, ubijanje nerođene djece, zloupotreba djece. Kako ne biti zabrinut tolikim odlascima s naše lijepe i drage grude, zapitao je kardinal Puljić dodajući da je ljudima dodijalo ovo natezanje u javnom političkom životu u kojem često nemaju šansu za dolično življenje.

Govorimo o vjerskim slobodama, a donosimo zakone koji nam ograničavaju pravo naučavanja Božjih i naravnih zakona uvođenjem rodne ideologije. U našoj zemlji toliki se izjašnjavaju vjernicima, a ta vjera se niječe na svakom koraku kršeći osnovne Božje zapovijedi, te se uvuklo toliko nemorala, kriminala, korupcije. Svi želimo da dođe do procesa pomirenja, praštanja i vraćanja povjerenja. Ali bez istine i pravde, nema povjerenja. Sve dok se svaki događaj ne nazove pravim imenom, da je zločin - zločin, teško je vratiti povjerenje. Svi koji opravdavaju zločin ili ga niječu, postaju sudionici zločina. Pravo na osobno dostojanstvo, slobodu i ljudska i građanska prava - to se ne daje nego u društvo ugrađuje. Pravo na rad se ne daje nego se stvaraju uvjeti da se ta prava ostvaruju. Pravo na privatno vlasništvo, to država ne daje nego poštuje, i osigurava ostvarenja tih prava. Pravo na identitet vjerski, kulturni i nacionalni - to ne daje ni stranka ni država nego osigurava ostvarenje tih prava. Treba ovu zemlju voljeti i izgrađivati da se svi u njoj osjećaju sigurni i kod kuće. U tom duhu želim da ovakva druženja stvaraju klimu da slavlje prijeđe u život, kazao je kardinal Puljić u svom obraćanju.

Nakon pozdrava kardinal Puljić pošao je među uzvanike noseći košaru punu šarenih jaja. Primanje je nastavljeno u ugodnom druženju i razgovoru.

Prije i nakon obraćanja kardinala Puljića dvije uskrsne skladbe izveo je Zbor Caritasovac, kojeg čine djelatnice Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, predvođen voditeljicom s. Katom Ostojić, ravnateljicom dječjeg vrtića "Sv. Obitelj" u Sarajevu.

Među brojnim uzvanicama bili su i dvojica članova Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kao i predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, te predstavnici političkog, javnog i vjerskog života.

Prijemu nisu nazočili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao ni lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Glas naroda

velika šteta bez njih se može oni i jesu krivi za propast bih i narodu su navukli luđačku košulju a iseljavaju ga i pljačkaju
udbaši sa golog otoka su od hrvackoh zemalja u dvi države napravili goli otok
da ih je tito pobija bili bi živi mnogi hrvacki genijalci čiju smrt i danas krije veo HDZ šutbje
palo je oko četrdeset bjelig golubova koji su pobijeni da bi se zataškala istina o titinim udbašim

baš je mogo doć draganče i cili HDZ sabor ševinovaca da se ispovide i pričeste prije zenice

Koliko ja znam komunisti nisu nikada isli u Crkvu,ni druzili se sa svećenicima.

eto jesu fadil i šefik a i željko

Nek je bio udbaš ivo lola jović.

Od kada su komunjare i udbaši, koji su me progonili, počeli dolaziti u crkvu, ja više tamo ne povirivam. Crkva je za mene obeščašćena dolaskom udbaša čovića, čolaka i ostalih kradeze-ovaca na bogoslužja, udvaranje i slizivanje sa fratrima, primanje pričesti, obilježavanje godišnjica stradanja Hrvatski domoljuba os strane komunista partizana čovićevih drugova, itd. I crkvenu i civilnu vlast kod Hrvata treba promijeniti, potpuno i temeljito. Kradeze komunisti su samo čekali pogodan trenutak da crkvi ponovo okrenu leđa, to su učinili za ovaj Uskrs. Da nije bilo pojedinih fratara komunjare kradezea nikada ne bi okusili vlast, provedena bi bila lustracija i mnogi od njih završili na bunjištu povijesti. Ovako, najveći kriminalci su na vlasti i u prvim redovima u crkvi. Možda ih ponovo zbliži skandal pedofilije.

A tko to može odlučiti tko može u Crkvu a tko ne? Ako iti malo poznajete Evandjelje onda znate da je Isus rekao došao sam radi grešnika a ne pravednika! Radi nas grešnika! Nije naše da sudimo, u Crkvu idemo radi sebe a ne nekog drugog.

Stoji Hrvat do Hrvata

Kardinale vrime ti je za mirovine Sto prije.Vise ne znas di vezes a di drišiš.
Nikada se nisi izjasnio i zauzeo pravi stav za hrvatski narod.Svi smo za tebe katolici u Bosni.
Umirovi se i ne sramoti se.

evo lovre našeg , izjasnio se biskup davno za pljačku partije na vlasti , a zar čovića može jedan čvjek natjerati da ne dođe na prijem , onda je jadan ali on i voli što nije morao doći , viditi ćeš ga na pravoslavnom vaskrsu kako vodi glavnu riječ sa prijateljem dodikom pucat će od sreće

Čovića su vidjeli na Križevcu za Uskrs kažu da se na koljenima peo

ČOVIĆ je moralno dno.

ZA ABECEDU.
Nisam opterećen Čovićem , Komsićem i Dodikom.A pogotovo islamistom Bakirom.
Ovde je kardinal glavna rola.I moj komentar je upucen njemu jer pratim njegov pastoral od početka rata.
Kada ga poredim sa UZORITIM kardinalom Kuharićem onda vidim veliku domoljubnu razliku.

Bojkot Uskršnjeg prijama kod kardinala Puljića?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari