Kravicu prošle godine posjetilo skoro 280 tisuća turista

ljubuski.info

Osim što izaziva divljenje i oduševljenje svojom bogomdanom obdarenošću, ljepotom i privlačnošću, ljubuški i hercegovački vodopad Kravica na rijeci Trebižat postupno postaje i unosno turističko oderdište ili slobodno rečeno "zlatna koka", kako se to veli u poslovnim i gospodarskim odnosima.

Otkako je prije nekoliko godina počelo njezino uređivanje, koje je dosegnulo pristojnu razinu u odnosu na prethodno stanje, i uvedena naplata ulaska i parkiranja, broj turista i posjetitelja rapidno raste, a shodno tome i prihodi i zarada.

U prošloj godini Kravicu je posjetilo 279.017 turista. To je znatan porast u usporedbi s 2017. godinom kada ih je bilo 205.557, tj. za 73.460 više. Od prodaje ulaznica i naplate parkiranja u prošloj godini "ubrano" je bruto 2.369.925 KM, a u 2017. godini bruto prihod bio je 1.305.921 KM.

Turista i posjetitelja bilo je tijekom cijele prošle godine, razumljivo znatno više u ljetnoj sezoni, a time je i prihod različit. Tako su u siječnju od ulaznica i parkiranja naplaćene 4.792 KM, u veljači 3.992 KM, u ožujku 16.256 KM, u travnju 72.774 KM, u svibnju 135.860 KM, u lipnju 253.627 KM, srpanj je donio 635.505 KM, kolovoz 831.674 KM, rujan 341.574 KM, u listopadu je bilo 64.014 KM, u studenom 5.498 KM i u prosincu 4.358 KM. Od bruto iznosa 2.369.925 KM plaćen je PDV i ostatak je prihod od kojeg je, prema odluci OV-a Ljubuški, 30% prebačeno Općini Ljubuški, a 70% ostaje JP Parkovi Ljubuški, koje gospodari i upravlja Kravicom.
Osim od ulaznica i parkiranja, prihod je ostvaren i od najma etnokućica, koje se nalaze na vidikovcu na ulazu u područje vodopada Kravica - u iznosu od 11.192 KM.

U djelokrugu posla JP Parkovi je i kulturno-povijesna baština, čiji je sastavni dio i franjevački muzej u samostanu na Humcu. Od prodaje ulaznica za muzej u prošloj godini "ubrane" su 4.202 KM. U financijskom izvješću, koje je sastavni dio godišnjeg izvješća o radu za 2018. godinu, koji je JP Parkovi poslalo na razmatranje OV-u Ljubuški, stoji da je prihod od ulaznica na Kravicu u 2018. godini iznosio 2.025.577 KM. U obrazloženju se kaže da je to 40% ukupnog prihoda poduzeća u prošloj godini, koje inače iznosi 5.057.868 KM.

Napravljena je i usporedba s 2017. godinom, u kojoj je od ulaznica na Kravicu prihod bio 1.006.640 KM. To znači da je u 2018. godini dvostruko veći, točnije za 1.018.937 KM.

Što se tiče cijena ulaznica i parkiranja na prostoru vodopada Kravica, one su nekoliko puta mijenjane. Jednostavno, bile su više nego simbolične u usporedbi sa sličnim prirodnim i turističkim biserima i destinacijama u Hrvatskoj, a i danas su znatno niže. Prema posljednjoj odluci OV-a Ljubuški, od 7. rujna 2018. godine cijena ulazne karte za odraslu osobu u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna iznosi 10 KM, a od 1. listopada do 30. svibnja 8 KM. Za djecu do 7 godina ulaz je besplatan. Kupnjom ulaznice na Kravici, stječe se pravo posjeta muzeju na Humcu i vodopadu Koćuša.
Što se tiče cijene ulazne karte za muzej, od 1. siječnja do 15. lipnja i od 15. rujna do 31. prosinca iznosi dvije marke, a od 15. lipnja do 15. rujna četiri marke.

Večernji list

Glas naroda

kakove koristi nama u njemačkoj od kravice jedino pune kesu privatnici i uhljebi a kravicom pliva kakica -uništava se vodopad i rjeka

Sta ce vama Kravica vi ste izabrali bolji svijet a neka nama Kravice mi svakako ne mozemo-necemo nigdje odavdje ostajemo tu pa kako nam bude. U Kravici je puno dobrog napravljeno a nadam se svake godine da ce biti bolje i ljepse a samim tim i vise gostiju i vise prihoda.

Doće vrijeme i ti ćeš u Njemačku ne boj se nemože HDZ svakpga plaćat

Svaka čast. Sad treba taj novac pametno ulagati u Ljubuški..

zlatna koka PARKOVIMA i OPĆINI, plus privatni džepovi prodavateljima ulaznica, načelniku, pardon, sad već gradonačelniku, direktoru parkova, samostanu Humac itd...

Sve je to
UDBA

Čuj ulagati pa odakle oni sebi isplaćuju i druge obaveze.....
A tu postoji mogućnost uvjek nekih projekata!!!!

Kamo sreće da je i ranije

brzo će i na kulu rampa i naplatna kućica

I treba rampa treba naplacivati ulaz i odrzavati kulu nigdje u svijetu nema besplatno posjecivati takve objekte

Znači tebi je isto ona zidina i dvorac Neuschwanstein?To moreš pričat ovcam isto ko za naplatu parkinga

Ne meni to nije isto za mene je to sto ti zoves zidina puno vrijednije jer je to dio moje povjesti to je povijest mog grada. Sto se tice parkinga to je isto pozitivna stvar napravilo je reda u parkiranju sada uvijek ima parking mjesta i nema auta po nogostupu

oni su propali da na cili ljubuški naplaćuju ulaz

Ako mene pitate ja bi te pare uložila u parkinge i kamere .

Ovi jedan zna samo rič Udba i to mu je cili komenta4.
Daj nam samo pojasni šta ti ta udba znači

s toliko novca ima da Ljubuški ima obilaznicu oko cijelog grada,biciklističke staze,pješačke zone,kulturne centre,podzemne garaže,besplatnu vodu...

Kravicu prošle godine posjetilo skoro 280 tisuća turista
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari