U porastu broj žalbi na javne natječaje

ljubuski.info

Transparentnost postupaka javnih nabava u BiH je na niskoj razini, što potvrđuju i najnoviji podaci prema kojima je lani zaprimljeno više od 3.600 žabi na provedene natječaje, što je i rekord posljednjih godina.

Godišnja vrijednost postupaka javnih nabava u BiH, prema službenim podacima, iznosi oko dvije milijarde maraka, a godinama stižu upozorenja da poseban problem predstavljaju ugovori koji bivaju zaključeni bez objave poziva, odnosno "u četiri oka".

Podaci o broju žalbi svake godine obaraju rekorde. To potvrđuje najnovije izvješće o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH za 2018. godinu, koji je upućen u parlamentarnu proceduru. Na njihove adrese u MOsatru i Banja Luci, su, od siječnja do kraja prosinca prošle godine, stigle 3.652 žalbe na sprovedene postupke javnih nabava, što je rekordan broj u posljednjih pet godina. To znači da im je, u prosjeku, stizalo oko deset žalbi dnevno.
Tendencija zaprimljenih žalbi u porastu je u odnosu na 2017. godinu, i taj broj je veći za 18,5 posto jer je tada evidentirana 2901 žalba - navedeno je u izvješću o radu koji je potpisala predsjedateljica Ureda za razmatranje Ilma Mehić-Jusufbašić.

Epilog je dobilo 3.385 podnesaka, što, kako kažu u uredu, pokazuje da je najveći broj predmeta riješen u roku, dok je neriješeno ostalo oko sedam posto zaprimljenih žalbi.

U nevladinom sektoru, koji drži pod povećalom javne nabave u BiH, ističu da jedan od razloga za povećanje broja žalbi leži u zakonu koji je u primjeni od studenoga 2014. godine. Ističu da je napravljen takav sustav da ponuđač piše žalbu ugovornom tijelu, a ako je on odbije, automatski je prosljeđuje Uredu za razmatranje žalbi.

Glas naroda

Dakako neće se davati. Namještati poslovi. I zapošljavati rodbina i prijatelji.

U porastu broj žalbi na javne natječaje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari