Nema izmjena odredbi o zapošljavanju medicinskog osoblja u Njemačkoj

ljubuski.info

Savezno ministarstvo za rad i socijalna pitanja Njemačke navodi kako nema izmjena odredbi o zapošljavanju medicinskog osoblja iz Bosne i Hercegovine. Obavijest Agencije za rad i zapošljavanje BiH od 27. ožujka ove godine unijela je veliki nemir među one koji se žele priajviti za poslove njegovatelja u Njemačkoj.

U priopćenju direktora Agencije Muamera Bandića, koje su prenijeli brojni bh. mediji, a koje se može naći i na službenoj internet stranici agencije stoji:
Na osnovu odluke Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja SR Njemačke više se ne prihvaćaju diplome o završenoj medicinskoj školi za opći i pedijatrijski smjer, dobivene prekvalifikacijom bilo u državnoj ili privatnoj školi. Samim tim skrećemo pažnju kandidatima koji apliciraju putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH za poslove njegovatelja u SR Njemačkoj, da je Središnji ured za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) od veljače 2019. počeo davati odbijenice za sve ovakve diplome, te više nije moguće zasnovati radni odnos kao njegovatelj s diplomama stečenim prekvalifikacijom.

Pored ovih informacija stoji i obavijest o novim odredbama u vezi s certifikatima o poznavanju njemačkog jezika, da od 1. lipnja 2019. Veleposlanstvo SR Njemačke u BiH prilikom podnošenja zahtjeva za radnu vizu do daljnjeg neće prihvaćati ÖSD certifikate za koje je ispit položen izvan Republike Austrije.
Navedeni datum se odnosi na datum podnošenja zahtjeva za radnu vizu u Veleposlanstvu SR Njemačke, a ne na datum izdavanja certifikata. Zbog toga svi kandidati koji nakon 1.travnja.2019. svoje prijave predaju u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH moraju imati certifikat o poznavanja njemačkog jezika usuglašen sa zahtjevima Veleposlanstva SR Njemačke u BiH, stoji dalje u priopćenju direktora Bandića.

Nadležne njemačke institucije opovrgnule izmjene

U odgovoru ureda za medije Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja sa sjedištem u Berlinu, eksplicitno stoji kako se u odredbama u vezi s ovom problematikom ništa nije promijenilo, još od 2013., kada je ovo njemačko ministarstvo donijelo odluku kako regulirati dovođenje medicinara iz BIH.

Sličan odgovor dolazi i od Središnjeg ureda za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) sa sjedištem u Bonnu. I u odgovoru tamošnje glasnogovornice za medije stoji kako se u provođenju programa zapošljavanja Triple Win, koje ova služba po nalogu Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja provodi u saradnji s njemačkim Društvom za internacionalnu suradnju (Gesellschaft für die internationale Zusammenarbeit, skraćeno GIZ) stoji da se u provođenju navedenog programa aktuelno ništa nije promijenilo.

Bilo kako bilo, oni koji se prijavljuju, u posljednje vrijeme dobivaju sve više odbijenica. Neki od njih, koji se oglašavaju u socijalnim mrežama, smatraju kako to ima izravne veze s aferom o kupovini diploma u BiH, o kojoj su izvješćivali i njemački mediji.

Savezno ministarstvo za rad i socijalna pitanja navodi kako se ocjena svjedočanstava vrši kao što je to bilo i dosad, te da nema nikakve veze s informacijama o lažiranju diploma.

U uredu za javnost Agencije za rad i zapošljavanje BiH, ne žele komentirati ove navode. Glasnogovornik Boris Pupić kaže kako direktor Agencije Muamer Bandić otišao na službeni put odlazi u Bonn. Tamo će, sudjelovati na konferenciji pod nazivom "Migracije radnika u Njemačku". Tom prilikom će se Bandić susresti s direktorom ZAV-a, Alexandrom Wilhelmom.

N1

Glas naroda

najnovija vjest hrvacke televizije je da se u hrvackoj ukidaju škole koje imaju manje od 150 đaka i mislim da je to jaka populacijska politika NESTANKA krvata
koliko je takovih škola nisam uspio upamtit no one se zatvaraju u već skoro iseljenim i zapuštenim krajevim-siromašnim
podatak sa programa televizije zvane nova tve -ja mislim da mi hrvati više nemamo tv da u hrvackoj već emitira doćefenze za strategiju njemačke
obranili smo zemlju koju će VELIKI hrvati udbaši i njihove pudlice ISELIT svojom GRABEŽLJIVOM politikom-kako reče bruno bušić genije hrvacki

Nema izmjena odredbi o zapošljavanju medicinskog osoblja u Njemačkoj
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari