Osnaživanje kapaciteta za priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju

ljubuski.info

U sklopu pomoći Europske unije unaprijeđenju visoko obrazovnog sustava BiH, pokrenut je projekt "Osnaživanje insitucijskih kapaciteta za priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju".

Glavni cilj projekta je poboljšati sustav priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija i omogućiti nositeljima diploma sudjelovanju na tržištu rada u BiH. Projektne aktivnosti će biti usmjerene i na rješavanje odnosa između predbolonjskih i bolonjskih kvalifikacija stečenih u BiH.

Centar za informiranje i priznavanje kvalifikacija iz oblasti visokog obrazovanja zajedno s tri države članice Europske unije (Hrvatska, Francuska i Latvia) izgradili su konzorcij partnera od matičnih institucija s prethodnim iskustvom u provođenju Twinning projekata, kako bi se odgovorilo na potrebe Bosne i Hercegovine u oblasti priznavanja inozemnih kvalifikacija.

Projekt u vrijednosti 600.000 eura uključuje izradu baze statističkih podataka i modela dokumenta za stručno priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, koji će poslužiti nadležnim obrazovnim vlastima u harmonizaciji njihovih vlastitih propisa i njihovog usklađivanja s odredbama Lisabonske konvencije o priznavanju, koju je BiH potpisala i ratificirala 2003. godine.

Tijekom projekta partnerske zemlje članice Europske unije izvršiti će detaljnu analizu rada Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja BiH i dati prijedloge za njegovo poboljšanje. Dodatno će se provesti i obuka uposlenika iz različitih institucija iz oblasti obrazovanja i rada.

cip.gov.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari