Naši radnici, osim na papiru, nikakvih prava nemaju

ljubuski.info

U tvrtki CPU Infotech iz Cazina, koja se bavi prodajom računalne opreme, krajem prošle godine odlučili su zaposlenicama skratiti radno vrijeme za jedan sat kako bi mogle provoditi više vremena sa svojom obitelji ne smanjujući im pri tome plaću. Ova vijest odjeknula je kao bomba u svim bh. medijima s obzirom na to da je ovo jedinstven primjer u BiH.

Bh. poslodavci nemaju sluha i kao da ne vide što se događa u društvu. Zbog procesa iseljavanja sve je manji broj radnika i već se polako dolazi u situaciju da nema tko raditi. Međutim, njihov odnos prema radnicima malo se ili nije nimalo promijenio.

Ostaju bez radnika

Brojni bh. radnici rade za plaće koje su najniže u Europi, a poslodavci na razne načine krše brojna prava iz oblasti radničkoga zakonodavstva. Poslodavci ne uviđaju da, kršeći prava radnika, ustvari rade na vlastitu štetu jer će sami sebe dovesti u situaciju da će ostati bez radne snage. Jedna od najveći boljki bh. radnika svakako je neplaćeni prekovremeni rad, rad nedjeljom i blagdanima, na što radnici upozoravaju godinama.

Zakon jasno kaže kako radnik ima pravo na povećanu plaću za otežane uvjete rada, prekovremeni rad i noćni rad te za rad na dan tjednog odmora, blagdana ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu. Ipak, u praksi je to znatno drugačije.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić kazala je kako se u pregovorima sindikalaca, poslodavaca i predstavnika Vlade RS-a oko novog općeg kolektivnog ugovora koplja lome oko plaćanja prekovremenog rada, rada za vrijeme blagdana, regresa i naknada po osnovi smrti člana obitelji i rođenja djeteta, kao i prava na sindikalno djelovanje.
Poslodavci u javnosti spominju što ne žele, a ne žele sve što su naši zahtjevi, a tiču se plaćanja radnika po osnovi zajamčenih prava po Zakonu o radu. Da budem iskrena, jedan dio poslodavaca u pregovaračkom timu vrlo otvoreno govori kako uopće ne želi opći kolektivni ugovor i da želi sa svakim radnikom pojedinačno dogovarati uvjete. Međutim, to je suprotno konvencijama o radu i zakonskim propisima - tvrdi Mišić.

Ona je kazala kako joj je drago što su konačno u Vladi RS-a shvatili da nije problem u predstavnicima Saveza sindikata što još nemamo opći kolektivni ugovor iako je Zakon o radu na snazi od 2016. Naravno, postoje stvari oko kojih smo postigli dogovor, ali koplja se lome oko svega što se tiče novčanih izdvajanja za radnike, dodaje Mišić.

Stranci profitiraju

Ovakvo stanje uvidjele su strane tvrtke koje u BiH sve češće organiziraju prezentacije na kojima nude "primamljive uvjete rada" kako bi privukle zainteresirane. U pozivima navode da će oni koji pristanu raditi za njih dobiti odlične uvjete. - Ugovor o radu, osmosatno radno vrijeme, plaćen prekovremeni rad i plaćen rad nedjeljom te blagdanima, dodatak na noćni rad, 13. plaća - obično stoji u pozivima. Dakle, ne stoji ništa više od zakonske obveze poslodavaca, odnosno stoji minimum obveza koje prema radniku moraju ispuniti. Ali znaju kako u BiH radnici, osim na papiru, nikakvih prava nemaju.

Ljiljana Vidačak | Večernji list

Glas naroda

I jel stvar u radniku što se zakon ne provodi isti TD kompani ,Milas,Deća, kaže ako ti nećeš ima ko oće e sad sam mišaj dvaput u suvu jednom u mokru.Odakle sad odjednom plaća kad fali radne snage a račun gotove kuće isti da sirotinja plaća njihove bisnavluke i nekretnine što će ti bolan nije srića u tome.Daj i radniku dnevnicu 100Km prijavi ga daj mu godišnji i podili malo dobiti kupi mu radnu obuću ništa nećete ponit sa sobom ovo govorim za zdravlje naše i vaše dice pa niko neće nikud ić sve imamo a neznamo upravit.Još jedna stvar ubi nas nepismeno i nehumano vodstvo u križ se kunemo a gledamo kako privarit

Primjetiće poslodavci kad bude kasno mogu zaposliti ove iz sirije

već ima dosta primjera gazda koji sad nemaju za goriva a bahatili su se na račun radnika

Mi svi znamo kako su mnogi postali gazde.Nepismeni puni sebe samo ja no dolazi drugo vrime morace se minjat i oni jer radnika nedostaje.Ja osobno imam pozitivno misljenje o svom gazdi.Placa mi je dobra ,doprinosi se uplacuju no cujem razne price o neplacanju doprinosa i ostalih dodataka.Pitam te dali su to prijavili inspekciji a kazu pa sve znas nemogu kucu sad.Ima raznih sudbina,svakakvih gazda a i radnika i opet mi ko mi.Jos nesto sve se minja pa ce se valjda i gazde minjati.....

ima ih koji bi radije krepali nego radniku dali marku više satnicu ili dan odmora

Za ljude koji imaju troje i više djece,Prijavite se u hrvatsku,nađete u njemačkoj bilo kakav posao sa smještajem ako je moguće,nakon mjesec dana predate zahtjev u općini za dječiji doplatak,i dobijete razliku od 150€ po djetetu u natrag 12 mjeseci,pa sračunajte koliko će vam leć na račun,npr.troje djece x 150 unatrag 12 mjeseci.dobijete 5000€ niti orali ni kopali.

Bravo Tomislave nek si nam reka.

I opet fali za tabletica!

Nije istina. Dobijete dječji doplatak od dana zaposlenja. Ako ne predate zahtjev odmah nego nekad kasnije,dobit ćete zaostatke do 6 mjeseci,nekad je bilo do 4 godine,ali nije više.
Ostalo opet pazite možda budu tražili potvrde iz škole,ali ne znam kako sa tim ide dalje

Kada si ti tako pametan,pokupi svoju rodbinu i obitelj i via Njemačka. Eto jedva švabo čeka "Takve" radnike, koji kao i vecina ovih sto je otišla radi tri mjeseca pa na socijalu. Nije švabo više lud, da daje kako vi mislite. Bolje je ovdje kopat kanal za strucu vec gore prati g u z i c e i klozete , Hajde ti uzivaj u švabiji i nemoj se vraćati .Nama je dobro

Svaki put se na ovakav komentar upitan tko pere "g u z i c e i klozete" u našoj domovini. Isto ljudi ili imamo nekakve robote. Dajte prodajte taj izum svijetu ako ga imate onda će biti ljepših poslova za naše ljude.

Tražiće oni radnika i kenjac zna plivat kad mu se kad mu se voda zalije za uši

Pa gore vam je sve lijepo obrazloženo,još ako netko ima mirovinu,skrb ili nekakova dodatna primanja,zašto bi uopće radili u BiH ili Hrvatskoj.još u gore navedenom komentaru nije navedeno Caritas bonovi za hranu,Caritas sezonska odjeća i obuća za djecu itd itd.pa ne misilite valda da su ludi ovi iz arapskih i afričkih zemalja?da nemaju ove povlastice i subvencije mislite da bi dolazili u Eu izuzev ovih istočnih članica?

Jedno pitanje za sve, postoji li u BiH radnički sindikat?

postoji na papiru a i postoji još stotine nekakvih institucija koje hranimo,koje ništa ne rade i za koje ne znamo da postoje

Postoji čak i značka udarna, to ti je ono kad poslodavac dobro izudara radnika rukama i nogama pa po zakonu taj radnik postane udarnik...

Postoji, ali obično su to prilivode koje vlast začas kupi za sitne pare ili poziciju.
Ipak je problem sto je kod nas malo "ljudi"

Naši radnici, osim na papiru, nikakvih prava nemaju
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari