Što donosi tekst zakona o razvojačenim braniteljima?

ljubuski.info

Vlada Federacije BiH jučer je, prihvativši izvješće Radne skupine za usuglašavanje Prijedloga zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, zadužila Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata da o Nacrtu tog zakona, u roku od 30 dana, pribavi potrebna mišljenja županija budući je riječ zajedničkoj nadležnosti federalnih i županijskih vlasti, i da joj ga, potom, dostavi na razmatranje.

Resorni ministar Salko Bukvarević kazao je u obraćanju medijima kako je zadovoljan činjenicom da je svih 30 članova Radne grupe dalo svoj doprinos na izradi, istaknuvši kako su u njoj sudjelovali predstavnici svih političkih stranaka i svih braniteljskih organizacija.

Kazavši kako je riječ o realnom i provedivom tekstu, on je najavio kako će Ministarstvo u ponedjeljak tekst poslati na mišljenje Uredu za zakonodavstvo, Federalnom ministarstvu financija i svim županijskim skupštinama, koji imaju rok od 30 dana za dostavu mišljenja, nakon čega se ide u daljnju proceduru, odnosno upućivanje prema Federalnom parlamentu.

Konkretna prava

Kada je pak riječ o konkretnim detaljima iz samog zakonskog prijedloga, ministar je podsjetio kako se radi o 16 prava, a neka od njih su prednost u zapošljavanju, pravo na zdravstveno osiguranje za branitelje i članove njihovih obitelji, liječenje branitelja, egzistencijalna novčana naknada, pravo na pružanje pravne pomoći, a tu je i objava registra.

Za realizaciju ovog zakonskog rješenja na godišnjoj razini potrebno je, pojasnio je Bukvarević, osigurati dodatnih 50 milijuna maraka za naknade za razvojačene branitelje starije od 57 godina koji nemaju nikakva primanja. Što se tiče onih mlađih od 57 godina, ministar je kazao kako će županije svojim odlukama regulirati prava razvojačenih branitelja koji su bez posla s ciljem pokretanja projekata njihovog zapošljavanja.

Analizom stanja razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji kroz evidencije zavoda za zapošljavanje, MIO, IDEEA i evidencija kojima raspolaže Federalno ministarstvo, utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 razvojačenih branitelja koji se nalaze u stanju potrebe.

Nacrtom zakona je propisano da jedan mjesec sudjelovanja u oružanim snagama iznosi pet maraka, dok bi prosječna mjesečna novčana naknada bila oko 200 maraka.

Predstavnici braniteljskih udruga iz Federacije BiH poručili su jučer da su zadovoljni odlukom Vlade FBiH da usvoji Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji. Zahtjev braniteljskih udruga je da se Zakon počne primjenjivati od 1. srpnja ove godine, a njihovi se predstavnici nadaju da će županije imati razumijevanja kada je riječ o ovoj populaciji.

Glas naroda

Branitelj sam od pocetka rata do kraja preko 300 dana na ratistu.No niti sam sto trazio za to a normalno da nisam nista ni dobio.Zaposlio se 1996 u privatnoj firmi gdje sam i sad.zaposlen.Plata relativno za nase prilike dobra.Doprinosi se uplacuju te bi trebala i mirovina da bude dobra.E sad o braniteljima koji se jednostavno nisu snasli posle rata.Ima razni razloga zasto.Mnogi se nisu ozenili nemaju obitelji ,djece koja su obaveza.Nadalje kad si sam triba ti manje i onda pice,kavane,kladionice i slicno.Mnogi su mislili da ce ih neko zvati na posa no to je rezervisano za clanove stranaka.I tako oni su prakticki zaboravljeni,otpisani.Dok su trebali ok a posle is.Sada su vecinom bolesni,prakticki zive na rubu kao socijalnivslucajevi.Dodje vrime protesta u Sarajevu isto sad.Vlast se ipak njih boji i datce im mrvice sa stola.Nakon toga tender koliko ih ima preko 57 godina a da su utom socijalnom statusu,dakle biro rada.socijalni status i slicno.To je sustina Bukvarevica prijedloga.A ostali kao ja i drugi koji rade imamo pravo na dvostruki radni staz za vrime rata ,normalno onoliko kolikob smo proveli u ratu.Mnogima ni to nece bit potrebno jer tu nema uplata.Prijedlog kaze da ce nizi nivoi vlast zupanije,opcine se pobrinuti za mladje od 57 godina.Mos mislit a 26 godina od rata?????.Dakle zakon je jos jedna prevara branitelja.Nisam protiv rjesavanja pitanja branitelja no ovaj zakon prakticki malo toga rjesava.Pitanje registra kako ce se objavit kada agencija za zastitu podataka to neda a ona je na drzavnoj razini. dakle njezina se pita.No kakav god donesu zakon o braniteljima on nemoze bit pravican jer se krenilo krivo od pocetka.I na kraju pozdrav svim istinskim braniteljima a laznim na njihovu savjest .Neka se ispovide i pokaju......

Tako je Tomo, županija će dat 5-6 ljudi po 20-30.000 KM za otvaranje nekih zadruga koje nikad neće zaživit kao primjerice Neši Koromanu što su dali predsjedniku udruge maloljetnih branitelja on kupija auto a ostali maloletnici phusing, mazanje očiju

ISPALO UPRAVO ONAKO KAKO SU BILI I ZAMISLILI!

Istinskim braniteljima od šake do lakta a kriminalcima, kukavicama koji su pobjegli i krili se od rata i posao i vojne miriovine, i RVI i činovi i odličja.

KAKAV REGISTAR ???

Registar RVI je bio i izašao i u njemu se moglo prepoznati itekako puno uljeza i prevaranata koji nisu ni vidjeli rata a ostvaruju kojekakva braniteljska prava.
U svo to kriminaliziranje rata glavni akteri su bili vlast, kojekakvi zapovjednici kao i liječnici.

Sad se samo po sebi postavlja pitanje zar će vlast koja je glavni akter svega toga počinjenog kriminala raditi sama protiv sebe, objavljivati taj registar gdje bi se našao veliki broj i njihovih imena?

Zar će oni sami sebi ukidati sva primanja koja imaju, koja su stekli na kriminalan način.

Zar je od njih za očekivati da bi oni sami protiv sebe podnosili kaznene prijave.

I ako se kojim slučajem i objavi taj famozni registar kao što se već jednom bio i objavljivao šta je se dogodili i šta će se dogoditi- apsulutno NIŠTA!

Bila je kako svi i znamo nekakva revizija ali ne za svakoga.
Većinom su bili pozivani istinski branitelji tako da bi njih ostavljali bez ikakvih prava dok kriminalce, ratne profitere i Kvislinge nitko nije ni dirao.

Sve su kriminalizirali kao i sami domovinski rat i jedino istinito što su izjavili je;
"KO JE JAMIJA, JAMIJA!!!
Tako i bii..

A svi branitelji će i pomrijeti prije nego će ostvariti bilo kakvo pravo, a kako bi ga i mogli ostvariti kad su im sve što bi im trebalo pripasti oduzeto..a za istinske i lažne branitelje u proračunu nema sredstava.

Zato su branitelji ostali uskraćeni za sva svoja prava koja im pripadaju i koja zaslužuju.

Šta znači dupli staž ako nije uplaćeno mirovinsko za taj dupli staž.Prevara za sve nas ,ja sam radio u bolnici te godine rata,ni plaće ni mirovinskog,bilo je nekad gore nego na prvoj crti ponesi od kuće šta pojesti a sati rada nepitaj.I šta sada igraju se političari sa nama miša i mačke.Dok smo mi radili oni se bogatili i danas tako.Ako ovo ljucki ne urade ode narod iz bake države.

Braniteljima je obećavano sve i svašta u samom ratu ja se sjećam medju ostalim velikih lažnih obećanja na koji perfidan manipulatorski način je od Civilnih i Vojnih struktura vrbovani mladji pripadnici HVO PUKOVNIJE STJEPAN RADIĆ LJUBUŠKI da napustimo PUKOVNIJU da pridjemo u ATG MOSTAR. Trebali smo dobit sve benifite povlastice medju ostalim odmah dobivaš STAN samo reci koliko hoćeš kvadrata 80. 100. 120 kvadrata sve namješteno ključ u ruke znate čiji su to bili stanovi 93 god bolje da nepišem. Rat završava seli iz Stana još ćeš i u zatvoru završit evo jedan primjer da nenabrajam dalje ima toga još. Zato mladim generacijama savjetujem bižite odavde. Što dalje samo ćete bit iskorišteni za tudje interese i njihove Uzice. Obećanje ludom radovanje

Nema druge nego ponovo blokirat bijacu svaki dan dok se bijaca blokirala dotle se nesto i pokrenulo cim je to prestalo ko nas hebbe branitelji lazni pukovnici i invalidi nam se smijulje u facu dok nekom ne pukne film

Što donosi tekst zakona o razvojačenim braniteljima?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari