Gruđanka dobitnica posebne nagrade za filantropiju u BiH

ljubuski.info

Žana Alpeza, poduzetnica i aktivistica iz Gruda, dobitnica je ovogodišnje posebne nagrade za doprinos individualne filantropije u BiH koju dodjeljuje Fondacija "Mozaik" u partnerstvu sa SIGN mrežom, a uz financijsku potporu EU-a i Balkanskog fonda za demokraciju. Nagrada joj je dodijeljena u Sarajevu.

Nije odustala

Projekt za cilj ima isticanje i prepoznavanje osoba i poduzeća koje su svojim radom i financijskom potporom značajno doprinijeli razvoju zajednice te osnažiti druge pojedince i kompanije da svojim doprinosom potaknu razvoj te poboljšaju kvalitetu života.

Udruga "Pravi put", kojoj je Žana Alpeza jedna od utemeljitelja, u Beogradu je dobila nagradu "Balcan Awards 2019." koja se dodjeljuje za socijalno-humanitarno djelovanje.

Žana Alpeza rođena je u Ledincu u općini Grude. Bavila se raznim honorarnih poslovima. Tako je 2011. godine od Interventnog fonda za žensko poduzetništvo Sarajevo, uz potporu Veleposlanstva SAD-a u BiH, dobila nagradu za jednu od najboljih poduzetničkih ideja. Nakon slabijeg poslovanja u tvrtki u kojoj je bila zaposlena, skoro svi djelatnici ostali su bez posla, pa tako i Žana. No, nju to nije obeshrabrilo te je krenula u nova usavršavanja, dodatne edukacije pa je u 2012. godini dobila novčana grant sredstva i tako nastavila s idejom za žensko poduzetništvo.

Zahvaljujući tome, otvorila je poljoprivredni obrt koji ima dvoje zaposlenih. I danas s tim projektom pomaže osobama s invaliditetom, posebno ženama.

Žana Alpeza bila je jedina žena iz Hercegovine koju je nominirala Fondacija "Mozaik" uz potporu Balkanskog fonda za demokraciju za individualnu filantropiju. Svakodnevno, uz svoje obveze, ima vremena za pomoć onima kojima je najpotrebnija, kao i kroz svoje djelovanje kroz Udrugu "Pravi put" i na razne individualne načine.

Pomoć bolnicama

O osnivanju Udruge "Pravi put" počela sam razmišljati s kolegicama iz Gruda i Sarajeva. Do tada smo se prijavljivale na puno projekta kao individue, što i nije davalo težinu prepoznavanja i kvalitetu. Pomagale smo bolnicama i pučkim kuhinjama kroz akcije koje smo radile preko stranice na Facebooku "Pomozimo bolesnima i siromašnima". Osnivanje Udruge 2015. godine olakšalo je naše humanitarno djelovanje. Svrha i ciljevi Udruge su potpora, umrežavanje, razmjena podataka, prenošenje drugima svoje stečeno iskustvo i znanje. Djelujemo na području čitave BiH pa i šire. Na području Hercegovine završeni su neki od važnih projekata s vladinim sektorom, raznim organizacijama, kako domaćim tako i inozemnim, nevladinim sektorom, vijećima mladih raznih općina i slično - kaže Žana Alpaza, mentorica u Razvojnoj agenciji Zapadnohercegovačke županije HERAG na području strategija i planiranja tržišta.

Žana Alpeza dobitnica je i drugih nagrada.

Frano Vukoja | Večernji list

Glas naroda

Kako joj se brkovi smiju haha

ja je predlažem za doktorat uz bandića
čovića i
kolindu studentivu-ovo su HDZ priče mirko i slavko pazi mirko metak

Jeli dobila i značku udarnu?

Jadni li ste vi koji cijenite ljude po izgledu, ne treba vama hdz, vi ste najvece zlo sami za sebe

Gruđanka dobitnica posebne nagrade za filantropiju u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari