Farsa od ne-uspostave vlasti bez izmjena izbornog zakona

ljubuski.info

U medijima se govori o ne uspostavi vlasti na federalnoj razini bez izmjena izbornog zakona, a na istoj toj razini cvjeta postizborna suradnja novih/starih partnera. Donošenje protuustavnog Proračuna Federacije i posljednja odluka o podršci za jamstvo kredita za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla dokazi su kako je to uvjetovanje uspostave vlasti izmjenama izbornog zakona samo farsa.

Hrvatska politika i bez nove izvršne vlasti ima instrumente u rukama s kojima može natjerati partnere na intenziviranje razgovora o izmjenama izbornog zakona i implementaciji odluke Ustavnog suda s kojom bi se dugoročno onemogućila politička nametanja svake vrste. Na posljednjoj sjednici Predsjedništva HNS-a, predsjednik HRS-a Slaven Raguž je sugerirao legitimno izabranim hrvatskim predstavnicima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti da iskoriste te instrumente, osobito u zakonodavnim institucijama Federacije. Ako se već palo na ispitu prigodom donošenja Proračuna Federacije, koji je protuustavan budući da se pristalo na činjenicu da je kroz njega provučen i Proračun Grada Mostara, odlučivanje o garanciji za kredit za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla i protivljenje hrvatskih predstavnika toj odluci je prigoda koja bi se mogla iskoristiti za vraćanje u fokus onoga što je Hrvatima trenutno najvažnije: izmjene izbornog zakona i osiguranje legitimnih izbora.

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović je pred cijelim Predsjedništvom izjavio kako će hrvatski zastupnici u Domu Naroda biti protiv odluke o garanciji za taj kredit i kako je izborni zakon prioritet nad prioritetima. Niti par sati nakon sjednice Predsjedništva HNS-a, vijest kako je Dom Naroda uvjerljivom većinom (46 za i 3 suzdržana) podržao odluku da Federacija bude garant Elektroprivredi BiH za kredit od 614 milijuna Eura.

Hrvatski zastupnici u novoizabranoj zakonodavnoj vlasti na razini Federacije, bez iole razumljive i argumentirane rasprave, su pristali na davanje garancije od 1,5 milijardi KM što čini oko 60% Proračuna Federacije. U slučaju nemogućnosti vraćanja istog od strane EP BiH, kredit će vraćati svi građani BiH. Ova odluka ne samo da je financijski suicidalna, nego je i protivna EU direktivama o slobodnom tržištu, o čemu se očitovala i Europska energetska zajednica, jer se garancija dala na cjelokupan iznos kredita, a ne na maksimalno 80%. EEZ je preračunala kako Vlada Federacije u biti kupuje osiguranje za EP BiH koje bi na komercijalnom tržištu vrijedilo blizu 200 milijuna KM. Toliko o EU integracijama i europskome putu BiH.

S druge strane, u nedavnim izjavama premijera Novalića, kroz kreditiranje izgradnje Bloka 7 TE Tuzla, spominjalo se ne samo financiranje Bloka 7 nego i određena financijska pomoć rudnicima. Dakle, već je najavio kako postoji mogućnost da određeni dio kredita ode u namjene koje nisu navedene u kreditu. Zna se kako svake godine Federacija financijski već "konsolidira" svoje gubitaše sa preko 100 milijuna KM, sukladno zakonu o financijskoj konsolidaciji gubitaša, postavlja se pitanje što je sa Aluminijskim kombinatom? Što je sa tvrtkama koje gravitiraju na područjima gdje većinski žive Hrvati, a muku muče sa dugovima? Hrvatski predstavnici u vlasti, koje tobože nema jer nije došlo do izmjena izbornog zakona, bespogovorno i bez ovih pitanja digoše ruku za sve.

Poštovani predstavnici hrvatskog naroda, legitimno izabrani, ovim putem vam zahvaljujemo na dosljednosti i ustrajnosti. Neka vam je u slast sve ono što ste zauzvrat dogovorili za dizanje vaših ruku. Sve će to narod i buduće generacije na kraju platiti. Narod kojeg je sve manje i generacije za koje vas nije briga. Možete slobodno konstituirati vlast na federalnoj razini bez izmjena izbornog zakona, jer je očigledno kako ste sami sebi svrha. Nimalo ne sumnjamo da ćete to u konačnici i napraviti, te naći neko domoljubno opravdanje za to.

Predsjednik HRS-a
Slaven Raguž

Predsjednik ČNS-a
Mirko Vasilj

Glas naroda

Bravo Slavene, jedina smislena i konstruktivna oporba u Hercegovini svak cast.

davno sam ja pisao na ovom portalu ,znalo se to odmah poslije izbora , da će čović i komšić skupa u koaliciju, jer čović priča samo pred izbore pa pusti pola godine da prođe da se zaboravi i tako godinama se radi , sda , hdz-a oba , snsd i df u koaliciji , podijeli fotelje a kad treba svadi narod tko ih šiša

Ima li od HDZ 90 ikakvog priopcenja ili su ugasili stranku.

Kupijo stan u Mostaru pa ga oprema.

Hrvata je sve manje i uskoro neće biti nikakav faktor u ovoj državi. Izborni zakon se treba mijenjati po europskim principima, a to nije prijedlog HDZ-a. Moraju se ispoštovati odluke Europskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku).

Što ova devedesetka sa Cvitanovićem i Gašparom prevari narod.Glasali za opoziciju ono ispade da su glasali za vlast.Zato Žarkića nigdi u gradu čovik se odselija ne more nikome pogledat u oči.Kako objasnit narodu da je sada skupa sa Barbarićem i Čovićem.
Jedino je HRS oporba i nastavlja se boriti bez obzira na sve.

Slavene tebi i Mirku Vasilju iz Capljinske neovisne stranke kapa do poda...samo neznam sta vise radite u tom UDBASKOM HNS-u....pozovite sve one koje drug Dragan nije kupio i izadjite...ZDS

Covicevo i Cvitanovicevo ZAJEDNISTVO uz blagoslov Hercegovacke franjevacke provincije i zajedno s hercegovackom klikom iz Zagreba (citaj 100-tinjak nagloobogacenih - MAFIJASA) frustrirani cinjenicom svoje nemoci i profesionalnih frustracija ce ici do kraja … Njihov slogan je: DO ZADNJEG HRVATA U HERCEGOVINI! SPREMNI!!! - Za Bosnu se vise nitko ne treba misliti - ona je zrtva ove Mafijske klike!
Jedino jos sto mogu je podijeliti sebi diplome i doktorate za ovaj "savrsen cin"!

Farsa od ne-uspostave vlasti bez izmjena izbornog zakona
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari